Сотир Цацаров подкрепи искането за оставката на Лозан Панов

Сотир Цацаров подкрепи искането за оставката на Лозан Панов
Председателят на КПКОМПИ Сотир Цацаров, Снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е приела 222 решения за внасяне на искове в съдилищата в размер на близо 850 млн. лв. за 2019 г., съобщава председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев, след като докладът на Сотир Цацаров и екипа му бе обсъден и приет.

По линия на противодействие на корупцията 450 от направените проверки са приключили с резултати и са внесени в Прокуратурата. През миналата година са подадени 166 сигнала за конфликт на интереси – при 14 от тях е установен такъв.

По време на заседанието на парламентарната комисия бяха коментирани и 9 съвместни операции на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура, придобили силна публичност през миналата година, посочи още Борис Ячев. Сред тях е разследването на кмета на Червен бряг, на когото е повдигнато обвинение за длъжностни престъпления, касаещи обществена поръчка.

Повдигнато е обвинение на кмета на Чупрене, област Видин и негови приближени заради продажби на общински земи на дружества, свързани с властимащите. Разследвани и с обвинения са кметът на Божурище и членове на екипа му за престъпления по служба, свързани с продажба на общински земи на занижени цени на дружества на роднини на кмета.

КПКОНПИ и Специализираната прокуратура са разследвали началника на митническото бюро в Севлиево за това, че е взимал „такса спокойствие“ от местна фирма срещу обещанието да не се извършват митнически проверки. Повдигнато е обвинение.

Бившият главен прокурор и настоящ председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров подкрепя искането на оставката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Както е известно, в четвъртък 11 от членовете на предходния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрали Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му.

В искането си бившите кадровици ясно посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Те обосновават искането си и с последния огромен скандал, който председателят на ВКС допусна със заснемането на клипа в Съдебната палата с голите момиче и въоръжените гангстери.

"В интерес на истината в избора на Панов за председател на ВКС съм участвал и аз. В интерес на истината към онзи момент и аз бях магистрат, който го е избирал. Към този момент не съм магистрат, но за самото обръщение разбрах от медиите. Не съм в правото си да изразявам писмени становища, но ако трябва да го кажа по друг начин - подкрепям всичко онова, което се написа", каза Цацаров след заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси.

Още по темата

Семестърът за юристите в СУ приключва на 26 юни, за „Медицина” – 31 юли

Предишна новина

Пада забраната европейски граждани да влизат в България

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Член всс | нерегистриран
  1
  0

  Що не вземе отношение , че прокурорската колегия не е пълна,след като даде зам.главен прокурор,който.....не е бил прокурор. Я как яко се мълчи. Якооооо:)

 2. 7
  Гюро Михайлов | нерегистриран
  3
  0

  Сам си го избрах!

 3. 6
  До коментар 2,3 и 4 | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Като започнат да плюват някой изключително злобно и немотивирано у мен се поражда почти сигирното убеждение, че плюваният е бръкнал в имуществените интереси на плюващия. Хората са доста елементарни напоследък- каквото и да говорят, зная че в 99.99% от случаите всъщност говорят за пари.

  Коментарът се отнася до предходните коментари - но да не отговарям на всички

 4. 5
  | нерегистриран
  10
  -4

  Като започнат да плюват някой изключително злобно и немотивирано у мен се поражда почти сигирното убеждение, че плюваният е бръкнал в имуществените интереси на плюващия. Хората са доста елементарни напоследък- каквото и да говорят, зная че в 99.99% от случаите всъщност говорят за пари.

 5. 4
  !!! | нерегистриран
  10
  -2

  СВИНЯ ПЛОВДИВСКА!

 6. 3
  нерегистриран | нерегистриран
  11
  -2

  На теб негоднико цяла България ти иска оставката

 7. 2
  ? | нерегистриран
  19
  -2

  А с корупцията какво става, господин Цацаров? С кметовете на села ли ще остане борбата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.