Социалистите атакуват просветния закон в Конституционния съд


БСП ще атакува закона за предучилищното и училищното образование пред Конституционния съд. От парламентарната група на партията вече са започнали събирането на подписи за внасянето на жалба в КС, съобщи за Сега" депутатът Ирена Анастасова. За целта са нужни 48 подписа - доста по-малко, отколкото е броят на червените депутати - 80. Очаква се в понеделник подписката да е готова за внасяне.

Основният мотив за жалбата е, че държавните образователни стандарти, които всъщност са "пълнежът" на закона, не бяха приети с влизането в сила на самия закон, а бяха оставени за написване и приемане от просветния министър. Според БСП това нарушава основния принцип важни обществени отношения да се регулират със закон, а не с подзаконови нормативни актове. Образованието е национална политика и не може да се урежда с акт на един министър, смятат социалистите. Затова настояват стандартите да се приемат от Народното събрание след обществен консенсус. Огромна част от стандартите не бяха готови навреме и се приемаха в крачка, някои дори още не са написани.

От БСП вече са подготвили законови корекции тъкмо в тази посока, а самият проект за промени в училищния закон бе внесен в парламента навръх Деня на детето - 1 юни. С него се предлага отпадане на държавното финансиране на частните училища, което според социалистите създава допълнителни условия за растящите неравенства в образованието. Друго предложение е въвеждането на правилото "един предмет - един учебник". В момента по всеки предмет учениците могат да учат от неограничен брой учебници, което според червените създава условия за корупция и неефективност в системата. Проектът предвижда възможност учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас да повтарят съответния клас, ако в края на годината не са показали необходимите знания и умения. "Опитът показва, че изискването да не се повтаря клас води до отчитане на добри резултати за броя на отпадналите от образователната система, но не води до качество. Учениците, които преминават в пети клас със слаба оценка, не са подготвени за по-сложните условия и заради неовладени знания и умения отпадат от системата впоследствие", пише в мотивите. БСП предлага още запазване на помощните училища, връщане на статута на техникумите, както и на математическите и хуманитарните гимназии към групата на специализираните училища.

СЪДЕЙСТВИЕ

БСП предлага и конкретни мерки по повод последните случаи на училищна агресия. При отказ на родителите да съдействат на училищните ръководства директорите ще могат да уведомяват органите за закрила на детето и органите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, които в 15-дневен срок пък ще са длъжни да ги информират писмено за предприетите мерки. Проектът предвижда горните две институции да не могат да откажат да излъчат свой представител в екипа за личностно развитие, създаден от училището за конкретно дете, ако школото поиска включването на такива експерти.

Депутати обмислят да поискат европроверка на СГС

Предишна новина

Борисов сезира главния прокурор за мини "Оброчище"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.