Специализираната прокуратура се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград
Язовир Бебреш

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в "Медиапул" ("Ботевград на път да стане втори Перник заради частна ВЕЦ на Златеви"), както и публикации в други електронни и печатни медии в периода 28-30 декември 2019 г., основани на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града, съобщиха от държавното обвинение.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ "Бебреш", собственост на дружеството "Агрохолд" с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа "работи извън обхвата на своето разрешително".

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни. Дадени са конкретни указания за работата, в т.ч.: да се изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи; да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз."Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига; да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини; да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз."Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

Още по темата

Започна съдебният процес срещу продуцента Харви Уайнстийн

Предишна новина

Осъдиха на доживотен затвор най-жестокия изнасилвач в историята

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    1
    -2

    Тези гении са същите, като новия главен- ментално увредени параноици.Под вола обаче, няма теле.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.