САС остави в ареста майката, убила децата си в Сандански - все още не е ясно дали е невменяема

САС остави в ареста майката, убила децата си в Сандански - все още не е ясно дали е невменяема
Домът на Кристина Дунчева, където е станало убийството, Снимка: БГНЕС

Софийският апелавен съд (САС) остави в ареста майката Кристина Дунчева, която отне по жесток начин живота на двете си невръстни деца миналия петък в Сандански. Така САС потвърди мярката за неотклонение наложена на 21 ноември от Окръжен съд Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Както е известно, малко по-рано тази седмица защитата на Дунчева обжалва решението на първоинстанционния съд и поиска по-лека мярка - домашен арест. САС обаче се съгласи, че Дунчева трябва да остане задържана. 

Според въззивния съд има опасност тя да извършни ново престъление, въпреки чистото й съдебно минало, са на лице предпоставки да се смята, че тя е извършител на жестокото посегателство срещу двете й родни деца. 

Потвърдена бе и експертиза на лекар за наличие на психични проблеми, които все още не могат да се определят като невменяемост, както иска защитата на майката. Стана ясно още и, че тя не е вземала предписаните й лекарства, поради което може да се счита, че на този ранен етап от производството опасността да извърши ново деяние е налице, като тя се извлича и от обстоятелствата на извършеното конкретно предишно такова. С оглед на това, според САС, домашният арест не е ефективна мярка. 

В пледоариите си адвокатът изтъкна, че обвинението към този момент е незаконосъобразно и необосновано, като поиска по-лека мярка. Според защитата няма опасност Кристина Дунчева да се укрие или да извърши престъпление. Тезата на адвоката бе и, че е възможно дори друго лице да е извършило деянието. Защитникът изтъкна и чистото съдебно минало на клиентката си, която нямала дори фиш за неправилно паркиране и опроверга твърдението на съпруга й, че тя не била обществено полезна. Напротив - оставала е без работа само месец, твърди защитата.  И предложи отново - мярката да бъде домашен арест с електронна гривна за контрол. 

Адвокатът на бащата пък изтъкна, че категорично са налице предпоставки и доказателства за извършено престъпление от майката Кристина Дунчева по чл. 116 от НК.

Припомняме, че 32-годишната жена е обвинена за убийството на двете си деца – момче и момиче на 5 и 3 годинки, по особено жесток начин. Престъплението беше извършено на 19 ноември в Сандански. Още в събота Окръжният съд в Благоевград прецени да наложи на майката най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според адвоката й обаче, жената била жертва на домашно и сексуално насилие в семейството си. А според съдa, тя не е признала или отрекла да е извършила двойното убийство, а само е помолила да бъде пусната под гаранция.

Още по темата

8 лева ще взимат партиите за глас и през 2021 година

Предишна новина

Държавата вече има окончателно бюджет за догодина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.