Специализираният наказателен съд продължава да слуша СРС-тата срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров на 11 януари

Специализираният наказателен съд продължава да слуша СРС-тата срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров на 11 януари
Десислава Иванчева и Биляна Петрова за първи път дойдоха сами, а не с охрана, в съдебната зала, снимка:БГНЕС

Делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и другия бивш кмет на района Петко Дюлгеров, подсъдими за подкуп в особено големи размери, продължава на 11 януари с изслушване на записите от приложените специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно в съдебната зала в Специализирания наказателен съд, където съдия Иво Хинов отложи последното заседание в процеса, поради факта, че папките с материалите се намират в Апелативния специализиран наказателен съд, който предстои да се произнесе за мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова.

Преди съдът да отложи заседанието, Биляна Петрова заяви, че смята, че има разминавания между заявено от нея и стенографираното в стенограмите от СРС-тата. И даде пример - в стенограмите от СРС-тата било записано, че тя е изрекла репликата "не искам 10%", а по думите й реално тя е казала: "Не искам децата в центъра". Каква е истината лесно би могло да се установи след като се чуят в съдебна зала записите от разговорите на тримата подсъдими.

Остранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева пък обясни, че откакто е извън ареста има възможност пълноценно да подготвя защитата си. Тя разказа и как прекарва дните си извън килията и посочи, че 50% от времето ходили по лекари, а другата част - четяла материалите по делто. Въпреки че от вече близо две седмици тя и Петрова са си по домовете, Иванчева се оплака, че двете се намират под постоянно напрежение да не би някой полицай да звънне по домофона, съобщи в-к "24 часа".

Припомняме, че малко преди празниците първата инстанция реши, че двете подсъдими трябва да излязат под "домашен арест", но малко след като определението на съдия Хинов влезе в сила, прокуратурата го протестира, а въззивната инстанция все още не се е произнесла.

Предходните две определения на съдия Хинов, с които Иванчева и Петрова бяха пуснати от ареста, бяха отменени от АСНС. През ноември той ги освободи незабавно, още в съдебна зала, но АСНС спря това определение до произнасянето си по прокурорския протест. Това решение на въззивния съд накара председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов мигновено да нареди проверка в съда по всички производства за мерките на двете подсъдими, включително по висящото, но в това 11 съдии от АСНС видяха опит за намеса в независимостта им. Вследствие на това те се обърнаха към ВСС за становище дали е налице тенденциозност от страна на председателя на ВКС към специализираните съдилища, а кадровият орган зае позиция, че не може да се изказва по така поставените въпроси от апелативните магистрати и изпрати казуса "Панов" в Инспектората към ВСС.

 

Още по темата

Мая Манолова атакува три закона пред Конституционния съд

Предишна новина

Кметът на Карлово съди кмета на Калофер заради паметник на Ботев

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Ох горките | нерегистриран
  1
  0

  Използват си полезно времето дамите;)Интересно дали пак отново ще бъдат ползвани юридически трикове и хватки, за да се каже на черното,че е бяло или ще излезе истината,каквато и да е тя.

 2. 5
  RR | нерегистриран
  8
  -2

  Махайте ги вече тия баби Яги, преди да са поискали Нобелови награди!

 3. 4
  | нерегистриран
  11
  -6

  Тая е и смешна и жалка и глупава това си личи от километри...Наврмето така един як комунист Петър Младенов разправяше, че не бил казал да дойдат танковете а да дойдел Станко...Това тя да го измисли ум няма, но виж за един по0-възрастен адвокат е постижимо, но е несериозно и смешно /освен ако онези от обвинението са си загубили и ум и слух и всичко за да изопачават толкова елементарно...

 4. 3
  PR | нерегистриран
  8
  -7

  А на нас - от пиар-и на район "Младост" и на адвокатски сътрудници от канторите на защитата :)

 5. 2
  4400 | нерегистриран
  9
  -5

  Много са ми интересни коментарите от прокурори.

 6. 1
  112 | нерегистриран
  12
  -2

  Не е била разбрана правилно, като в онзи виц:

  "Попитали Радио Ереван: "Вярно ли е, че България е изнесла за Япония 500 компютъра?". Радиото отговорило: "Има нещо вярно, само че не са били 500, а 500 хиляди, и не са били компютри, а компоти, и не са били за Япония, а за Германия, и не са били изнесени, а са били върнати".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.