Софийска градска прокуратура предлaга на Йорданка Фандъкова мерки за дезинфекция на София

Софийска градска прокуратура предлaга на Йорданка Фандъкова мерки за дезинфекция на София

Софийска градска прокуратура е изготвила предложение към кмета на столицата за предприемане на действия, свързани с дезинфекция в условията на сложна епидемична ситуация. То идва в допълнение на възложената на контролните органи проверка на предлаганите в търговска мрежа дезинфектанти и други средства за защита. Първоначално, с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа, обхватът й бил разширен с оглед включване и на нискобюджетни магазини от типа "Магазин за един лев" в София.

Поводът за това са станали материали, постъпили от сектор "Икономическа полиция" на СДВР. В хода на осъществена служебна проверка от органите на МВР бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили.

Впоследствие конкретният проблем е намерил своето отражение и в медийното пространство, в репортаж на bTV на тема "Дезинфектанти – ментета ни заливат пазара, и как държавата контролира пазара на такива продукти".

В хода на извършващите се служебни проверки е била установена положителна практика в столичния район "Средец", а именно изпратено служебно писмо от кмета до общото събрание/сдружение на собствениците в режим на етажна собственост. В него са дадени разяснения, касаещи дезинфекция на общите части на сградите, препоръките на Регионална здравна инспекция за извършването й, както и за избора на дезинфектанти. Обръща се внимание и на възможността за проверка на тяхното съответствие на необходимите изисквания, чрез справка в регистъра на биоцидите на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Софийска градска прокуратура, в предложението си към кмета на Столична община, препоръчва предприемане на необходимите организационни действия по прилагането на тази практика във всички районни общински администрации на територията на София - 24 районни кметства. Те следва да изготвят препоръки и инструкции за противоепидемични мерки срещу разпространението на вируса Covid-19 в изпълнение на Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение. За тях трябва бъдат информирани представители на общи събрания/сдружения на собствениците в режим на етажна собственост на територията на Столична община.

"Правен свят" припомня, че преди ден Върховната административна прокуратура (ВАП) препоръча на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) засилване и на контрола върху обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

Още по темата

Цветинка Пашкунова: Не е разумно да разширяваме обхвата на разглежданите дела

Предишна новина

Трудността на правото ме мотивира!

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Софиянци искат общината да подобри хигиената | нерегистриран
  0
  -1

  Кога ще започне дезинфекцията на контейнери, спирки, пешеходните подлези, миене и дезинфекция на улици и булеварди в София с цел предотвратяването на разпространението на COVID-19. Дезинфекция на откритите обществени площи ...дезинфекция на парковете....крайно време е общината да обърне внимание, че липсва дори елементарна хигиена по тротоари,алеи,площади и други пешеходни пространства в София...В бюджета на София за 2020 има над 60% повече пари за миене на улици.

 2. 2
  Редно е прокуратурата да осъществява правомощията на кмет | нерегистриран
  1
  -1

  Извънредно е положението, налага се.

 3. 1
  Възмутен | нерегистриран
  6
  -1

  А защо само "предлага", вместо разпореди, както се процедира при някои министри, напр. Ревизоро?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.