Спасяването на Лозан Панов

Спасяването на Лозан Панов

След една година привидно затишие напрежението в съдебната власт отново започна да ескалира, като има всички изгледи да достигне невиждани досега измерения. Една добре позната, малка, но доста шумна, вследствие на финансови инжекции отвън, група магистрати започна да прилага (полу)партизански методи в опит да разсее струпалите се като буреносен облак въпроси над първия сред съдиите. Целта е очебийна – съхраняването на председателя на Върховния касационен съд от последващи действия, които по закон трябва да се предприемат, с оглед установеното несъответствие за над  100 000 лв. между декларирано и реално притежавано от Лозан Панов и семейството му.

За първи път в българската история председател на Върховен съд е уличен в укриване на данъци, за което, разбира се, Панов има своето обяснение, но гo дава пред удобни медии, а не пред компетентните институции, от които се укрива (13 пъти). Въпреки, че говорим за изключително голям скандал, който по всички професионални стандарти на журналистиката не трябва да слиза от първите страници на вестници и да е водеща новина в телевизионните новини, той минава почти незабелязано. Вероятно защото така искат политико-икономически кръгове, за които оставането на Панов на върха на ВКС е от ключово значение, с оглед собствените им проблеми с правосъдието. Напрежението в съдебната система е високо и стартирането на процедура по отзоваване на Панов, трудно би могло да бъде избегнато. Единствената възможна тактика в подобна ситуация е раздухването на скандали, които, ако не друго, да съумеят да представят уличения в нарушения "съдия №1" в жертва на митични сили. Заради това, на ангажираните с процесите в правосъдието, а и на по-широката част от обществото, се подхвърлят димки.

Димка №1 - Обжалването избора на нов председател на СГС

Седмица преди Съдийската колегия на ВСС да проведе изслушването и последващото гласуване за нов председател на Софийския градски съд, един от кандидатите заложи "бомба", за да си гарантира възможността да обжалва решението по съдебен ред, в случай, че не е доволен от резултата. Неуспелият на два пъти да стане председател на най-големия окръжен съд Евгени Георгиев поиска отвода на кадровика Боян Новански, който бил предубеден, за да има формален мотив да атакува избора на опонента си Алексей Трифонов пред Върховния административен съд.

В писмо до колегите си от СГС съдия Георгиев твърди, че се почувствал излъган?! От какво, нима някой му е обещал, че ще бъде председател?! Дори и да спечелил делото, Георгиев заявява, че нямало да се кандидатира за трети път. Тогава, защо атакува напълно безапелационното решение на кадровиците, които с 9 на 4 гласа избраха съдия Трифонов за административен ръководител на СГС?

Явно целта е да се забави встъпването в длъжност на легитимно избрания ръководител, за да се удължи времето, в което управлението на СГС ще се реализира от близки до предишния председател, подал оставка преди повече от година, ползващ се допреди това с персоналната подкрепа именно на Лозан Панов.

Още по-абсурдни звучат намеренията на неуспелия претендент, изненадали дори симпатизираща му журналистка, който с недотам изяснената подкрепа на около 1/3 от общия брой на съдиите в СГС, освен привикване на членове на ВСС, за да обясняват гласуването си, щял да предложи създаването на Работна група от съдии, които да решават управленските въпроси на ключовия за правораздаването у нас Градски съд. В кой точно закон пише, че кадровиците на Темида са длъжни да играят ролята на гумен печат, подписвайки решенията (феодализация) на магистратите от съответното съдилище? Ами защо ни е ВСС тогава?

Е, чак такова чудо не сме срещали. Все едно недоволни граждани всеки ден да причакват депутатите край парламента, за да им искат обяснение – как и защо така са гласували при приемането на съответния закон. Да – легитимността на съдебната власт, парламента и правителството идва от народа, те трябва да работят за народа, ние всички като данъкоплатци плащаме техните трудови възнаграждения. Само че отчетността е едно, а анархията друго. Не е едно и също самоуправление и самоуправство. А именно нездраво желание за самоуправство виждаме в последните изяви на уважавания иначе неуспял кандидат за СГС. И все пак няма казус "СГС". Темата е фалшива, защото ВСС вече реши и то със значително мнозинство. Всички са наясно с името на новия председател, но явно умишлено създаденият шум обслужва нечия друга цел, вплетена в доста по-солидна театрална пиеса.

Димка №2 - Грижата за обвинените в корупция Иванчева и Петрова

Месеци вече тече пропагандата на добре познатата мрежа от партии, НПО-та и медии, която трябва да превърне подсъдимите в искане на огромния по размер подкуп от половин милион евро, Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, едва ли не в жертви, заради това, че са заловени с предварително белязани 70 000 евро. Все едно само те са в следствения арест. Припомням, че в ареста още са мултимилионерите Миню Стайков и Вълчо Арабаджиев, които сигурно също имат основание да са недоволни от условията в килиите, ако се сравни с живота им допреди няколко месеца, но за тях драма няма.

В този ред на мисли смело залагам, че "крайната инстанция" БХК ще номинира кметицата и нейната заместничка за "Човек на годината", точно както преди няколко години, само общественото недоволство ги принуди да извадят от класацията осъдения за убийството на 20-годишния Андрей Монов австралийски хулиган.

Само, че освен Хелзинкския комитет, Иванчева и Петрова, си имат и друг защитник, нищо че правосъдният министър Цецка Цачева твърди, че у нас няма ВИП-арестанти. Какво да кажем, когато за тях за пореден път се е загрижил "съдия №1". Миналата седмица председателят на ВКС прати "ястреби" да проверяват как и защо спецсъдиите от Апелативния наказателен съд са оставили Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста. Действията на Панов бяха посрещнати с фанфари и дитирамби в зависимите от подкрепящия го политико-икономически кръг партии, медии и НПО-та. Само си представете, каква би била реакцията им, ако обвинител № 1, по подобен начин, се намеси в работата на прокурори, работещи по дело за корупция. Така, както заявяват, че действията на Панов не са натиск над съдии, същите биха извисили глас, че Цацаров притиска обвинителите. Щяхме да четем среднощните постове в социалните мрежи на един провален правосъден министър, чиято работа напоследък е да пише във Фейсбук, щяха да ни бъдат припомняни доклади на Венецианската комисия и Европейската комисия (ама от онези времена, в които черновите им се пишеха в София), щяхме да четем третата за два дни декларация на Съюза на съдиите в България, щяхме да слушаме поредната политическа реч на съдия №1, произнесена пред тесен кръг съучастници, в краен случай с фон малоброен протест на стълбите пред Съдебната палата.

Истината е, че Иванчева (с фалшивата й кофичка кисело мляко и фалшивите криви краставици, които както се оказа, не са били от ареста, нищо, че бившият й ПР твърдеше това) трябва да бъде развята като знаме пред очите на обществото, за да мисли то, че скандалната кметица е жертва на репресии и мракобесието на правоохранителните институции. Бутат я напред точно тези, които трудно могат да влязат в нейния образ - един беглец от правосъдието в Сръбско и неговият колега със запорираните (след решения на две съдебни инстанции) активи за 200 млн. лв. Понеже на тях, въпреки огромните ресурси и положени напразни усилия, трудно някой ще им повярва, че са жертви, за такава медиите им представят Иванчева. Остава само да направят същото и с Евгения Банева или със задържания миналата седмица данъчен, който също искал подкуп. Така де, нали всички в ареста са равни, нека чуем колко неоправдани са всички, а не само Иванчева и Петрова.

Димка № 3 – Абдикирането на Лозан Панов от ВСС

Съдийската колегия на ВСС абсолютно безпрецедентно (10 от 14 кадровици, сред които председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев),  отправиха 14 остри въпроса към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Сред тях присъства дори питане дали "политическото говорене като форма на политическа дейност е допустимо за председателя на ВКС?" Панов отказа да отговори и избяга, скри се както от колегите си, така и от журналистите. Тотална бутафория – председателстващият Съдийската колегия на ВСС се покри от заседание на Съдийската колегия на ВСС. Питаха го и за личните му взаимоотношения с НАП и КПКОНПИ. Вместо да отговори на въпросите, съдия № 1 напусна ВСС с думите: "Считам, че нямате правно основание да държите сметка не само на мен, но и на нито един български магистрат за това, че изразява мнение и участва в публични дебати".

От какво се притеснява, та не иска да отговори? Нито на кадровиците, нито на медиите?

Сякаш се страхува, че резултатите от проверката на органите ще стане публична, след което вече изходът ще е само един. Нищо, че 13 пъти се укрива от институциите, както възмутен разкри авторитетният дългогодишен съдия Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, неприкрил пред БНТ разочарованието си от поведението на Панов.

Точно заради това на обществото се подхвърлят димки, за да няма въпроси – какво правосъдие да очакваме, ако първият сред съдиите се укрива от държавните органи. Заради това е тази кална кампания срещу всеки представител на институция, който си позволи да иска обяснение от Лозан Панов. Апропо – защо цялата държава трябва да говори от сутрин до вечер за декларирания от финансовия министър апартамент, в който живее, но не трябва да говори за недекларираните от съдия № 1 доходи, за неплатените му данъци, за укриването му 13 пъти от НАП и Антикорупционната комисия?

Защо някой не си направи труда да обясни – какво може да накара един доскорошен върховен съдия, а сега член на ВСС като Севдалин Мавров, да влиза в остри спорове с Панов в рамките на заседания на Съдийската колегия на Съвета или пък какво принуди новия конституционен съдия Красимир Влахов, преди по-малко от година, публично да обяви, че се срамува от работата си с председателя на ВКС? Защо има медии, които твърдят, че са загрижени за публичната среда, за свободата на словото и съдебната реформа, а лукаво крият как две трети от Съдийската колегия за втори път иска Панов да отговори защо се държи като политик, с което грубо погазва съдебния закон и Конституцията?

В крайна сметка се оказва, че най-големите цензори са тези, които най-много алармират за свободата на словото и за 111-то място в прословутата класация на "Репортери без граници". Или с други думи, крадецът вика-дръжте крадеца. Същите тези кръгове скриха от обществото, че Софийският районен съд е потвърдил глобата от 1000 лв., която Сметната палата наложи на Панов за неподадената му имуществена декларация, заради което стартира и пълната данъчна ревизия на доходите му. Просто това са фактите, Панов сам вкара НАП да рови в сметките му, защото такъв е законът, а той трябва да го спазва, независимо, че очевидно смята себе си за изключение.

И да – изброените "три димки" имат своя общ генезис. Фалшивите теми с обжалването на избора на председател на СГС, с условията в следствения арест, в опитите Панов да бъде оправдан за абсурдното му бягство от заседание на председателстваната от него самия Съдийска колегия, имат за цел да ни разсейват, да изгубим в мъглата от теми основната – как е възможно председателят на Върховния съд да има неустановен доход в размер на повече от едногодишната му заплата?!

Колкото и да опитват, ще им е трудно, най-малкото, защото има и медии като "Правен свят", които няма да позволят истината да бъде скрита от димките в защита на приближаващия се към предсрочно прекратяване на мандата му Л.П.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Глобиха самотна майка за таен брак в Сърбия

Предишна новина

ВКС е на път да отмени гражданската конфискация при прекратено наказателно дело*

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 29
  Суверена народа Български | нерегистриран
  0
  0

  Ама наистина никой няма правно основание да иска отчет как се изявява една личност,макар и тя да бъде очертана с правомощия,след като не се използва служебна власт.Но тук идеята е друга.В съдебната система се води сизифовска битка.И тя е за това дали правосъдието в РБ ще се обърне с лице към хората, или ще остане с представата на соц.кадровиците,че са важни власт имащите,а не свободните граждани,които дават чрез своя глас техните права.Панов е носител на нова енергия.Минал през дебрите на всички тесни ъгли и завои на всякакви създадени още от соца програми на фалш, лицемерие и скрити зависимости, е осъзнал, че ТОЧНО те са минало.В старата нова Европа има решителен замах да бъдат приобщени новите т.н.демокрации към ценностите,но истинските такива,на същностната демократична общност.И това се извършва не по друг начин,а именно чрез ПРАВОТО на ЕС.Това право е онзи крайъгълен камък/ цитат от лекциите на проф.Атанас Семов/,който утвърждава и издига в най- висша ценност неотменяемите основни права на Човеците,които ТЕ придобиват с факта на своето раждане.Няма много носители на идеята за това точно тези ценности да доминират над правото,останало от соц разбирането за правораздаване.У нас те се броят на пръстите на едната ръка.Проф.Семов,проф.Близнашки,проф.Друмева, Кристиян Таков.И Председателя на ВКС .Магистрата Панов с отчаяна решителност иска да вдъхнови магистратите да усетят своето изконно предназначение : да зачитат и да закрилят ПРЕДИ и НАД всичко друго правата на гражданите,закрепени в ХОП и КЗПЧОС.И за да ги убеди е избрал онзи подход на личния пример.Не да ползва предоставени му преференции на кадровик и съдия.А да покаже как един обикновен,но достоен гражданин,воюва за своите права.И го прави успешно.Търпеливо.Спокойно.Без обяснение и без отчаяние.Защото знае,че има свободни и независими Юристи в Родината,които ще усетят значимостта на неговата саможертва .Да даде пример КАК се отстояват лични основни права както пред администраторите на държавата,както пред по дталински навъсените си колеги,така и пред политиците.Онези политици, все още не разбрали,че Суверена дава правата им,но и точно той ги взема обратно.И че точно съдебната власт е онази значима сила,която и в ЕС казва как и защополитици,застанали като първи между равни ДА служат на своя народ,но само временни,може да добротвори чрез хармоничността на правото.Но правото,дадено на, и за Човеците.И е така.

 2. 28
  x | нерегистриран
  7
  -3

  СОЛИДАРИЗИРАМ СЕ С МНЕНИЕТО НА № 5-ПЛЕНУМА НА ВСС ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕДУРАТА ПО ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ТОЯ ОТ ЗАГЛАВИЕТО!!!ДА МУ СЪБЕРЕ ВСИЧКИТЕ ДИВОТИИ КАТО ФАКТИЧЕСКИ ОСНОВАНИЯ И НАПРЕД!!!!МНОГО СТАНАХА...ЧЛ.114 АЛ.1 Т.9 ОТ ЗСВ ГОВОРИ ЗА СЪДИЯ,А НЕ ЗА КОМИСИЯ ОТ СЪДИИ ЗА ПРОВЕРКИ В АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЛИЩА-НАЗНАЧЕНИЯТ СЪСТАВ ОТ ТРИМА Е НЕЗАКОНЕН И ПРОВЕРКАТА МОЖЕ ДА Е ПО ПРИНЦИП ПО ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА,А НЕ ПО КОНКРЕТНО ,ПРИ ТОВА ВИСЯЩО ДЕЛО.В КРАЙНА СМЕТКА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ НА ТОЯ БИ СЛЕДВАЛО ДА ОТГОВАРЯ НА ЗАКОНА.ТАКА ДЕ!!!!! ВСС ДА ЗАПОЧВА- СУХО ДУ.Е РИБА НЕ ЯДЕ...

 3. 27
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 26
  Лука | нерегистриран
  1
  0

  16:13

 5. 25
  Истината, но цялата истина | нерегистриран
  4
  -3

  Панов е еманация на цялостното състояние на съдебната власт. А оценката й В ИМЕТО НА НАРОДА е 95% недоверие. Управлението й е в интерес на небългарски такъв или на олигархически и корпоративен интерес. Това е положението, а дали ви харесва... МНОГО... след като търпите и носите на такова "правосъдие" с черната серия от блондинки... СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ!

 6. 24
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 23
  Ревете ли, Прокопита? | нерегистриран
  8
  -6

  А?

 8. 22
  Ало предишния | нерегистриран
  4
  -1

  Тази изтрещяла бабичка не е ли сега адвокат? Да го осиновява Лозан и да му бабува пред административния съд където беше съдебна номенклатура! И без това бяха в една сграда.

 9. 21
  Ана Караиванова | нерегистриран
  5
  -3

  Сметната палата няма право да проверява "независимия" инспекторат на "независимата" съдебна власт. #КОЙ им плаща възнагражденията на тез отрудени така наречени магистрати? В ИМЕТО НА КОЙ постановяват съдебните текстове? АМИН

 10. 20
  INRI | нерегистриран
  8
  -3

  За отчетността си има Сметна палата или Върховна одитна институция. А у нас Пеевски и с-ие си имат Смешна палата.

 11. 19
  | нерегистриран
  18
  -12
  До коментар #15 от "Магистрат | нерегистриран":
  Защо не попитате дали върховните съдии не се срамуват от писанията на К.Влахов, издигнат за зам. председател на ГК на ВКС от Лазар Груев, прескачайки няколко стъпала от съдебната йерархия и без да е бил нито един ден редовен, а не командирован, член - съдия във ВКС. Прецедент в дългогодишната история на върховната съдебна инстанция.К.Влахов просто си направи поредния пиар, с който скочи в КС. Смешници!!!

  Колега, Влахов не е цвете за мирисане, но от Панов мен лично ме е срам, че е председател на ВКС.

 12. 18
  Митинг пред Народния съд | нерегистриран
  15
  -2
  До коментар #17 от "ДЖЕНДЪР | нерегистриран":
  Предлагам гласуване "за" или "против" отстраняването на Лозан Панов - който е "за" с +, който е "против" с -.

  наистина много джендърско предложение, направо гейско.

 13. 17
  ДЖЕНДЪР | нерегистриран
  15
  -21

  Предлагам гласуване "за" или "против" отстраняването на Лозан Панов - който е "за" с +, който е "против" с -.

 14. 16
  Ретроспекция | нерегистриран
  15
  -8

  Заглавието не е съвсем правилно.- За да се установи, че Лозан Панов е укривал данъци, означава, че същият не е укривал доходи! А помните ли покойния Иван Григоров. - Върху получаваните от него рушвети не се начисляваха данъци и затова се излиза, че той не е укривал данъци!?

 15. 15
  Магистрат | нерегистриран
  24
  -11

  Защо не попитате дали върховните съдии не се срамуват от писанията на К.Влахов, издигнат за зам. председател на ГК на ВКС от Лазар Груев, прескачайки няколко стъпала от съдебната йерархия и без да е бил нито един ден редовен, а не командирован, член - съдия във ВКС. Прецедент в дългогодишната история на върховната съдебна инстанция.К.Влахов просто си направи поредния пиар, с който скочи в КС. Смешници!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.