Специализираната прокуратура удари и Бирмите

Специализираната прокуратура удари и Бирмите
Георги Станоев - Малката Бирма (вляво) с охранителите си, снимка: архив

Нова акция на Специализираната прокуратура е стартирала рано сутринта в петък. Извършват се претърсвания и изземвания в офиси на дружества в гр. София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест" (бившият ресторант "Кошарите" срещу сградата на ДАНС), обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София. Целта е задържане на ръководните нива на организирана престъпна група, която е контролирала производството на фалшиви цигари в разкритите в края на август четири нелегални цигарени фабрики и е легализирала незаконните приходи. Публикации в медиите сочат, че собственик на едно от заведението е Евлоги Станоев – Голямата Бирма, който го е придобил от свързания с бившата силова групировка ВИС – Коко Динев. Станоев е баща на известния с участието си в серия от скандали млад бизнесмен Георги Станоев – Малката Бирма. Предполага се, че проверяваните заведения са служили за "изпирането" на незаконните приходи от търговията с цигари.

На 24 август 2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив  привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. 

Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. 

Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение "задържане под стража", а четири лица са с мярка "домашен арест".

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група, съобщават от държавното обвинение.

За последните две седмици това е третата акция на Специализираната прокуратура срещу популярни имена в хайлайф средите у нас. Първата бе срещу фамилията на Маринела и Ветко Арабаджиеви, които са обект на разследване за пране на пари и данъчни престъпления. Втората бе срещу Миню Стайков, един от най-големите производители на алкохол у нас, който е обект на разследване и за незаконно производство на цигари в Карнобат. Втората бе срещу Миню Стайков, един от най-големите производители на алкохол у нас, който е обект на разследване и за незаконно производство на цигари. 

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Четирите незаконни фабрики за цигари са генерирали поне 10 млн. лв. на месец

 

Незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг за акцията на Специализираната прокуратура в София. „Събираме доказателства от кога са работили и колко цигари са произвеждали“, посочи той. „Към момента няма данни лица по случая да са напуснали страната“, коментира Гешев. Той уточни, че собствениците на Сръбския ресторант „Бест“ не са присъствали на акцията. „Няма да цитирам имена, докато няма привлечени към наказателна отговорност“, обяви зам.-главният прокурор. „Доказателствата ни са, че определени лица са организирали производството, занимавали са се с пласмента и са получавали финансов ресурс от фабриките за цигари“, заяви Гешев. 

 

„Вероятно ресторантите са част от легалния бизнес на хората, които проверяваме. Теоретично е нормално, когато човек генерира определен финансов ресурс от незаконна дейност, той да бъде „изпран“ и вложен в нещо“, коментира той. „За акцията в София имахме информация за около 20 адреса. В хода на работата излязоха други адреси на територията на Сливница и област Перник. Какво ще се намери там, ще е ясно към края на деня“, каза още заместникът на главния прокурор.

 

Полицията е задържала майката на бизнесмена Малката  Бирма - Лидия Станоева. Това е станало в ресторант във Велинград, съобщи по-късно Канал 3. Очевидци разказали, че Лидка Скалата, както е известна майката на бизнесмена, е била изведена от ресторант в родопския град. Няколко барети с качулки и въоръжени са нахлули в заведението и са отвели Станоева, като посетителите са останали шокирани. 

Още по темата

Нямаше пречка Младен Маринов да бъде избран за министър

Предишна новина

Съдийската колегия се заема с отложени кадрови рокади в СРС, СГС и Спецсъда

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  По-добре късно, отколкото никога | нерегистриран
  5
  0

  Колко удобна поговорка нали? Колко често я използваме като извинение за това, че не сме свършили нещо навреме. Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Четирите незаконни фабрики за цигари са генерирали поне 10 млн. лв. на месец. Едни действия днес, ще доведат до различни резултати, ако ги направиш утре. Както се казва “никога не знаеш колко рано ще стане твърде късно.”

 2. 2
  123 | нерегистриран
  18
  0

  Каква физиономия има охранителя на снимката. Такива екземпляри и в зоопарка човек не може да срещне.

 3. 1
  | нерегистриран
  18
  -4

  Когато държавата си върши работата, свършва царството на криминалитв и мутрите.

  Браво, има смисъл законът!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.