Специализираният наказателен съд отказа свобода на Николай Банев

Специализираният наказателен съд отказа свобода на Николай Банев
Бизнесменът Николай Банев в съда, снимка:архив

Специализираният наказателен съд (СНС) не уважи молбата на бизнесмена Николай Банев да измени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека.

Според магистратите, поради факта, че процесът е в своята начална фаза, има опасност Банев да изърши престъпление, като повлияе на свидетели, ако бъде пуснат под домашен арест, парична гаранция или подписка. Съдът подчерта още, че бизнесменът е намерил начин и да вкара мобилен телефон в ареста, което е в разрез със закона.

Преди това самият процес, в който Николай Банев е подсъдим заедно със съпругата си Евгения и майка си Мария, претърпя фалстарт. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, пране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Съдът задължи прокуратурата да предостави заверени справки и декларации от НАП за периода от 2007 година до 2013 година, след като адвокатите на подсъдимите изискаха оригинали на тези документи. Според Николай Банев там се съдържат веществените доказателства, които носят оневиняваща информация. От държавното обвинение пък посочиха, че са представени такива на електронен носител, тъй като обемът им е много голям - 27 чувала. СНС обаче отложи началото на делото за 20 ноември. Тогава ще бъдат разпитани и първите свидетели.

По време на заседанието всеки от обвиняемите се яви с по няколко адвокати – Николай Банев с четирима, включително дъщеря му Мария Банева, която се яви като негов защитник, жена му Евгения – с четирима, а майка му Мария – с двама.

От тримата подсъдими в процеса само Николай Банев остава в ареста. Съпругата му Евгения е на свобода срещу подписка от средата на лятото заради здравословни проблеми, а майка му Мария е на свобода срещу 10 000 лв. гаранция от декември м.г. Семейство Баневи бяха обвинени докато се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември.

Липсващата Правна помощ*

Предишна новина

Апелът на Плевнелиев към Радев е неуместен и незаконосъобразен*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.