Спасяват убиеца Джок с правни хватки


Трима депутати от ГЕРБ внесоха днес проект за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), позволяваща възобновяване на делата за условно предсрочно освобождаване (УПО) на лишени от свобода. За да предотврати евентуалното приемане и влизане в сила на поправката, Върховният касационен съд издърпа с 16 дни разглеждането на казуса "Джок Полфрийман". Така след като веднъж български съд позволи на австралиеца да излезе от затвора повече от 6 години преди да е изтекла присъдата му за убийството на студента Андрей Монов, сега подчинените на Лозан Панов го спасяват повторно и му разчистват пътя да бягство от местопрестъплението.
 
Проектът е внесен от шефката на правната комисия Анна Александрова и колегите й от ГЕРБ Димитър Лазаров и Красимир Ципов. Той предвижда в чл. 419 ал. 1 от НПК, който изброява какви дела могат да бъдат възобновявани, да се добавят и делата за условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода. В три страници тримата са изложили мотивите си, че делата за УПО са важни както за осъдения, така и за държавата и обществото и следва ВКС да има възможност, когато са налице съществени нарушения на закона, да може да ги възобновява.
 
"Труд" научи, че планът на вносителите е бил тази седмица текстът да мине през правна комисия, днес да се включи в дневния ред, в четвъртък да се гласува на първо четене, а другата седмица да бъде приет на второ и да стане факт на 10 октомври. След публикуване в "Държавен вестник", поправката в НПК щеше да влезе в сила преди сряда, 23 октомври, за когато във ВКС бе насрочено гледането на казуса "Джок Полфрийман".
 
Изненадващо днес от ВКС съобщиха, че заместничката на Панов – Галина Захарова, е пренасрочила делото да се гледа на 7 октомври – 16 дни по-рано. Тя се мотивира с "изключителния обществен отзвук, както и със задържането на Полфрийман в дома за чужденци на МВР в Бусманци до произнасянето на ВКС, с което австралиецът бил " лишен от право на свободно придвижване".
 
Делото във ВКС трябва да гледа от състав с председател Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Съдия Начева беше и докладчик по делото във върховния съд, в което през 2011 г. Полфрийман беше окончателно осъден на 20 години затвор. Нито един от тримата магистрати не си е направил отвод.
 
Съставът трябва да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров делото за условно предсрочно освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено. То е гледано на две инстанции – Софийския градски съд, който отказва пускането на убиеца от затвора и от състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпачиев, който се произнася с определение, а не с решение, приемайки жалбата на Полфрийман и го пуска, въпреки че му остават над 6 години от присъдата..
 
Съдиите от ВКС първо трябва да се произнесат по допустимост на искането на Цацаров, а след това по същество. Те могат да го отхвърлят по един от двата пункта, но ако го приемат и по двата, те трябва да посочат на коя инстанция се връща делото – дали в СГС, където да започне отначало, или във ВАС, където отново да се гледа жалбата на Полфрийман срещу отказа на СГС.
 
Директорът на Дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов потвърди, че е подписал заповед за експулсиране на убиеца Полфрийман от България, но тя не е влязла в сила, защото австралиецът има съдебна забрана да напуска страната още от 2007 г., която не е отменена. Състав на СГС път трябва да разгледа и да се произнесе по жалба на Полфрийман срещу тази забрана.
 

Ценко Чоков на свобода срещу 200 хил. лева

Предишна новина

Полицията разследва физически сблъсък в нюзрума на БНР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.