Сотир Цацаров призова Лозан Панов за диалог по прекрояването на съдебната карта

Сотир Цацаров призова Лозан Панов за диалог по прекрояването на съдебната карта
Сотир Цацаров и Лозан Панов, снимка, архив

За конкретен, ясен и разумен диалог с ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) и в частност с председателя му Лозан Панов по една от най-важните за съдебната система теми - прекрояването на съдебната карта - призова главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Поводът за това Цацаров да подкани Панов да започне да мисли в конкретика за проблемите на системата, вместо да се концентрира единствено в безплодни констатации, бе представянето на докладите на "тримата големи" в системата, както и на ВСС и ИВСС за дейността на институциите през изминалата 2018 година.

Още в самото начало на представянето на доклада си за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2018 година председателят на ВКС очаквано отправи обструкции към законодателя, поставяйки акцент върху приетите през 2018 година промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Както е добре известно, Панов е противник на изменението, с което бе въведена забрана за съдилищата да публикуват окончателните си актове по наказателни дела, докато съответната присъда не бъде приведена в изпълнение, за което е необходимо прокуратурата да уведоми. Председателят на ВКС просторно обобщи резултатите от доклада и напомни за скандалните проверки, разпоредени от него в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) през изминалата година, както и за спорните тълкувателни решения, едно от които бе напът да блокира напълно дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Лозан Панов обърна внимание и на тълкувателното решение, свързано с обезщетенията за близките на пострадали и загинали на пътя, вследствие на което последваха серизони реакции в юридическата общност и вълна от негативни обществени реакции.

Забележките на Панов към законодателя и похвалата му с "добре организираната тълкувателна дейност" на ВКС предизвикаха мигновената реакция на настоящия правосъден министър и доскорошен председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, който през изминалата година бе пряк участник в законодателната дейност, а понастоящем председателства и Пленума към кадровия орган. "Решенията по тълкувателните дела на ВКС са противоречиви и небезпристрастни и поставят противоречия между две независими власти. Многократно в рамките на 44-то Народно събрание е демонстрирано уважение и изчакване на завършването на тълкувателната дейност. През 2018 година ние сме смятали, че под формата на уеднаквяване на съдебна практика не може да се търси уеднаквяване на закона и волята на законодателя. По тази причина продължаваме да смятаме, че Народното сърбание има единствено конституционно право да формулира волята си в законодателство. Моето предложение, ако приеме председателя на ВКС, е да се направят редакции в тази част на доклада, така че да не се поставят в противоборство двете власти и да не нарушаваме добрите практики по взаимодействие", коментира Кирилов.

И главният прокурор Сотир Цацаров взе думата за изказване по доклада на Панов, като припомни, че е крайно време председателят на ВКС да вземе отношение по въпроса за прекрояването на съдебната карта, вместо само да констатира проблемите в системата, а след това да бездейства. "В доклада си председателят на ВКС стига до извод, който съществува навсякъде и е всеизвестен – това е неравномерната натовареност на съдилищата и прокуратурите. В същото време се обръща внимание на ниската натовареност във военното правосъдие. Очевидно е в тази връзка, че се констатира всеизвестният факт за ниска натовареност на военните съдилища, огледална е ситуацията и във военните прокуратури, ползвам това като повод да кажа следното – през изминалата година 11 прокуратури бяха превърнати в териториални отделения, в момента прокурорската колегия обсъжда  окрупняването на още 29 районни прокуратури. Без да се намесвам и да изказвам мнение дали това е уместно по отношение на съдилищата, аз отправям призив към ръководството на ВКС и Съдийската колегия за един разумен диалог, който да постави на дневен ред въпросите дали са необходими промени в съдебната карта както по отношение на прокуратурата, така и на съдилищата. Второ – тук често водим спорове по отношение на военното правораздаване, призовавам да започнем да говорим за необходимостта от промяна, нека спрем само да констатираме проблемите и да започнем да говорим по тях. Дайте да се опитаме да действаме заедно, иначе ще останем на ниво констатации. Ако такава готовност има, аз съм сигурен, че колегите ми от Прокурорската колегия са готови да седнат на една маса", обясни Цацаров.

"Аз съм заявявал много преди това по отношение на военното правораздаване, че са необходими промени. Нееднократно съм казвал, че един военен съд на окръжно ниво и един на апелативно ниво няма да наруши Конституцията. В този смисъл съм готов да дебатираме, но нека да напомня, че идеи за разширяване на правомощията на военното правораздаване бяха изпратени в Министерство на правосъдието, така че ВСС има визия за промени. Дебатът за военното правораздаване може да бъде поставен на масата, но няма как неравномерното натоварване да не направи впечатление", оправда бездействието си по един от най-важните въпроси за съдебната система – този за неравномерното натоварване на съдилищата – Лозан Панов.

В края на дебата правосъдният министър Данаил Кирилов призова Пленума на ВСС да не подкрепя доклада на Панов за дейността на съдилищата през 2018 година. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков предложи алтернатива – да се приеме докладът и да се изпрати в Народното събрание, заедно с пълния протокол от настоящото заседание на Пленума на кадровия орган, касаещо дебатите по точката. Единодушно, кадровиците подкрепиха предложението на Чолаков.

Не толкова спорни бяха докладите на гланвия прокурор Сотир Цацаров за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2018 година, както и този на председателя на ВАС Георги Чолаков за дейността на админстративнте съдилища. Кратко Цацаров представи основните акценти от доклада, като изведе на преден план данните, че през 2018 година държавното обвинение е постигнало 97% осъдени и под 3% оправдани лица. "Като цяло това е един много добър атестат за работата на прокурорите, както и промените, свързани с въвеждането на разпоредителното заседание. Друг такъв атестат е намаляването на процента на върнатите в прокуратурата дела", посочи Цацаров. Неговият отчет бе приет единодушно.

Пленумът към кадровия орган прие безспорно и доклада на Георги Чолаков. "Безкрайно благодаря на колегите от административните съдилища, които съвместно успяха да постигнат това, което отчитаме в момента. Към днешна дата сме приключили 8 000 дела във ВАС. Всички, които правораздават, знаят какво означава това – качество, бързина и срочност", подчерта председателят на съда Георги Чолаков. Кадровиците подкрепиха без дебат и докладите за дейността на ВСС и на Инспектората към него.

Реформата в съдебната система не е чак толкова необходима, за да се подобри вярата на обществото

Предишна новина

В следващите три уикенда предстоят спирания на Търговския регистър, Регистър Булстат и Регистъра за имуществени отношения

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  аз така и не разбрах какво ще стане с военното правораздаване?

  Продължават да си мързелуват ...

 2. 5
  | нерегистриран
  4
  -2

  аз така и не разбрах какво ще стане с военното правораздаване?

 3. 4
  Обикновен | нерегистриран
  11
  -12

  Това,което е говорил Кирилов в нормална държава ще е последвано веднага от оставка.Тълкувателната дейност на ВКС и на мен не винаги ми е по сърце,но същото мога да кажа и за качеството на законите.Ве бива да се насажда неуважение към ВКС,а това правят някои с престъпна упоритост.

 4. 3
  | нерегистриран
  18
  -4
  До коментар #1 от "ха ха ха! | нерегистриран":
  Това за "добре организираната тълкувателна дейност на ВКС" ми звучи като анекдот. Надолу направо ни писне да им четем "тълкувателните" иновации.

  Противно на твърденията на председателя на ВКС, тълкувателната дейност е организирана и провеждана безобразно. Има ТР, решенията по които се постановяват в неколкогодишен срок. Поне резултатът да си струваше чакането, а то.....

 5. 2
  Добре де... | нерегистриран
  27
  -1

  Въпросните доклади са "копи-пейст" на тези от предната година , набълбукани с цифри …..зад които стои многогодишно бездействие и на председателя на ВКС , но и на този на ВАС и на главния прокурор , и на членовете на предишните и сегашния ВСС. Какво като се констатират проблеми ? Къде са предложенията за решения ? Къде са спешните мерки с ясен времеви диапазон ? При първа идея за някакви реформи , веднага сработва малоумното "пазене на вилаета" , следва скандалче и поредно отлагане на вземането на мерки . При Чолаков всичко били цъфнало и вързало ….Защо не излезе и да каже , че през 2006 г излъгаха народа , че са нужни 28 административни съдилища , при налични данни , че повече от 7-8 са излишни . Е , няма да го каже , къде ще си уреждат протежетата....И да е само той , и останалите във ВСС предимно "налягат парцалите" и си прекарват приятно мандата ….

 6. 1
  ха ха ха! | нерегистриран
  25
  -3

  Това за "добре организираната тълкувателна дейност на ВКС" ми звучи като анекдот. Надолу направо ни писне да им четем "тълкувателните" иновации.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.