Разбиха мащабна престъпна група за финансови престъпления

Разбиха мащабна престъпна група за финансови престъпления
Брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП

Група за финансови измами и пране на пари е разбита при операция на Спецпрокуратурата и ГДБОП. Задържани са шест лица - организатори и основни движещи лица. 

На брифинг на административния ръководител на СП Валентина Маджарова и зам.-директора на ГДБОП-МВР старши комисар Димитър Брайков стана ясно, че групата е организирала т.нар. "пирамиди".

„Групата е задържана в петък. Касае се за група, извършвала финансови измами и пране на пари. Задържани са шест лица – организатори и основни движещи лица. Групата е действала от 2017 година при изключителна конспиративност. Участниците са изключително харизматични, интелигентни личности”, обясни административният ръководител на СП Валентина Маджарова.

Пострадалите от схемата са стотици. Загубите само на един от тях са за над милион лева. Става дума за сключване на договори за брокерство, които не са се реализирали. Те са инвестирали средства в акции, с цел те да се удвоят. Измамените са стотици, като сред тях има и чужденци, разкриха от разследването. 

„Групата се състои от лица, които са изключително манипулативни. С всеки един от тях е сключван отделен договор. Спрямо личността на човека, който е дошъл да инвестира, се е подхождало по различен начин. Открихме и специализирана техника за заглушаване на мобилни апарати, журналистически карти, за които предстои да разберем дали са истински”, разкри зам.-директорът на ГДБОП. "Измамените са инключително интелигентни хора, разполагали със значителни суми за инвестиране", добави Брайков. 

Предстои в понеделник да бъдат разгледани мерките за неотклонение на задържаните. 

Още по темата

Хванаха българин, участвал в грабеж на 38 кг злато в Белгия

Предишна новина

Лицемерието на българските либерални медии и една шпионска афера с международно значение

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  4
  0

  "Участниците са изключително харизматични..." да не би и ББ да е в групата?

 2. 3
  Павлов | нерегистриран
  7
  -1

  Започваме гръмко и с фанфари. Да видим как ще приключим когато нещата отидат в съда.... Не знам , защо но съм мнооого скептичен.

 3. 2
  RRR | нерегистриран
  1
  0

  Измами хортуват...........дали.

 4. 1
  | нерегистриран
  8
  -4

  Браво! Да се разкрие такава група след само четири години, няколко репортажа на "Господари на ефира" и едва няколко стотици пострадали е непосилна задача за всяка друга служба по света. Българската прокуратура и ГДБОП нямат равни. Въпреки че ако нямаше избори можеха да поизчакат още четири години, да може и пострадалите да станат 1000 та съвсем да се нахвалят за мащабите на далаверата, която са разкрили.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.