Специализираната прокуратура пресече международна схема за финансиране на тероризъм

Специализираната прокуратура пресече международна схема за финансиране на тероризъм

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, пресече международна схема за финансиране на терористични групировки и други престъпни дейности в и извън страната, съобщиха от държавното обвинение.

Акцията, която е вследствие от наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката), е на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч и е проведена на 18 януари.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност за събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. Иззети са документи, пари в размер на 32 000 евро и др. вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани "хавала"- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз. "Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет", коментира случая зам.-главният прокурор Иван Гешев и изрично подчерта, че не става дума за явни терористични действия или заплаха на територията на страната. "Накратко - един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности чрез системата "хавала", вкл. и на лица извън територията на страната, занимаващи се с терористична дейност", обясни той.

 

Още по темата

Дунарит на абордаж

Предишна новина

Заплатите на всички магистрати да се увеличат с по 204 лв, а всеки ранг с по 100 лв.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 2
    Съдия | нерегистриран
    7
    0

    Колкото повече цензурирате и триете мнения, толкова повече на хората им става ясно, че не ви е чиста работата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.