Снежана Тодорова, Председател на УС на СБЖ: "Правата на журналистите не са защитени, особено в частните медии!"


Правата на журналистите не са защитени в достатъчна степен, особено в частните медии. Това каза Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ, по време на участието си в сутрешния блок на програма "Христо Ботев" на БНР – "Нашият ден". "Ние в СБЖ смятаме, че цялото общество, а и ние като организация в частност, сме в дълг пред колегите журналисти". Снежана Тодорова посочи, че Съюзът работи върху проект на закон за защита на журналистите. "Много се надявам, че този път ще успеят да ни чуят! И то не само нашите български властови структури. Сигурни сме, че държавата има интерес да освети собствеността на медиите в България", заяви Тодорова.

По думите й работата и усилията на СБЖ, които предприема организацията през годините, за изясняване на собствеността на медиите и защитата на правата на журналистите се подкрепят от Световната федерация на журналистите /IFJ/ и Европейската федерация на журналистите /EFJ/. "Пълната солидарност с исканията и каузите на Съюза бяха изразени лично от президента и вицепрезидента на двете международни организации – Джим Бумела и Надежда Ажгихина", подчерта Снежана Тодорова. "Ние от СБЖ говорим за осветяване на медийната собственост и посочваме този проблем вече 25 години. Аз се чувствам неудобно, че през цялото това време нашата организация поставя този въпрос, но въпросът остава нерешен. Вината за това не е на журналистите, а на всички онези структури в България, които се стремят да отлагат решаването на този толкова важен въпрос. Всички знаем, че който плаща, той поръчва музиката. От първостепенно значение е да научим час по-скоро официално кой владее медиите и до каква степен държавата иска да съдейства на процеса по разкриването на собствеността им", каза в националния радиоефир Председателят на СБЖ.

По повод решението на пресцентъра на Министерството на външните работи - камерите само на четири телевизии да бъдат допуснати в Международния пресцентър и да имат привилегията да предават с картина пресконференциите и изявленията в изборната нощ, Снежана Тодорова коментира: "Това решение поставя под въпрос присъствието на представители на други телевизии по време на пресконферненциите в изборната нощ. Съюзът на българските журналисти е категоричен, че не може да има дискриминация към колеги от другите телевизии. Не разбираме защо се прави това. Медиите, които са отразявали предизборните кампании и са излъчвали политическите послания на кандидатите, би следвало да имат равнопоставен достъп, включително и до последната, когато ще бъдат огласени резултатите". Председателят на СБЖ заяви, че Съюзът е изпратил писмо-запитване до МВнР, с настояване да бъдат изяснени подбудите за становището на министерството, като в него се изразява надеждата, че то ще бъде променено.

"Винаги преди избори, а и сега особено, се разгарят страстите. За съжаление някои от журналистите имат "определен принос" за този процес. Всеки колега би трябвало да се ръководи от първото правило в професията: "Истината, истината и само истината!". Когато журналистите търсят истината, никакви други мотивации не бива да пречат тя да бъде показвана пред обществото. За съжаление сме свидетели на обратното доста често и мисля, че българската публика е наясно кой как плаща, благодарение на огромния брой публикации и предавания в електронните медии. Манипулациите съшити с бели конци се виждат много ясно", констатира Снежана Тодорова.

В ефира на програма "Христо Ботев" на БНР Председателят на СБЖ напомни, че моралът на всеки един журналист е от първостепенно значение в неговата работа. "Когато говорим за успехи в нашата професия, то е защото има морални журналисти, които не се продават и не са поръчкови. Моралът е задължително професионално и етично качество, още повече в условия на предизборна кампания. Убедена съм, че хората разпознават и знаят кой е морален и кой е поръчков журналист. Няма начин как да бъдат заблудени българските зрители, читатели и слушатели", заключи Снежана Тодорова.

Трупът на Никита от куфара още стои в моргата, никой не го е потърсил

Предишна новина

Африкански диктатор е съден за смъртта на 40 000 души

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.