Спазвайте мерките срещу коронавируса – животоспасяващи са!

Спазвайте мерките срещу коронавируса – животоспасяващи са!
Президентът и премиерът на среща заради коронавируса, снимка:БГНЕС

И Камарата ан ЧСИ взе мерки срещу пандемията

 

Във връзка с обявеното извънредно положение в страната Камарата на частните съдебни изпълнители също предприе мерки срещу пандемията – коронавирус.

 

От Камарата призовават да се преустановят всички публични продани на имущество на длъжници, извършването на описи, както и налагането на запори на трудови възнаграждения и банкови сметки.

 

“Умоляваме гражданите да не посещават канторите на частните съдебни изпълнители по време на обявеното от държавата извънредно положение, а да извършват справки по телефон или имейл. Предлагаме тези мерки с цел запазване здравето на хората и осигуряване финансовата им стабилност по време на кризата”, пишат от Камарата.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов застанаха като един в битката срещу конронавируса. Те се обединиха в призива си към всички българи, че мерките, които правителството налага като превенция срещу разпространението на пандемията, трябва стриктно да се спазват, тъй като от това зависят човешки животи.

"Нека изразим своето уважение и подрекрепа към всички специалисти! България и светът преминават през тежко изпитание. Това налага пълна мобилизация на всичкси сили на обществото. Държавата ще трябва да устои на една кризисна ситуация, въпреки десетилетното трупане на проблеми. Нека изразим своята подкрепа към лекарите и медицинските сестри, към всички, на чиито плещи ляга отговорността за тази тежка битка". Това заяви президентът Радев след среща с премиера и ръководителя на щаба за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р по повод заразата.

Държавният глава изтъкна, че е време да осъзнаем гражданската си отговорност и обществена солидарност и благодари на всички доброволци. Радев подчерта, че стриктните мерки са животоспасяващи. "Но само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от криза като пълноценно и здраво общество", посочи президентът и призова правителството да преосмисли своите финансови мерки и да ползва опита на страните от ЕС.

"Тази криза е възможност да се превърнем в единен и силен народ, който преодолява изпитаният", заяви още Радев и изтъкна, че обединението на нацията е отговор на решението на всички проблеми на обществото. "Борбата днес е за всеки българин. Затова моят призив е единство и солидарност Вярвам, че ще се справим!"

Премиерът Борисов от своя страна обяви, че ще бъдат дадени по 1000 лева за всички медицински лица на първа линия в борбата с коронавируса.

"Абсолютно съм солидарен с това, което каза президента, с неговите изводи и заключения за единството. Това, което към момента правим и запознахме президентът - в спешен порядък, най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти", подчерта Борисов.

"Ако има противоречия, оставям ги назад, докато трае кризата и народът да усети консолидацията на всички институции. Завчера парламентът, днес президентството да се мобилизираме и да излезем от кризата", каза още премиерът Бойко Борисов по време на изявление в Гербова зала след среща с президента.

"Тези, които искат да използват кризата за популизъм, излизайки и казвайки: "Дайте, дайте". Държавата и нейното функциониране идва от данъци. Когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии. Двете неща са много свързани. Благодарен съм на президента. Разбрахме се ежедневно, не само от медицинския щаб, нашите мерки и разчети да му ги предоставяме, за да може в тази криза да бъдем единни и силни", каза Борисов.

"Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото не се знае за колко време ще се справим. Затова всеки лев го пресмятаме, за да можем да защитим държавата. Затова на тези, ако непрекъснато викат: Дайте, им казвам - държавата се пълни от данъци", допълни той.

Много внимателно трябва да следим резервите в държавата, добави Борисов.

"Съгласен съм, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани. Бизнесът, малкият и средният, трябва да бъде подпомаган. Много внимателно трябва да следим резервите на държавата. На първо място трябва да мислим за заплатите на лекарите, за заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда и сигурността и здравето", каза премиерът.

Той обясни, че парарелно с това има увеличение на прага на държавната помощ през социалния фонд. "Така че всички, които излизат в болнични или фалират като компании да могат да отидат и през социалния фонд да бъдат защитени", коментира още Борисов. Той обясни, че от криза не се излеза по-богат.

Борисов благодари на президента и заяви, че с обща солидарност трябва да излезем от кризата.

Продължава да бъде в сила извънредното положение. Отворени остават само хранителните магазини, аптеки, банки, застрахователни дружества и бензиностанции. Следи се да се избягва струпването на хора. Под особено внимание се следи и за спазване на карантината, като властта вече обяви, че няма да има компромиси при нарушение на забраните.

Още по темата

Обнародвано в Държавен вестник: До 5 г. затвор и до 50 000 лв. глоба за неспазване на карантината

Предишна новина

Прекратяване на договор за туристически пакет, поради непреодолими и извънредни обстоятелства

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Корнелия Нинова | нерегистриран
  4
  -2

  Купонът наистина свърши! Свърши времето на общите приказки. Време е за конкретни действия. Да се наложи мораториум върху битовите плащания. По-тежки мерки за спекулата!

  Очакваме в спешен порядък правителството да намери начин за включване на частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказа, че никой още не ги е потърсил за това.

  Добре е, че се намериха средства за подпомагане на медицинския персонал, ние предлагаме да се наложи мораториум върху битовите плащания - ток, парно, телефон, вода.

  Ще подкрепим всички разумни мерки, които предлага кризисния щаб. Мястото, където те трябва да бъдат обсъждани и приемани, е Народното събрание.

  Нашата парламентарна група е на разположение да обсъждаме всички мерки и да вземем решение. Най-важното за нас първо е здравето на хората.

  След здравния въпрос за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Има нужда от краткосрочни, спешни мерки, средносрочни и дългосрочни такива. Предлагаме проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение върху битови плащания: ток, парно, телефон, вода и бързи кредити.

  Ще внесем спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните, на частните изпълнителни.

  Прав е ген.Мутафчийски, когато каза, че купонът свърши. Да, купонът свърши, свърши времето на общите приказки, време е за конкретни действия.

  Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия. Ние предлагаме такива и сме готови да обсъждаме предложения на други партии, работодателски организации, синдикати, граждански сдружения. На разположение сме за всичко разумно, с което заедно можем да помогнем за овладяване на кризата в първия момент, а след това за преодоляване на последиците от нея.

  Очакваме премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв и състоянието на държавния резерв.

  Средносрочни и дългосрочни мерки - икономически и социални: те изискват много сериозен анализ какво може да поеме бюджета, за да гарантираме стабилността на държавата. Ние сме отговорни хора и не искаме да провалим финансовата стабилност, икономическата стабилност. Затова се иска този много сериозен анализ и много сериозна информация. Очакваме премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв към момента и каква част от него може да се ползва, състоянието на държавния резерв. Какви стоки има, какви количества, какви видове и колко от тях в какви срокове могат да бъдат освобождавани, ако се наложи такава необходимост на пазара.

  Очакваме от него след разговорите с европейските лидери за солидарност и помощ в този тежък момент в цяла Европа, какви са възможностите за финансиране от европейски фондове на конкретни икономически и социални мерки в България. Виждаме ги в няколко посоки: мерки за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на кредити, помощ за семейства, чиито деца не са на училище и родителите трябва да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа. Не е вярно това, което каза премиерът, че никоя държава не е приела мерки, има такива конкретни. Разбирайки сложността на ситуацията и отговорността на ситуацията искаме един по-сериозен анализ какво е възможно да се предприеме спрямо резервите в бюждета и европейската солидарна помощ.

  Ще внесем предложение за борба със спекулата. То включва ново определение в Наказателния кодекс за това що е спекула и завишаване на наказанието за спекулантите. Те сега са много ниски. 100 лв. е глобата за спекула към този момент.

  Започваме в Народното събрание - викане в секторните комисии на министрите, от които очакваме да ни информират какви последици в техния сектор ще има от тази криза.

 2. 1
  предложение | нерегистриран
  2
  -3

  Държавата да осигури гарантиран минимален доход на всеки пълнолетен гражданин, без поставяне на условия, до отмяна на извънредното положение.

  Хубав е съвета хората да си стоят в дома, правилен е, но в извънбюджентния сектор пари без работа -няма.

  Единственото решение е е осигуряване като ВРЕМЕННА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА МЯРКА на гарантиран минимален доход на всеки гражданин, което може да стане като се направят трансфери от субсидиите за бюджетния секотр (без сектор здравеопазване), и да се осигури ГМД на гражданите.

  Казвате им да си стоят у дома, карате им се, ако са отишли на работа(а да се отнеме поминъкът на хората-това си е глад).

  Хората в извънбюджения сектор са поставени пред избор-риск да се заразят , или риск от глад, и съответните последици от дълъг глад.

  Не е редно. Държавата да почне да изплаща преводи от ГМД за всяко пълнолетно лице(чрез субсидия по банкова смветка, или пощенски запис-ако лицето няма такава), до отмяна на извънредното положение, изплащането да е без формалност, на всяко пълнолетно лице, да се ползват имената от избирателните списъци.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.