Спасява ли посредникът Дюлгеров себе си и Иванчева от затвор*

Спасява ли посредникът Дюлгеров себе си и Иванчева от затвор*
Петко Дюлгеров и Десислава Иванчева

Ако досега делото за подкуп срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева изглеждаше ясно като по учебник, след поредното заседание във вторник то май потъна в мъгла.

Следващата сряда се навършва точно 1 година, откакто Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха зрелищно арестувани с белязаните банкноти в центъра на София. На 17 април м.г. бе задържан и Петко Дюлгеров, който е подсъдим като посредник по делото. Изненадващо обаче Дюлгеров обърна хода на делото, отказвайки се от първоначалните си показания пред разследващите. Направи го в самия край на процеса в Специализирания наказателен съд, когато той, Иванчева и Биляна Петрова даваха обяснения. Развоят на събитията позволи на адвокатите на Иванчева и Петрова - Марин Марковски и Ирен Савова, да коментират, че делото илюстрира поговорката "На лъжата краката са къси".

Какво е разказал Дюлгеров в първоначалните си показания?

След ареста Дюлгеров, който е бивш кмет на "Младост", е обяснил, че предприемачът Александър Ваклин се свързал с него, за да търси помощ заради забавена преписка за съобщаване на строеж в местността Камбаните. След това Дюлгеров се видял с Иванчева, която му заявила, че приема лично случая с Ваклин, защото завел дело срещу нея. Разбрали се обаче да му поискат подкуп. Дюлгеров уведомявал Ваклин за разговорите и парите, които трябва да плати, като цената за всичките му преписки първоначално излязла 1 млн. евро, но после била намалена до 500 хил. Белязаните 70 000 евро били само първият транш, а Дюлгеров сам казал, че намерените у него 14 000 евро са част от дадения подкуп.

"Аз съм подписал протокола, но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск", заяви пред съда Дюлгеров и обясни, че служители на антикорупционната комисия му казали, че ще бъде освободен при правилни показания. "Обещавано му е, че ако съдейства за разкриване на това престъпление, ще бъде освободен и няма да бъде задържан", обясни през първите дни на разследването адвокат Мариана Тодорова, която защитава Дюлгеров.

Подобен обрат в хода на един процес обаче не е сензация. В почти всяко дело подсъдими се отказват от първоначалните си показания, тъй като законът им дава това право. Всеки подсъдим по време на делото може да говори каквото си поиска или изобщо да не говори. Дюлгеров избра да се отрече от изявленията си пред разследващите, защото на тях при задържането му присъствал служебен адвокат, а не избран от него. Бившият кмет на "Младост" обаче отказа да даде нови показания пред съда. На кои негови обяснения ще повярват магистратите, ще решават съдия Иво Хинов и 2-ма съдебни заседатели, когато постановяват присъдата си след пледоариите в неделя.

Какви доказателства има по делото?

Преди през март м.г. Александър Ваклин да се свърже с Дюлгеров чрез общ познат, той пуснал сигнал в КПКОНПИ. Там разказал за среща на жена си Полина с Иванчева, на която кметицата правила сметка на бъдещи и минали печалби на фирмата му в "Младост" - печалба по 200 евро на кв. м разгърната застроена площ (РЗП). И много пъти по време на разговора заявявала, че лично тя не е доволна от "Ваклин груп", и очаквала да дадат, за да получат насреща. На една от срещите между Иванчева, Петрова и Дюлгеров, записана със СРС, тримата обсъждали размера на искания подкуп. Иванчева настояла, че 20 евро за кв. м РЗП "си е нормална оферта". Коментирали получаването на подкупа да е на 3 части от по 75 хиляди. Дюлгеров им казал, че Ваклин се потресъл от размера на подкупа.

На 11 април 2018 г. Дюлгеров казал на Иванчева и Петрова, че Ваклин приел да даде 500 хил. евро на части, за да съобщи кметицата заповедта на главния архитект за строеж с РЗП 12 500 кв. м. Уверил ги, че убедил предприемача при първото плащане на подкупа да плати за сградите с РЗП от 12 500 кв. м по 15 евро на кв. м, а при следващите - по 10 евро на кв. м. Тогава Иванчева отворила бял тефтер, който взела от чантата си, и написала: "1. В – 12,500x15 12 500 x15 – 187 500 40 000 x 10 – 400 000..."

Иванчева преповторила, че за случая на Ваклин са се разбрали на три по 75 хиляди евро и "просто подписва". Александър Ваклин се води пострадало лице в процеса. На 17 април м.г. около 11 ч. Дюлгеров се срещнал с Ваклин в кафене "Мементо" на ул. "Раковски". Казал му да мушне 70 хил. евро подкуп в чантата му, показвайки я изпод масата. Ваклин извадил парите в сгънат лист А4 и му ги подал през масата. Предупредил го, че това е за първите 12 500 кв. м по 15 евро на квадрат. Ваклин на глас пресметнал сумата от поисканите по 15 евро за 12 500 кв. м РЗП, която била равна на 187 хил. евро. Разделил я на трите уговорени части и получил 63 хил. евро. Посочил, че дори дава над поисканата първа вноска. Дюлгеров отговорил, че ще каже на Иванчева и Петрова, че това е частта за обявяването на заповедта за строеж. Разговорът е записан със СРС. В тоалетната на заведението бившият кмет на "Младост" отброил 14 хил. евро от банкноти по 500 евро и ги прибрал за себе си. След като свършили работата си в Столичната община, Иванчева и Петрова се разбрали с Дюлгеров да се видят в 11,30 ч в заведение "Марая" на ъгъла при градинката на "Кристал". Дюлгеров отказал Ваклин да го придружи до срещата му с кметиците, изтъквайки, че Иванчева се страхува. В кафенето Дюлгеров казал на Иванчева и Петрова, че получил подкупа. Кметицата на "Младост" помолила събеседниците ѝ да напомнят, когато си вземе телефона, да се обади на секретарката си Маргарита Стоянова и да ѝ каже да пусне преписката на "Ваклин груп".

След като излезли от кафенето, тръгнали към служебния автомобил на Иванчева "Грейт Уол", където Дюлгеров да им предаде парите. Действията им в колата били записани от камери на фасадата на сграда на ул. "Славянска" 11. Петрова се уверила, че пачките, които им дал Дюлгеров, са в евро, и ги поставила в бял кашон с лого на кафе "Или", пълен с брошури, зад шофьорската седалка. В 12,50 ч. Иванчева се обадила на секретарката си и ѝ казала да намери преписката на "Ваклин груп" и да я предаде за работа.

Дюлгеров е задържан в близост до входа на "Грандхотел София". У него разследващи намерили 28 банкноти от по 500 евро. Парите били осветени с UV лампа, заради което по тях имало флуоресцентни петна Дюлгеров обяснил, че 14 хил. евро му е дал Александър Ваклин. Същото вещество от парите било открито по дланите му. По-късно след ареста на Иванчева и Петрова в служебната кола, слаба флуоресценция била установена върху пръстите на лявата ръка отгоре, на дланта на дясната ръка в областта на ноктите на Петрова, както и около устата и деколтето. Иванчева "светнала" на дясната ръка странично на дланта откъм малкия пръст, от външната и вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и областта на устата и носа. В обясненията си Иванчева и Петрова казаха пред съда, че по време на управлението им дарение от по 20 евро на квадрат РЗП правели инвеститорите, които застроявали и развивали бизнес в района. Според размера на строежа или търговския обект се преценявало дали инвеститорът ще ремонтира пейки, или ще прави градинки и детски площадки.

Наказанието, което грози тримата подсъдими по делото, ако то завърши с осъдителна присъда, е затвор от 10 до 30 г. и конфискация на имущество.

Прокуратурата поиска делото да започне отначало с нов съдия

В самия край на делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров от прокуратурата поискаха съдия Иво Хинов да си направи отвод заради съмнения в пристрастност. На практика с това искане държавното обвинение настоява процесът да започне отначало с нов съдия. Прокурор Илиян Рангелов изтъкна 3 причини, според които съдия Иво Хинов трябва да се оттегли от делото. Първата е, че е било отхвърлено искане да се чуят в открито съдебно заседание СРС-тата по делото. Освен това не бил допуснат разпит на свидетел, който е лежал в една килия с Петко Дюлгеров и трето, не е било уважено искане на прокуратурата за нова графологична експертиза на тефтерчето на Иванчева.

След съвещание с 2-мата съдебни заседатели Хинов отказа да се оттегли от делото.

По време на процеса съдия Хинов бе защитен с нарочна декларация от Съюза на съдиите в България от медийни публикации, които според съсловната организация го подложили на негативна кампания, тъй като пуснал под домашен арест Иванчева и Петрова. Ден след позицията на съдийската организация Хинов изпрати свое становище до медиите, с което се разграничава от подкрепата, тъй като не бил попитан дали я иска.

*Стоян Нешев, в-к "24 часа*

Още по темата

Средната продължителност на седмичното работно време може да се изчислява на база фиксирани референтни периоди

Предишна новина

Лондонската полиция арестува Джулиан Асанж в посолството на Еквадор

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 24
  Американка | нерегистриран
  3
  -2

  В САЩ при такова дело Дюлгеров щеше да е свидетел на прокуратурата с имунитет, за да си вържат обвинението и да заковат главния виновник. Тук го направиха обвиняем и съвсем естествено е той да се отрече от всичко, за да отърве кожата. Логично е и е нормално. Въпросът ми е друг - българската прокуратура толкова ли не го е преценила това или всичко е пак едно голямо шоу с предизвестен край...

 2. 23
  Ало, админа! | нерегистриран
  15
  -1

  Админът да започне веднага да трие всички смислени коментари, защото все повече прозира кафявото бельо на прокуратурата.

 3. 22
  | нерегистриран
  5
  -20

  Ясно е, че Иванчева е виновна и това е доказано отвсякъде. Тъй че за Хинов е ясно, че трябва да издаде осъдителна присъда. Тъй че той пробва друг ход - да опорочи съдебното производство, тъй че Апелативните съдии да отменят присъдата му и да върнат делото да се гледа от друг състав. При това в мотивите ще се посочи, че отмяната е защото не са изпълнени исканията на прокуратурата за разпит на важен свидетел и за важна експертиза. Само да припомня, че същия съдия не жалеше време и пари да назначава експертизи дали фризьорката е пъпчясала.

  И именно това е целта - да се стигне до отмяна на осъдителна присъда, за да може поръчковите медии да ревнат, че това е едва ли не оправдаване.  Тъй че Хинов преднамерено води порочно процеса за да издаде оправдателна присъда, която по-горния съд ще трябва да отмени.  PS: Нали не мислите, че Иванчева са я хванали от първия път ;) Има жената и други парици и естествено не ги държи на банкова сметка в България.

 4. 21
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 20
  | нерегистриран
  23
  -2

  до 8: пеналист  Върл противник съм на спецправораздаването,но:1.Парите са намерени в колата на подсъдимите.2.Посредникът вече е бил слязъл от колата.3.По никакъв начин не могат да оправдаят наличието на парите след неговото слизане/уж не били ги видяли,ха-ха-ха/  =====

  Явно си много прост и нямаш представа от право и правораздаване! Не Иванчева трябва да доказва, че е невинна, а прокуратурата - че е виновна, и ТО С ГОДНИ и ДОСТАТЪЧНИ БЕЗСПОРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, глупак!  Има ли снети отпечатъци от Иванчева по нанерените пари!?!  НЯМА!!!!  И всякакви глупости за светещи като коледни елхи (по ... носа и опакото на ръката!?!) са смелни и жалки!!!  Но сега точно онова, което се струваше на някои тъпанари основния коз на прокуратурата се обръща всъщност срещу нея - да, пари има. и сега трябва да се изясни КОЙ ГИ Е ПОДХВЪРЛИЛ и ЗАЩО!  И от СРС-така има препратки към отговора на този въпрос...

 6. 19
  | нерегистриран
  19
  -4

  Зашо Иванчева я влачиха с белезници и я показваха като мечка с часове, запушваха й устата и я поставяха зад стъклени стени, държаха я и на болнично легло окована, а един кмет на Созопол, Ремзи е обвинен за 2 милиона и си се прибра засмян в къщи след обвинението!?!?  И кой ще плаша милионите, но истински, за които Иванчева и Петрова със сигурност ше осъдят България, както много други от безобразията на прокуратурата - Цацаров и Гешев ли???  Да цитирам ли члена по НК за консумираните престъпления на служебни лица, известни само дотук?

 7. 18
  | нерегистриран
  17
  -1

  Кой е дописвал в тефтерчето на Иванчева онези прословути цифри и сметки, които прокуратурата обяви за доказателство?

  За колко точно пари искан подкуп е обвинението - казаха в началото за 500,000 евро, след това за 70,990 евро, после за 56,000 евро, с комисионна за Дюлгеров 14,000, но как и кога Иванчева се е съгласила тя да плаша тази комисионна някак си прокуратурата в бързината явно не е до измислила?

  В тефтермето сумата бе мисля 75,000, а на всичкото отгоре се оказа, ме някой друг я е писал?  Правена ли е експертиза на почерка на Гешев и скедователите, защото явно става дуна за ОПГ и подхвърлени пари, и да не стигнем до там да ни убеждават в един момент, че няма и никакви намерени пари изобщо:)

 8. 16
  | нерегистриран
  16
  -2

  това, че са открити пари, само по себе си нищо не означава , без да има други доказателства

 9. 15
  | нерегистриран
  6
  -6

  до №9  Има ли здрава логика,някой проста хей така,да жертва 70 хил.евр.?И на мен ми се иска оправдателна присъда,но фактите говорят обратното.  ======  Главният архитект на София Здравко Здравков: “Зад всеки квадратен метър СТОЯТ ОГРОМНИ ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ!!! “

 10. 14
  | нерегистриран
  5
  -19

  Вече е ясно, че каквото и да измъти Хинов акта му отива в канала, а делото ще се гледа от начало с нов състав и за всичко това причините са само в съдията, който просто не се справи, не успя да бъде арбитър и залитна явно в по-добре подплатената с пари, не с доказателства страна.

 11. 13
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  info | нерегистриран
  15
  -5

  Ваклин НИКОГА не е заявявя вал, че ИванчеваМУ Е ИСКАЛА ПОДКУП!!!

  Не е зле най-после да посочите този факт - пред съда!  Сега УЖ постедникът заявява, че са му диктувани показания ПОД НАТИСК!!!  Тоест, няма и посредник!!!  Отделно имаме на СРС-тата признание, че Специализираната прокуратура е дала 15000 лева “за да бъде сготвена Иванчева”!  Но ... престъпление и ОПГ все пак има!

  Защото ПАРИ ВСЕ ПАК ИМА, и сега големият въпрос е кой наистина ги е дал и защо и кой ги е подхвърлил там?!?!  Така че тепърва ше става интересно и ще се разкрива истината...

 13. 11
  do 10 | нерегистриран
  13
  -3

  Първо, не знаем всички факти! Второ, всичко е въпрос на доказване! Трето, никак не е доказано искането, получаването и взимането на подкупа. Дори от СРС-тата, които изтекоха не могат да се направят подобни категорични изводи, а и Дюлгеров се отрече. Как да има осъдителна присъда?! Не е доказано по категоричен и несъсмнен начин, това е.

 14. 10
  до №9 | нерегистриран
  2
  -13

  Има ли здрава логика,някой проста хей така,да жертва 70 хил.евр.?И на мен ми се иска оправдателна присъда,но фактите говорят обратното.

 15. 9
  до 8 | нерегистриран
  17
  -5

  Напротив! Сигурна оправдателна присъда! ОА е за подкуп, като се твърди, че подкупа е даден чрез посредник, но последния отрича това. В този ред на мисли как се доказва получаването на подкупа от подкупения и приемането му? Та то всеки може да бележи някакви пари, да ги сложи в една кола, в която се возите и да каже - корумпе е, парите са за него, той ги поиска. Като сте пеналист вероятно знаете какво е in dubio pro reo и как се тълкува това по едно НОХД за подкуп, а и по принцип. Познавайки Хинов, според мен ще чете оправдателна присъда.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.