София.

14 февруари 2021 година.

Булевард „Иван Гешов“.

16-годишно момче и неговият баща се насочват да пресичат пътното платно на пешеходната пътека пред болница „Свети Иван Рилски“. Спират, за да изчакат зелен сигнал на светофара. Момчето стъпва върху капака на шахта в края на тротоара. В следващия момент ток удря младежа. Три минути по-късно на място пристига линейка, която го е откарва в най-близката противошокова зала. По-късно 16-годишното момче умира в болницата.

Аутопсия доказала, че смъртта е настъпила вследствие на остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност. „Установени са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие“, съобщиха експертите.

Това са фактите след един от най-нелепите инциденти у нас от началото на тази година. И дотук с тях, следват неизвестните!

Многобройните въпроси, породили се след нелепата смърт на улицата, нямаше да са толкова спешни и крещящи, ако някой беше поел отговорност за случилото се, но такава няма и отговори също липсват! И така над две денонощия.

Ясно е защо се е случил инцидентът. Още в първия ден стана ясно, че е установено неправилно извършено захранване към частен обект в близост. Токовият удар, убил момчето, е станал заради наличие на оголен кабел. Протекъл е ток по металната рамка на шахтата и при  встъпването на ръба се е образувал токов удар, но… на база на ясното, стана ясно неясното, а институциите започнаха да си „прехвърлят топката“.

От район „Триадица” отричат да имат вина и настояват органите на реда да установят виновния. Дружеството ЧЕЗ също правило проверка, която установила, че шахтата не е тяхна собственост. От болница „Свети Иван Рилски“ също отричат да имат общо. Електрозахранването на лечебното заведение се извършвало от два трафопоста, които се намират на територията на болничния комплекс и така болницата „няма касателство към други източници на електрозахранване“. В същото време министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и кметът на София Йорданка Фандъкова също разпоредиха проверки.

И докато всички проверяват на кого е въпросната шахта, преминаващите ежедневно през, покрай и върху нея вероятно продължават да са в риск. На място с просто око всеки може да установи, че от нея излизат кабели, закрепени със свински опашки за металния парапет и стигащи до близкия стълб, а от там се насочват към павилионите на тротоара. Кой обаче е обектът, захранван от оголен кабел и защо той е оголен… пак проверки ще установяват.

Софийската градска прокуратура започна разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност. Обвинението вече уточни, че разследването е в начален етап, но предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение. Тези, които вече публично заявиха, че нямат вина.

Така на практика се оказва, че над 48 часа след смъртта на 16-годишно момче на улицата никой няма представа защо по шахтата има ток, кой е собственикът на въпросната шахта, какъв обект захранва оголеният кабел, на кого е захранваният павилион – общински или частен. Ясно е, че се проверява.

Нелепият злополучен инцидент в София от преди дни обаче далеч не е първият подобен у нас.

Последният известен подобен случай е от есента на миналата година, когато 10-годишно момче пострада след токов удар на площадка за игра във великотърновското село Миндя. Момчето играело баскетбол, но неволно се допряло до ограда под напрежение след повреда в осветително тяло, монтирано над баскетболен кош. Уличната лампа била монтирана на импровизиран стълб от мантинела, а към нея бил закрепен и баскетболният кош. Тогава отговорност за инцидента понесе фирмата, поддържаща уличното осветление.

Назад във времето има и друг подобен на сегашния инцидент, при който виновният също беше трудно установен. През 2005 година токов удар от фонтана на столичния площад „Славейков” уби 34-годишен мъж. Причината за трагедията тогава беше изгнила изолация на проводниците, които захранват с ток помпата и осветлението на фонтана. Разследването доведе до трима подсъдими, но делото завърши с един осъден. Шест години след инцидента ВКС призна за виновен само изпълнителен директор на пазари „Теменуга”, а окончателното решение беше 1 000 лева глоба. 14 години по-късно фонтанът отново заработи.

                         Фонтанът на площад "Славейков" в София, снимка: БГНЕС (архив)

Настоящата трагедия ни напомня и за чаканата справедливост след всяка нелепа смърт. Такъв пример е и случаят „Алабин“. Трагедията става през 2006 година, когато сграда рухва на едноименната столична улица и убива две момичета. След разследването обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост бяха собственикът на сградата, инженерът, който контролирал ремонта, управителят на фирмата, ангажирана с него, както и строителят. По случаят до момента има оправдателна присъда на две инстанции, като апелативните магистрати посочиха, че разследването е било минирано така, че осъдителните присъди са невъзможни. Предстои на 18 февруари 2021 година по казуса да заседава Върховният касационен съд.

                  Рухналата сграда на улица "Алабин" в София, снимка: БГНЕС (архив)

Не са малко примерите за инциденти, при които българи намират смъртта си по нелеп начин, къде след безхаберие, къде след незаинтересованост на органи и институции. И след всяка трагедия прокуратурата подхваща разследване, както законът казва. Така е и сега. И ще чакаме резултата, стремейки се да не приближаваме стари сгради, шахти с кабели, улични лампи. Ще чакаме отговорността.. но до кога?

Още по темата

Съдилищата с над 15 магистрати ще провеждат общи събрания онлайн

Предишна новина

САС решава в срок да върне ли на СГС делото срещу Огнян Донев за процесуални нарушения

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.