Сноудън пак удари: Спецсъд е разрешил на АНС на САЩ да шпионира България и още 192 страни


Специален съд е разрешил през 2010 г. на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която шпионира комуникациите по света, да насочи дейността си към 193 държави, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес. Изключение е направено само за четири англоговорящи страни, сред които Великобритания. От това следва, че шпионската централа е подслушвала и висшата власт в София през този период.Изданието се позовава на документи, предоставени му от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. Те са датирани от 2010 г. и разрешават на АНС да прехваща комуникациите според списък от страни и организации, представляващи интерес за американското разузнаване.

Международният валутен фонд, Световната банка, Европейският съюз и Международната агенция за атомна енергия са били също част от законните мишени.

Но Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - четирите останали страни от групата "Пет очи", с които САЩ има много близки отношения на сътрудничество в областта на разузнаването, са изключени от списъка.

Съдебната заповед за това следене е била с едногодишен срок, издадена от специализиран съд, контролиращ дейността на разузнавателните служби.

Тя не означава, е АНС е шпионирала непрекъснато правителствата и организациите в тези 193 страни, а само, че е имала законното право да го върши, отбелязва вестникът.

ДОСИЕ:

Никъде по света не се пазят толкова много държавни тайни, както в онова място край Вашингтон, което остава скрито от хълмове и гори. Пътят за там е препречен от охранявани с камери телени мрежи, масивни каменни блокове, хидравлични бариери и бетонни прегради. Неканени гоости могат да очакват посрещане от "мъжете в черно", тежко въоръжените командоси, които охраняват достъпа до Крипто Сити, гигантската централа на АНС, писа неотдавна "Стандарт".

В отдела за анализи, в който работят десетки хиляди служители, дори листчета с актуални информации като резултатите от турнира по софтбол носят грифа: "След прочит да се унищожи незабавно" От страх, че наемателите на един изграждан наблизо 11-етажен офисцентър могат да надничат в Крипто Сити, АНС нае цялата сграда още преди завършването й.

В агенцията кипи трескава дейност. Тя поддържа подслушвателни постове около земното кълбо, дебне товарни кораби по чужди крайбрежия с американски подводници, съоръжени с антени, а чрез свръхтайни самолети и сателити търси ценни данни за своите ненаситни електронни мозъци.

В Крипто Сити вероятно е най-голямото струпване в света на суперкомпютри и на математици, информатици и лингвисти, които владеят почти всички езици по света. С тези средства АНС иска да се справи с всяка нова задача, пред която се вижда изправена в информационната епоха. Eлектронните уши на АНС днес подслушват съвсем нови огромни канали за комуникация: мрежата на телевизионните сателити.

С гигантска електронна прахосмукачка се всмуква всичко, което ефирът излъчва. Това е най-мащабната разузнавателна акция, която досега светът е виждал. Под строга секретност Америка, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия систематизират световния обмен на новини. Компютризацията, дигитализацията и Интернет осигуряват на подслушващите приток от данни, с който те едва могат да се справят.

Затова още днес АНС залага на една тотална промяна на своя курс. Тя иска да се откаже от големите подслушвателни мрежи, в които се улавят десетки хиляди частички електронна комуникация, излъчващи се ежедневно по света. С помощта на така наречената "Спешъл кълекшън сървис", едно тайно подразделение на АНС и ЦРУ, разузнавачите искат в бъдеще да проникват в огромните "складове" за данни, които съдържат почти всяка ценна информация по света. Затова хакерите и компютърните инженери са начело на списъка на специалистите, търсени от АНС.

Осъдиха барман за изнасилване на бивше гадже, блудствал с друга след дискотека

Предишна новина

Специални разузнавателни средства за лична употреба

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.