Специализираната прокуратура обвини петима души за лихварство, изнудване и побой

Специализираната прокуратура обвини петима души за лихварство, изнудване и побой
Снимки: Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от незаконна банкова дейност (лихварство) чрез използване на физическа сила, заплахи и изнудване, информираха от пресцентъра на институцията.

Обвинените са задържани на 16 юли 2020 г. в село Градец, община Котел, при специализирана полицейска операция  под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.
Събраните доказателства сочат, че групата, ръководена от двама братя, е действала на от началото на 2016 г. Участниците са предоставяли кредити, най-често в размер до 400-500 лв. и предимно на малоимотни хора от ромски произход, с 50 на сто месечна лихва. При неизплащане на задължението в срок лихвата скачала директно на 100 процента.

Установено е, че ръководителите на групата и някои от участниците държали на различни адреси дебитните карти на длъжници, с които получавали социални помощи и помощи за майчинство. Изисквали картите в началото за заема ведно с ПИН-кода, а впоследствие ги задържали, тъй като лихвата се увеличавала. Установени са няколко длъжници, чиито дебитни карти са били държани и ползвани от групата с години. Постъпващите в тях средства бил изтегляни от участниците в групата от различни банкомати в градовете Карнобат, Ямбол, Котел и други селища. Така лихварите не будели подозрения у органите на МВР за престъпната си дейност. Изтеглените пари били предоставяни на ръководителите на групата, които ги разпределяли между участниците.

В хода на действията по разследването в жилища на ръководителите са намерени и иззети и списъци на длъжници, укрити в специални тайници. Двамата притежават няколко къщи в с. Градец, придобити със средства от незаконната банкова дейност и прехвърлени фиктивно на техни роднини и близки. В случай на невъзможност да покрият задълженията си с лихвите, получателите на заеми били заплашвани и пребивани по улиците на селото пред очите на множество хора. При извършените претърсвания в ползваните от групата имоти е намерено и иззето голямо количество златни накити и пари, придобити от престъпната дейност. Петимата обвинени не упражняват официална професия, всички те са криминално проявени или осъждани, някои от които за лихварство.

С прокурорско постановление те са задържани за срок до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

  

 

Още по темата

Прокуратурата проверява десетки имоти на Витоша за нарушения при стопанисването и надстрояването им

Предишна новина

Параваните, шлемовете и меренето на температура остават верен спътник на правораздаването в София поне до края на август

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.