Специализираният наказателен съд поема делата на Лаура Кьовеши у нас

Специализираният наказателен съд поема делата на Лаура Кьовеши у нас
Една от залите на Специализирания наказателен съд

Специализираният наказателен съд да разглежда делата, по които обвинения повдига новосъздадената Европейска прокуратура. Тази промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс предлагат управляващите от ГЕРБ. Промяната, подписана от председателката на правната комисия на парламента Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, е направена като предложение за второ четене на промените в НПК, свързани с отмяната на съкратеното съдебно производство при убийства.
 
Предложението трябва да бъде обсъдено от правната комисия още във вторник, когато е насрочено нейно заседание по промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, съобщава в-к "24 часа".
 
Европейската прокуратура, за чийто ръководител бе избрана румънската прокурорка Лаура Кьовеши, ще разследва финансови престъпления и корупция, свързани с европейските фондове и интересите на ЕС. Тя обаче ще завежда делата си пред националните съдилища на страните от съюза.
 
Корупцията и финансовите престъпления, както и организираната престъпност в България са от компетенциите на Специализирания съд и заради това към него се насочват и обвиненията, които ще повдига Европейската прокуратура, става ясно от мотивите на тримата депутати от ГЕРБ. От създаването си Специализираният съд обаче е един от най-натоварените и съдиите в него често се оплакват, че са в невъзможност да изпълняват нормално задълженията си.
 
Наказанието за длъжностно присвояване, което предвижда Наказателният кодекс, да важи не само за български, но и за чужди политици и чиновници, предвижда пък свързана с Европрокуратурата поправка на НК, която предлагат Александрова, Ципов и Събева, уточнява изданието.

Румънски кмет се спасил от корупционно дело, прокурори го обявили за "мъртъв"

Предишна новина

Главният прокурор не намира основания за закриване на БХК

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Да товарят талаша, няма лошо.

 2. 3
  Петров | нерегистриран
  1
  0

  По мое мнение, много скоро ще ни кажат в прав текст, че "Специализираните съдилища" са неприемливи в този им вид и просто се прави опит да стане по "обосновано" съществуването му (Специализираният наказателен съд) за пред "чужденците"...

 3. 2
  | нерегистриран
  2
  -2

  Така се прави!: като делото „Недосегаемите”: ДВЕ ХИЛЯДИ СТО ТРИДЕСЕТ И ПЕТ СПОРАЗУМЕНИЯ, СКЛЮЧЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА С „ЛИЦА УЛИЧЕНИ В ИЗВЪРШВАНЕ НА ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС!.... 16 МИЛИАРДА  ДДС дето ГИ НЯМА ! "Ши поеме вика делата на Лаура Кьовеши у нас" ..Ши..

 4. 1
  | нерегистриран
  1
  -2

  ".... промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс предлагат управляващите от ГЕРБ"....браво!- забравили са да добавят и "опасните" организирани престъпни групи за кражба на скраб, от "определена социална прослойка", дето май имали и "ТЕЛК"...("няма вика да се учудя" вика "кандидата" социолог)....А не може ли още 3-4-5 .. "специализирани".. и да закрием другите и всичко ще е върхъ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.