Сотир Цацаров: Антикорупционният закон има нужда от ремонт*

Сотир Цацаров: Антикорупционният закон има нужда от ремонт*
Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ, снимка:БГНЕС

Всяка година близо 130 000 българи, които заемат публична длъжност трябва да декларират своето имущество и интереси. Седмица преди крайния срок само половината от задължените са подали своите декларации. А след месец ще бъде готова и опростената форма за попълване. Според председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров са необходими и още промени.

Законът изисква всяко лице на публична длъжност да подава четирите декларации - при постъпване, ежегодна и при напускане. Те са много подробни  - описва се имущественото състояние на семейството, в или без брак, както и на непълнолетните деца.

Срокът по закон е 15 май, а 15 юни е срокът по изключение. Ззатова призовавам всички да побързат с подаването на декларации, защото иначе следва тежка процедура за имуществена проверка на цялото семейство за 10 години назад”, поясни Цацаров.

Един от задължените да декларират имуществото си е и Симеон Колев, който освен, че води сутрешния блок на БГ радио вече е и общински съветник в столицата. Наложило се да отиде до КПКОНПИ за помощ как да попълни всички сложни графи на декларацията.

По принцип законът за противодействие на корупцията изисква да се декларират имущество, моторни превозни средства , кредити и банкови влогове на стойност над 10 000 лева. Също така акции фирмени дялове, дори подаръци и обучение, и всичко това в ежегодна декларация.

„Получих затруднение, когато описваш какви кредити имаш и аз не знаех че трябва да опиша кредитна карта с 500 лева”, разказа Колев.

„Ако е декларирал нещо повече, това не е проблем. Декларира имущество на съпруга и непълнолетните деца. Декларираното в чужбина се проверява по-трудно”, поясни Цацаров.

Първият закон Петканов регламентираше гражданската конфискация на престъпно имущество но само след влязла в сила присъда. В следващите два такава присъда не се изискваше. Сега предстои ново прекрояване.

„Този закон при всички случаи подлежи на ремонт. Разговарял съм и с народни представители от опозицията. Тук не става въпрос да ликвидираме публичността на имуществото, а става дума да решим кое се декларира, на каква стойност, какво се проверява и как да изглеждат тези прословути декларации. Тук няма опозиция и управляващи. Може би сега темата с хазарта е актуална, но по същия начин стои и спортният тотализатор както и лицата, които са упълномощени като възложители на обществени поръчки. Може да се мисли и трябва да се мисли дали трябва да декларират всички лица, които са изпратени на работа в Европейския съюз”, каза Цацаров.

*Ани Салич, "Нова телевизия". Заглавията са на "Правен свят".

Още по темата

Проектът за държавните бензиностанции мина на първо четене в НС

Предишна новина

Васил Божков е регистрирал едва 212 артефакта, а досега са намерени над 3000

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Хубаво е да се разследва корупцията и правето на пари | нерегистриран
    2
    0

    Но мафията в България днес смята за свой приоритет да подмита - съзира мръсното навсякъде, но не и в очевидното.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.