Специализираната прокуратура ще е ситуирана в НСлС

Специализираната прокуратура ще е ситуирана в НСлС
Специализираната прокуратура ще се ситуира в Националната следствена служба, снимка: архив

Специализираната прокуратура ще бъде ситуирана в част от сградата, която в момента се ползва за нуждите на Националната следствена служба (НСлС) на бул. "Д-р Г.М. Димитров" 42. Това се разбра от заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие за сведение информация на главния прокурор относно необходимите действия за обезпечаване на кадровото укрепване и материалното осигуряване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, в съответствие с разширената им компетентност след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Спецпрокурорите ще ползват Блок 1В на НСлС, а останалата част от сградния фонд, ще остане за следователите. Спецпрокурорите ще продължат да ползват и помещенията, в които са настанени в момента на ул. "Черковна". От думите на главния прокурор се разбра, че предстои да се извърши и пълен ремонт на комплекса.

Друг акцент от информацията на обвинител №1 бе необходимостта от увеличаване на щатните длъжности за магистрати в Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура с 47. Пет ще са новите щатни длъжности са за "прокурор" в Апелативната спецпрокуратура и 27 в Спецпрокуратурата. Още 15 бройки ще се разкрият и в Следствения отдел. Планирано е и разкриването на 5 щатни длъжности за "младши следователи", за които ще има конкурс през следващата година, а стъпването им в длъжност ще е от 2019-та година.

Увеличението на броя на прокурорите и следователите ще стане чрез оптимизиране на незаети магистратски длъжности и намаляване на щатната численост в други органи на съдебната власт в системата на прокуратурата, както и чрез преразпределяне на заети прокурорски и следователски длъжности и преназначаване на магистрати с необходимия професионален опит и стаж, обясни Цацаров. 

Предвидено е разкриване на 34 нови щатни длъжности за съдебни служители, от които 3,5 в Апелативната специализирана прокуратура, а 30,5 в Специализираната прокуратура, стана ясно още от оповестената информация. Както и при спецпрокурорите и следователите, новите щатни длъжности ще се осигурят чрез преместване на незаети бройки и закриване на длъжности в прокуратури с по-ниска натовареност. 

На заседанието главният прокурор обори твърденията, разпространени от Софийския градски съд на 25 октомври, за натовареността на спецмагистратите.  Сотир Цацаров напомни, че в компетенциите на специализираните съд и прокуратура вече попадат разглеждането на дела корупционни престъпления, извършвани и от кметове и общински съветници от цялата страна, което значително ще увеличи броя на делата.

Преди седмица и председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев в справка до ВСС, бе акцентирал върху необходимостта от увеличаване на щата на специализираните съдии, които към момента са едва 18. Според данните на административния ръководител на СпНС очакваните дела за корупция срещу висши представители на държавата, местната власт и магистрати ще е около 2000.

Още по темата

Прокурорската колегия на ВСС насрочи избор на административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен

Предишна новина

Специализираните съдилища дават възможност за по-качествено правосъдие

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  3
  -1

  Курнело-бойкакитата пак се развихриха! А болката наистина е голема - такмо оня с червените бузки приватизира ВКС и СГС и .... хоп, делата за корупция отидоха в СпецСъда. Ужас!!! Ма там ако първо не отлагат делото 24 пъти, после ако не го и върнат и накрая ако отлепят и една осъдителна присъда? Малее, ужас! Ривете, да ривем, другарки и драгари!

  Пък то като се почне, ако вземат да окошарят и някой-друг министър и министърка за дето са наливали милиони народни пари в паразитни НПО-та трагедията ще е пълна. Трагедия за народните паразити де, защото за народа радостта ще е голяма.

 2. 5
  анонимен | нерегистриран
  16
  0

  Има от лошо по-лошо, мафията можеше да Ви прати Петьомир Евров за шеф или Брендо, а защо не и Митьо Очите. A сега ревете, защото рахатът свърши. Гената Ви беше по мярка - мързелив, услужлив и страхлив тунеядец.

  Поне бъди грамотен!

 3. 3
  анонимен | нерегистриран
  18
  -3

  А следователите по делото Хитрино, които вчера наградихте, на покрива ли ще ги качите или просто ще им покажете, че са отрепки, които не заслужават милост. Никога най-старите и най-опитните следователи, не са били подлагани на толкова унижения, както през последните години. Благодарим Ви г-н Диков, жив и здрав да сте, за да работите до 68 години, много работа свършихте в НСлС. Дано се окаже, че Сарафов, ще е по-добър избор от Вас, защото от Вас не видяхме нищо- ни дела, ни молби за правна помощ, нищо.

 4. 2
  | нерегистриран
  17
  -4

  Точно там ще се научат и на работа, ами следователите от НСлС и следователите от Специализираната п-ра да се слеят, да назначат още следователи, които желаят да работят тежки дела, а не по чл.191 и по чл.129 от НК. Такива по чл.191 от НК не бях виждал и преди 18 години, а сега са най-актуалните дела.

 5. 1
  предложение | нерегистриран
  19
  -10

  По -добре да е в някое РПУ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.