Софийската градска прокуратура води разследването за смъртта на 19-годишния абитуриент с COVID-19 от Велико Търново

Софийската градска прокуратура води разследването за смъртта на 19-годишния абитуриент с COVID-19 от Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура е определена да осъществява ръководство и надзор по предизвикалия общественото внимание и придобил медиен отзвук случай на настъпила смърт на 19-годишен абитуриент от гр. Велико Търново, лекуван от коронавирусна инфекция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново, съобщиха от държавното обвинение.

Веднага след постъпването на материалите в Софийска градска прокуратура наблюдаващите прокурори са образували досъдебно производство за това, че на 31.07.2020 г. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД гр. Велико Търново, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е била причинена смъртта на Х.И.Д. – престъпление по чл.123, ал.1 от НК.

Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура. Предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата по случая и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа.

С оглед значителната правна сложност на случая и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него.

Разследването стартира след писмена жалба на адвокат Иван Денев-баща на починалия в областната болница в старата столица младеж. Към момента са иззети всички писмени сведения от болницата – графици на лекари, дежурства, епикризи и всичко друго, което касае започващото разследване. Момчето е лекувано от COVID-19 18 дни и е издъхнало в реанимация на 31 юли. По повод на трагедията адвокат Иван Денев публично заяви, че смята, че при лечението на сина му са допуснати нередности. От епикризата, с която "''Труд" разполага, става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на
клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID -19. Изпитванията са във фаза 3. След изнесените в медиите факти започна и проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в болницата във Велико Търново по настояване на директорът д-р Стефан Филев.

Върховенството на закона под обсадата на лицемерите

Предишна новина

Бобокови загробили 210 тона опасен отпадък само край село Рупци

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    ***************************************************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 1
    *************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.