Сотир Цацаров официално сяда в председателския стол на КПКОНПИ в петък

Сотир Цацаров официално сяда в председателския стол на КПКОНПИ в петък
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, снимка:архив

Сотир Цацаров официално ще поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в петък. Това стана ясно на последното заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) преди празниците, на което той бе освободен като прокурор към Върховна касационна прокуратура (ВКП), считано от 20 декември т.г.

Доскорошният главен прокурор бе избран за ръководител на Антикорупционния орган на 11 декември т.г., докато той все още изпълняваше длъжността на "обвинител №1". Още в същия ден Цацаров депозира оставката си като главен прокурор, която ден по-късно Пленумът на ВСС единодушно прие и изпрати на президента Румен Радев, който се яви "последна инстанция" пред освобождаването му от поста. Държавният глава подписа указ за освобождаването на Цацаров, който бе обнародван заедно с решението на Народното събрание за избора му за председател на КПКОНПИ в последния брой на "Държавен вестник" от вторник.

Междувременно, на заседанието на Колегията стана ясно още, че зам.-главният прокурор Мария Шишкова, която подаде оставка и трябваше да напусне поста си, считано от 6 януари 2020 г., все пак ще се задържи още известно време в ръководството на държавното обвинение. Със свое решение Прокурорската колегия единодушно гласува промяна в дата на освобождаването на Шишкова от поста, а именно – 2 март 2020 г.

Така тя ще остане в екипа на новия главен прокурор Иван Гешев засега, заедно другите двама зам.-главни прокурори – Ася Петрова, ръководител на Върховна административна прокуратура (ВАП) и директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

Още по темата

Отлагат с шест месеца Закона за социалните услуги

Предишна новина

ВКС ще тълкува въпроса за закриването на част от предприятие като основание за прекратяване на трудово правоотношение

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  #1 | нерегистриран
  1
  0

  Що питаш, кото знаеш, че николко...

 2. 2
  | нерегистриран
  3
  0

  "Сядя", га че ли стола е за лягане...

 3. 1
  | нерегистриран
  0
  -3

  това хубаво, но да питам, вчера ,днес и утре, новия прокурор от ВКП колко пъти се(ще) яви в заседание, и по колко преписки (ще)се произнесе, колко преписки му бяха(ще бъдат утре) разпределени за работа и произнасяне?

  За сравнение-прокурор в районна прокуратура за три дни ще има вероятно десетки произнасяния с различни актове.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.