Служителите имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното уволнение до възстановяването им на предишната работа

Служителите имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното уволнение до възстановяването им на предишната работа
Съд на ЕС, Снимка: БГНЕС

Периодът от незаконното уволнение на работника до възстановяването му на работа трябва да се приравни на период на действително полагане на труд за целите на определянето на размера на платения годишен отпуск, на който той има право, реши Съдът на Европейския съюз (СЕС). Затова работникът/служителят, който е уволнен незаконно, а по-късно възстановен на работа в съответствие с националното право, вследствие на отмяната на уволнението му с решение на съда, има право на полагаемия се за този период платен годишен отпуск. 

Съдът посочва още, е ако възстановеният на работа работник отново бъде уволнен или ако след възстановяването му на работа трудовото правоотношение бъде прекратено по каквато и да било друга причина,той има право на обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за периода от незаконното уволнение до възстановяването му на работа. 

Съдът обаче уточнява, че ако е имал нова работа в периода от незаконното уволнение до възстановяването му на предишната работа, работникът може да иска платен годишен отпуск за периода, в който е бил на новата работа, само от новия работодател.

Решението на Съда на Европа идва по два сходни случая. Едният е в България, а другият в Италия.

Дело C-762/18 се отнася до QH, която е работила в едно училище в България. Тя е уволнена, а по-късно възстановена на работа, след като съдът обявява уволнението ѝ за незаконно. Впоследствие отново е уволнена. 

QH предявява иск в частност за осъждането на училището да ѝ заплати обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за времето от незаконното уволнение до възстановяването ѝ на работа. Искането ѝ не е уважено, включително от последната инстанция, Върховния касационен съд на Република България. 

Тогава QH отново предявява иск — пред Районен съд Хасково (България), за осъждането на Върховния касационен съд на Република България да заплати обезщетение за вредите, които тя смята, че ѝ е причинил поради допуснато от него нарушение на правото на Съюза. 

Дело C-37/19, което е свързано със сходни факти като тези по дело C-762/18, се отнася до CV, бивша служителка на италианската кредитна институция Iccrea Banca. 

CV е възстановена на работа, след като съдът обявява уволнението ѝ за незаконно и го отменя. Впоследствие трудовият договор на CV отново е прекратен. 

Corte suprema di cassazione (Върховен касационен съд, Италия) е последната инстанция, пред която е отнесен искът на CV за осъждането на Iccrea Banca да ѝ заплати обезщетение за неизползвания платен отпуск за периода от незаконното уволнение до възстановяването ѝ на работа. 

Българският и италианският съд решават да отправят преюдициални запитвания до Съда. Районен съд - Хасково поставя на Съда въпроса дали правото на Съюза трябва да се тълкува в смисъл, че при описаните обстоятелства работникът има право на платен годишен отпуск за периода от незаконното уволнение до възстановяването му на работа, въпреки че през този период не е полагал действително труд за работодателя. Освен това Районен съд Хасково и Corte suprema di cassazione питат Съда дали правото на Съюза трябва да се тълкува в смисъл, че при описаните обстоятелства работникът има право на заместващо парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за периода от незаконното уволнение до възстановяването на работа. 

Още по темата

Временният ръководител на Районна прокуратура-София кандидатства за титуляр

Предишна новина

Плащанията към НАП-София ще бъдат само по електронен или банков път от 1 юли

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.