Специализираните съдилища излязоха с нарочни правила за достъп до дела в извънредната обстановка

Специализираните съдилища излязоха с нарочни правила за достъп до дела в извънредната обстановка

Председателите на Специализирания наказателен съд (СНС) и Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Мариета Райкова и Георги Ушев издадоха нарочни правила за достъп на журналисти до провежданите там дела.

Достъпът до съдебната сграда, в която се помещават двата органа, ще се осъществява при предварително заявен, по телефона или на електронната поща на съответния съд, интерес от представители на медиите за присъствие в съдебна зала по някое от провежданите в АСНС или СНС дела и след решение на съдебния състав, журналисти ще бъдат допускани, ако техният брой позволява престой в съдебната зала, с оглед спазване на дистанция от 1,5 метра.

При подадени заявки, надвишаващи по брой възможностите на съдебната зала, в нея ще бъдат допускани журналисти по реда на постъпване на заявките до запълване на местата.

В случай, че броят подадени заявки или броят страни по съответното дело не позволява присъствие на журналисти в съдебна зала, по решение на съдебния състав, ще бъде предоставен достъп чрез технически средства, при възможност в друго обособено за целта място в сградата или чрез излъчване на съдебното заседание в реално време чрез стрийминг в платформа за видеосподеляне (Ютюб), или чрез платформа за видеоконферентни връзки (Jitsi.org), или чрез създаване на аудио запис от съдебното заседание, който да се предоставя на медии и журналисти.

При излъчване на съдебното заседание в реално време, чрез използване на платформата за видеоконферентни връзки, с цел да не се допуска нарушаване на реда в съдебната зала, всички участващи журналисти трябва да изключат микрофоните си. „Представител на медия, който пречи на нормалното провеждане на съдебното заседание, ще бъде изключван от конферентната връзка от системния администратор на съответния съд. При невъзможност от прилагане на мерките по т.1 и т.2 от настоящите правила, по дела със значителен обществен и/или медиен интерес, съдебния протокол от проведено заседание да бъде публично обявен на интернет страницата на съответния съд, незабавно след подписването му“, уточняват председателите на СНС и АСНС .

Задържаха под стража 40-годишен мъж, блудствал с три деца

Предишна новина

Резултатите от проверката на ДАНС за първите 14 приватизационни сделки стават ясни в петък

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.