Софийска апелативна прокуратура остава без титулярен ръководител

Софийска апелативна прокуратура остава без титулярен ръководител
Прокурор Албена Вутова

Тодор Деянов ще ръководи Окръжна прокуратура – Смолян за втори мандат

 

Настоящият временен ръководител на Окръжна прокуратура-Смолян Теодор Деянов, който вече веднъж бе начело на обвинението, бе избран от Прокурорската колегия на ВСС за втори мандат.

 

В изложението си пред кадровиците той посочи, че проблемите в района никак не са малко. На първо място в Окръжна прокуратура – Смолян има проблем с големия брой спрени дела. Това, според прокурор Деянов, се дължи на факта, че голям брой от производствата се водят срещу неизвестен извършител, тъй като не са налични достатъчно доказателства срещу конкретно лице. „Ще провеждам политика за откритост, честност и взаимодействие с другите органи на съдебната власт и останалите институции в областта“, заяви прокурор Деянов.

 

Той допълни, че гледа положително на прекрояването на съдебната карта. „Изказвам ви благодарност, че в рамките на прекрояването на съдебната карта, направихте всичко възможно за запазване на работата на хората“, заяви настоящият и.ф административен ръководител на Окръжна прокуратура-Смолян.

 

Сред приоритетите, които той е заложил в концепцията си, е намаляването на „безкрайните“ командирования, необоснованите отводи и изравняване на натовареността. Кандидатът посочи още, че голям проблем в работата на обвинението е текучеството на кадри. „Аз ги разбирам, колегите имат опасения. От една страна кадровата необезпеченост, от друга страна започналата съдебна реформа ги плаши. Ние сме по щат 5 човека, но работим с 3-ма човека, от които единият е командирован. В момента ни използват за вход в системата. Идват, подготвят се и отиват в друга прокуратура“, заяви Деянов.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров единствен взе думата за становище, след изслушването, и поясни, че ситуацията в района на Окръжна прокуратура-Смолян е изключително тежка по отношение на липсата на кадри. „Г-н Деянов полага необходимите усилия, доколкото нещата са в рамките на неговите правомощия. Познавайки работата му, моето становище е, че в тези условия той полага максимални усилия за спасяване на ситуацията“, заяви той.

 

В крайна сметка с 10 гласа „за“ Колегията гласува пълно доверие на кандидата да поеме ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян за втори мандат.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не назначи Албена Вутова, която към момента е временно начело на Софийска апелативна прокуратура, за титулярен ръководител за втори мандат. Това стана с 4 гласа "за" нейната кандидатура, срещу 5 "против", като съдебните кадровици не останаха доволни от заложеното в концепцията на кандидата, както и от работата й в предходния мандат.

"Целият ми магистратски стаж и опит е преминал в системата на прокуратурата. С оглед дългогодишния ми опит от над 29 години, считам, че притежавам нужния житейски и професионален опит, за да заема тази длъжност", заяви прокурор Вутова и посочи, че е напълно запозната с трудностите на прокурорите в района.

Тя подчерта още, че особено голям проблем, който стои пред срочното приключване на разследванията, се явява бавното изготвяне на експертизите. Прокурор Вутова посочи, че най-сериозен дефицит на експерти има в района на Монтана, Видин и Благоевград. "Това се дължи както на недостатъчния брой на вещите лица, така и на несвоевременното заплащане на работата на експертите", заяви кандидатът и припомни, че в края на миналата година МВР отпусна допълнителни средства за заплащане на дължимите средства на съдебните медици от страната, които дори заплашиха с национален протест именно заради забавянето в изплащането на парите им за извънредния труд като вещи лица с месеци.

"Най-големият проблем с върнати дела и оправдателни съдебни актове продължава да е в СГП", поясни тя и заяви, че, ако й бъде гласувано доверие, ще направи анализ и ще предприеме мерки за преустановяването на тази тенденция. "Ако ми гласувате доверие, ще се направят обобщени изводи за причините, по които не се възлагат дела на следователите от района, така че да се подобри в максимална степен използването на техния капацитет", ангажира се още кандидатът.

След като прокурор Вутова представи концепцията си пред Колегията, Пламена Цветанова обърна внимание, че и в предходното й явяване пред кадровия орган през 2013 година тя е отчела, че СГП е първенец в редица негативни тенденции, като голям брой върнати дела и оправдателни присъди. "На какво се дължи фактът, че в 5-годишния ви мандат като апелативен прокурор на София не сте преодолели тези показатели и какви нови мерки ще предложите в тази насока?", попита Цветанова.

"Още при встъпването ми в длъжност бяха направени редица проверки на дейността на СГП. Установи се, че при голяма част от делата е имало постоянна смяна на наблюдаващите прокурори, благодарение на което делата са  продължили дълго време. След това те са внесени в съда и са констатирани пропуски и недостатъчно доказателства. В тази връзка са правени проверки за целия апелативен район, където са отбелязани конкретни причини за връщане на делата и за постановяване на оправдателни съдебни актове. Резултатите от тези проверки са ставали достояние на прокурорите и са набелязвани мерки. За да има качествени обвинителни актове, трябва и работата на разследващите органи да е на ниво, но това не освобождава прокурорите от задължението им да упражняват контрол, а не да го правят стихийно или епизодично", отвърна Вутова. По думите й, данните за изминалата 2017 година, въпреки взетите мерки, показват, че положението не е значително подобрено, но не се е и влошило.

Пламен Найденов пък се обърна към кандидата и заяви, че има данни за това, че прокурорите от по-долните нива са алармирали, че от страна на апелативна прокуратура все по рядко се изготвят протести срещу оправдателни присъди и попита на какво се дължи това. "Не мисля, че при всички случаи, когато има постановен оправдателен съдебен акт, колегите следва да изготвят касационен протест, тъй като може да не са налице законовите предпоставки за това. От началото на годината, когато прокурорът не смята, че трябва да изготвя касационен протест, той попълва съответния документ, който е на вниманието на административния ръководител. Отделно от всичко, в Апелативна прокуратура-София, всеки прокурор, който се яви в съдебна зала и не поддържа въззивния протест, изготвя становище с мотивите си за това. Тази негова мотивация е поставена на вниманието на административния му ръководител. Няма смисъл да подаваме протести, които после да се водят неуважени, а когато са налице законовите предпоставки за това", отговори кандидатът.

Георги Кузманов пък обърна внимание, че в атестацията на прокурор Вутова е отбелязано, че тя не се явява в съдебна зала. "Не смятате ли, че това ви дисквалифицира като прокурор?", попита той. "Не влизам в съдебна зала, но не смятам, че това ме дисквалифицира като прокурор. Няколко пъти, още докато бях окръжен прокурор, се включвах в производства по въззивни дела, след което се случваше, така че не мога да вляза в зала и трябва да дам материалите на някой друг, който не знае за какво става дума. Мога да ви уверя, че работя по дела и преписки с намалена натовареност, следя съдебната практика и посещавам обучения. Подготовката ми за съдебни заседания не гарантира, че аз ще мога да се явя в този ден и час в съдебна зала. Това може да постави някой колега в неудобната ситуация да влезе в съдебна зала без да е достатъчно добре подготвен", отвърна прокурор Вутова.

Даниела Машева първа взе думата, за да изрази подкрепата си за единствения кандидат за ръководител на Софийска апелативна прокуратура. "Считам, че има управленски и административен капацитет и е успяла да създаде една много добра работна атмосфера в целия апелативен район. Познава проблемите, търси и предлага решения", заяви Машева. Светлана Бошнакова сподели това мнение.

Пламен Найденов пък се изказа в точно обратната посока и уточни, че няма да подкрепи кандидатурата й, тъй като не вижда нищо иновативно и визионерско в концепцията й, а Пламена Цветанова го подкрепи, като допълни, че в рамките на предходния й мандат е оставила редица нереши проблеми, които към настоящия момент само се задълбочават.

След като прокурор Вутова не бе избрана за титуляр на поста, тя остава временен ръководител на Софийска апелативна прокуратура до откриването на нова процедура.

Още по темата

Арестуваха петима полицаи от столичното Четвърто РПУ

Предишна новина

Прокурорската колегия се противопостави на поредната атака на Лозан Панов срещу държавното обвинение

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 23
  | нерегистриран
  9
  0

  Истината е, че прокурор от окръжна прокуратура не трябва да става апелативен прокурор на София. Тя не разбира проблемите на СГП и СРП,как да ги реши.

 2. 22
  RR | нерегистриран
  6
  -1

  20 и 21 - разбрали сте ме превратно, слагате ми думи в устата, а за капак по-маловажното ви е направило впечатление!

  Никъде не съм споменал, че постоянно отменят актовете! Ставаше дума, за това, че има едни герои, които само отменят актовете на ВСИЧКИ, просто защото могат. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕ! Разумът на ВКП, никога не е бил нещо на което може да се разчита - сигналите дори не се четат. Атестациите пък се пишат на ангро... Или и това не ви е ясно?

  Иновация в предложението ми да се работи "индивидуално" с тези чиито актове не стават, няма. Имах предвид да се обърне по-специалноо внимание на тези хора - като им се обясни че поради тези и тези резултати им се спира ДМС-то, като им се демонстрира, че щом го карат през куп за грош,няма да могат да ползват отпуска точно когато си искат и др.п. Има начини! Вутова, не ги потърси, а 5 години по-късно, бие камбаната, че проблемите били същите! За всичко това, не е нужно нито много време, нито необичайни усилия - иска се воля. Ама когато си решил, че мандатът ти е в кърпа вързан и се явяаш на избора като комсомолски секретар, повтарящ нищо незначещи фрази и чакаш просто да те преизберат, така се получава!

  Но..., поплачете си за Вутова, щом щете! На повечето колеги, тя НИКАК няма да им липсва.

 3. 21
  До № 20 | нерегистриран
  4
  -1

  Напълно съм съгласна с Вас - и с 1., и 2., и 3.

  Иновацията на № 17 за индивидуална работа на административния ръководител на САП с прокурорите от СГП и от СРП, на които им връщат дела, е впечатляваща и много ще допадне на един поне от членовете на прокурорската колегия на ВСС. Заради иновацията...Освен ако № 17 не е членът на ВСС. Апропо - през това време, докато административния ръководител на САП работи индивидуално с прокурорите от СРП и СГП, ръководството на СГП и на СРП що ще го чини. Може би ще се отдадат на тихи занятия и игри... да не се изразя по-грубо. И в тоя ред на мисли, докато Вутова работи с прокурорите от СРП и СГП индивидуално, кому се пада да работи индивидуално с ония прокурори от САП, дето № 17 не им споменава имената?

 4. 20
  | нерегистриран
  4
  -3
  До коментар #17 от "RR | нерегистриран":
  №11 Глупаво е само да обиждаш непознат човек. Написал съм собственото си мнение, което е от ЛИЧНИ впечатления и от резултатите на нейното ръководство в апелативния ни район. Толкоз!  №16 - едно е да си добър редови прокурор, друго е да си добър администратор, а за толкова години, не съм забелязал да си корифей и в двете! Никъде не съм критикувал Вутова затова, че е безпринципна и нечестна, имам понятие от нея още докато беше в СОП, така, че тук става дума за различен тип преценка на качествата и - кизключително като ръководител.Фактът, че е избрала да не влиза в зала, не е най-големия и кусур, макар, че спокойно е можела да го направи. По-лошото е, че тя не стори нищо за ОБЛЕКЧАВАНЕ работата на прокурорите от района, а напротив. Изпадна в дребнотемие и имитация на дейности.Лъжа е е изложеното от нея, че се били обсъждали проблемите за връщането на делата на общи събрания. Кога, къде и какво разрешение е постигнато по този начин!?! Хората на които им се връщат делата са едни и същи - и в СРП и в СГП и в останалите прокуратуи от нашия район. Защо не пробва, Вутова да поработи с тях именно, индивидуално, а не само да твърди, че видители този проблем го има в СГП, но ние сторихме всичко! Кое е това всичко? Празни приказки! И второ - в АП - София има някои колеги, които най-меко казано отменят всичко което им се изпрати за инстанционен контрол. Безогледно на факти и право! Няма да споменавам имена, защото те не го заслужават, нозапознатите знаят, че те са ноторно известни. Какво стори Вутова да озапти тях - хората от собствената и градинка, които КРИВОприлагат и омазват труда на колегите си от цял апелативен район? Не съм забелязал подобни желания стремежи у нея, само сухо администриране при което всяка следваща заповед, оправдава предшестващата! Благодаря за честността и, но лично за мен, тя не е достатъчна!  1. Никой апелативен прокурор не влиза в зала. И правилно. Причините са повече от десет.Който е използвал този аргумент, значи не може да каже нищо по същество и просто се опитва да си изсмуче нещо от пръстите. "Нещото" е смешно, поне за запознатите с материята.Кой административен ръководител на прокуратура - СГП или СРП, влиза в зала!

  2. Проблемите с връщането на делата се решават с подаване на протест, а, ако и това не помага - значи, може би, проблемът е в изготвилия съдебният акт. А, ако този проблем е системен, това няма да се реши от апелативния прокурор, а ще се отрази на атестацията на проблемния прокурор, респ. може да бъде преценено дали са подходящи и други рестриктивни мерки.

  3. Ако постоянно ти отменят актовете, но не използваш правомощието си да го оспориш пред ВКП, значи си се съгласявал с отменителните актове (или нямаш характер). Ако си оспорвал, но ВКП (или зам.-главен прокурор) не е уважил възражението ти - значи проблемът, може би, е в твоя телевизор.

 5. 19
  | нерегистриран
  3
  -3

  Елиминираха честен и работлив прокурор.

 6. 18
  СГП | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Прокурор Вутова беше изключително съвестен, честен и принципен прокурор. И добър прокурор. Може би един от най-добрите кадри на Окръжна прокуратура -София, като професионални качества. Беше и добър окръжен прокурор - принципен, строг, но с чуваемост за проблемите и човечност. Факт е, че полага дори ненужно огромни усилия да преодолее проблемите в апелативния район, дори в повече са проверките, справките и постоянният килим по дела, които обективно трудно се приключват. За професионалния си път, тя достатъчно се е явявала в зала. Смешен довод, тъй като нито един апелативен прокурор до момента не се е явявал в зала. Кой знае кого ще довлекат пак, от кой край на страната, който хабер си няма от района и хората.

  Човешките й качества не оспорвам, а и не е проблема в нея. Основният проблем е, че тя и тези над нея в продължение на десетилетия не могат да проумеят, че не оправдателните присъди на СГП и СРП са проблем, а липсата на такива в останалите прокуратури. Напълно неестествено е в средно голям български град съдебната система да работи така, че в края на годината да се рапортува една оправдателна присъда. Това означава липса на правосъдие. И в докладите на АП-София се сочат като проблемни СГП и СРП, а всъщност това са най-натоварените структури на прокуратурата, респективно всеки един колега от провинцията, попаднал в тях, има нужда от време, за да осъзнае къде е дошъл. И е съвсем естествено 1/6 или 1/5 от присъдите да са оправдателни, а не един или два процента, както е в провинцията. Както каза един колега в преден коментар, нека дойде и да поработи в СГП, за да разгърне потенциала си.

 7. 17
  RR | нерегистриран
  8
  -2

  №11 Глупаво е само да обиждаш непознат човек. Написал съм собственото си мнение, което е от ЛИЧНИ впечатления и от резултатите на нейното ръководство в апелативния ни район. Толкоз!  №16 - едно е да си добър редови прокурор, друго е да си добър администратор, а за толкова години, не съм забелязал да си корифей и в двете! Никъде не съм критикувал Вутова затова, че е безпринципна и нечестна, имам понятие от нея още докато беше в СОП, така, че тук става дума за различен тип преценка на качествата и - кизключително като ръководител.Фактът, че е избрала да не влиза в зала, не е най-големия и кусур, макар, че спокойно е можела да го направи. По-лошото е, че тя не стори нищо за ОБЛЕКЧАВАНЕ работата на прокурорите от района, а напротив. Изпадна в дребнотемие и имитация на дейности.Лъжа е е изложеното от нея, че се били обсъждали проблемите за връщането на делата на общи събрания. Кога, къде и какво разрешение е постигнато по този начин!?! Хората на които им се връщат делата са едни и същи - и в СРП и в СГП и в останалите прокуратуи от нашия район. Защо не пробва, Вутова да поработи с тях именно, индивидуално, а не само да твърди, че видители този проблем го има в СГП, но ние сторихме всичко! Кое е това всичко? Празни приказки! И второ - в АП - София има някои колеги, които най-меко казано отменят всичко което им се изпрати за инстанционен контрол. Безогледно на факти и право! Няма да споменавам имена, защото те не го заслужават, нозапознатите знаят, че те са ноторно известни. Какво стори Вутова да озапти тях - хората от собствената и градинка, които КРИВОприлагат и омазват труда на колегите си от цял апелативен район? Не съм забелязал подобни желания стремежи у нея, само сухо администриране при което всяка следваща заповед, оправдава предшестващата! Благодаря за честността и, но лично за мен, тя не е достатъчна!

 8. 16
  | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #6 от "RR | нерегистриран":
  Вутова? Сух администратор. Без кръгозор и желание за вникване в проблемите. Без желание да чува колегите си. Допусна страшна бумащината да залее прокурорите - чрез ненужни справки и проверки на несъществени елементи от дейността им, като например причините за спиране на делата. Никога не постави въпросът за надзора и участието на горестоящата прокуратура в рамките на т.нар. специален надзор - той изчезна някъде там! Мечешките намеси на тази прокуратура нямат чет, а добрите - са рядкост. Проблемът не е само с неподадените протести при обратните присъди - има редица случаи на неподадени протести при потвърдителни присъди с особени мнения по тях пред ВКС. А в същото време се изискваше, окръжните прокуратури да са изрядни. Тръгна да управлява апелативния район все едно и е Окръга...

  В заключение: Стига и толкова! Не е полезна и липсата и следва да се приема за добра новина.

  Работата и като ,eoflr прокурор е позната и смея да твърдя, че беше принципен, съвестен, работлив, и честен такъв.

 9. 15
  | нерегистриран
  10
  -9

  Прокурор Вутова беше изключително съвестен, честен и принципен прокурор. И добър прокурор. Може би един от най-добрите кадри на Окръжна прокуратура -София, като професионални качества. Беше и добър окръжен прокурор - принципен, строг, но с чуваемост за проблемите и човечност. Факт е, че полага дори ненужно огромни усилия да преодолее проблемите в апелативния район, дори в повече са проверките, справките и постоянният килим по дела, които обективно трудно се приключват. За професионалния си път, тя достатъчно се е явявала в зала. Смешен довод, тъй като нито един апелативен прокурор до момента не се е явявал в зала. Кой знае кого ще довлекат пак, от кой край на страната, който хабер си няма от района и хората.

 10. 14
  | нерегистриран
  5
  -6
  До коментар #10 от " | нерегистриран":


  Блага вест за корумпетата от СГП. Със сигурност няма да ви липсва! Но на другите ще!

  Прокурор Вутова беше изключително съвестен, честен и принципен прокурор. И добър прокурор. Може би един от най-добрите кадри на Окръжна прокуратура -София, като професионални качества. Беше и добър окръжен прокурор - принципен, строг, но с чуваемост за проблемите и човечност. Факт е, че полага дори ненужно огромни усилия да преодолее проблемите в апелативния район, дори в повече са проверките, справките и постоянният килим по дела, които обективно трудно се приключват. За професионалния си път, тя достатъчно се е явявала в зала. Смешен довод, тъй като нито един апелативен прокурор до момента не се е явявал в зала. Кой знае кого ще довлекат пак, от кой край на страната, който хабер си няма от района и хората.

 11. 13
  | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Човек, който не иска да се явява в зала не може да се нарече прокурор, независимо на каква позиция е.  Това защо не идеш да го кажеш на Главния? Или на Гешев? Ама пред Вутова, (когато вече не е шеф, естествено), си голЕм смелчага!

 12. 12
  на вниманието на големия "професионал" Кузманов | нерегистриран
  11
  0

  Казва се "деквалифицира", а не "дисквалифицира".

 13. 11
  | нерегистриран
  10
  -5
  До коментар #6 от "RR | нерегистриран":
  Вутова? Сух администратор. Без кръгозор и желание за вникване в проблемите. Без желание да чува колегите си. Допусна страшна бумащината да залее прокурорите - чрез ненужни справки и проверки на несъществени елементи от дейността им, като например причините за спиране на делата. Никога не постави въпросът за надзора и участието на горестоящата прокуратура в рамките на т.нар. специален надзор - той изчезна някъде там! Мечешките намеси на тази прокуратура нямат чет, а добрите - са рядкост. Проблемът не е само с неподадените протести при обратните присъди - има редица случаи на неподадени протести при потвърдителни присъди с особени мнения по тях пред ВКС. А в същото време се изискваше, окръжните прокуратури да са изрядни. Тръгна да управлява апелативния район все едно и е Окръга...

  В заключение: Стига и толкова! Не е полезна и липсата и следва да се приема за добра новина.  Глупако, не си й на малкото пръстче на Вутова!

 14. 10
  | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #1 от "Блага вест! | нерегистриран":
  Ура, най-после се отървахме от Вутова. Ултра кариеристка и дребнаво заядлива. Караше хората часове да чакат пред кабинета й за да може "нейно величество" да ги приеме. Протеже на Марга Попова. Няма да ни липсва!  Много й здраве от СГП.  Блага вест за корумпетата от СГП. Със сигурност няма да ви липсва! Но на другите ще!

 15. 9
  123 | нерегистриран
  18
  -4

  Да дойде като редови прокурор в СГП,да разгъне потенциала си,да видим колко дела,ще приключи,колко обвинителни акта,ще внесе и ще има ли по тях осъдителни присъди.

  Едно е в СОП,друго в СГП.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.