Служител в пощенска станция в с. Горно Дряново отива на съд за присвояване на 190 хиляди лева


Пощальон от село Горно Дряново застава на подсъдимата скамейка за присовяване на 190 000 лева. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителния акт срещу Ибрахим Манчев.

Обвиняемият от 1979 г. е работил като служител-гише в пощенска станция в гърменското село в "Български пощи" ЕАД (БП). До август 2012 г. Манчев изпълнявал служебните си задължения постоянно и срещу заплащане.На основание сключен договор между Български пощи АД и Българска пощенска банка АД (впоследствие – "Юробанк и Еф Джи България" АД) от 1997 г. Манчев извършвал и работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, в това число като отговорник на автоматизирано работно място за обслужване на клиенти на банката – клон с. Горно Дряново.

Той сключвал договори с физически лица за спестовен влог и депозити, изпращал пари в брой, както и други банкови дейности.През 2011 г. е прекратена дейността на служителите на Български пощи в пощенските станции по осъществяването на банкова дейност от името на "Юробанк и Еф Джи България" АД. В тази връзка е преустановено предоставянето на всякакви банкови услуги на настоящи и потенциални клиенти на банката, което се отнасяло и до автоматизираното работно място в пощенската станция - с. Горно Дряново. Били оформени и приключени касовите и безкасови дневници, а от обвиняемия били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.Въпреки настъпилите промени, обвиняемият Манчев не направил нищо да огласи това обстоятелство. Клиенти на банката в селото продължили да се обръщат към него за откриване на влогове и вноски. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като служител на банката. Въпреки че печатът на "Юробанк и Еф Джи България" АД му бил взет, той поставял на банковите документи печат с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази подробност. По този начин Манчев причинил на клиентите на банката имотна вреда в размер на 26 595,15 лв.През 2012 г. в банката започнали да постъпват оплаквания от нейни клиенти от с. Горно Дряново.

Към март 2013г. постъпилите жалби станали 64 броя, като хората заявявали липсващи парични суми от сметките им в "Юробанк и Еф Джи България" АД.В тази връзка била назначена проверка на документите по депозитната и влогова дейност на пощенска станция - с. Горно Дряново. Било установено, че вследствие на извършвани различни нарушения, Ибрахим Манчев е присвоил общо 190 055.13 лв. от сметките на 59 клиенти на банката. Тази обща сума е била отклонена от сметките им за периода от 23.10.2000 г. до 09.06.2011 г.

Обвиняемият извършвал различни неправомерни действия по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този период. Той се разпореждал със средствата по сметките на вложителите (включително и тяхното закриване) без тяхно знание и съгласие. Извършвал е и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял неистински частни документи.Предстои насрочване на делото от съда.

Хасково със Синя стая за деца, жертви или свидетели на престъпление

Предишна новина

Разследването за корупция във Фонда за деца е на финала, без все още да е открита такава

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.