Спецпрокурори молят за съдействие в решаването на проблемите на колегите им от спецсъда

Спецпрокурори молят за съдействие в решаването на проблемите на колегите им от спецсъда

Магистрати от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура начело с шефовете им Иван Гешев и Даниела Попова се обърнаха с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да съдейства за решаването на проблемите на специализираните съдилища. Те основно са свързани с липсата зали и кабинети на служители и съдии.

"Благодарение предприетите действия от страна на ръководството на прокуратурата и в частност на Главния прокурор и Прокурорската колегия на ВСС, навременно се предприемат действия за увеличаване състава на магистратите и съдебните служители, както и за осигуряване на нормалния работен процес с необходимия сграден фонд и съответните материално-технически ресурси. Не така обаче стои въпросът по отношение на Специализирания наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд", пишат прокурори в официално писмо до главния прокурор.

Същото писмо е адресирано и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

"Към момента работещите в специализираните органи магистрати и съдебни служители се помещават в една и съща сграда, която освен от тях се използва също и от служителите и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията. Въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен. Към момента, без каквото и да е преувеличение, крайно лошите материално-битови условия създават предпоставки за неспазване дори на минималните изисквания към здравословните и безопасни условия на труд. Сградата /като площ и вътрешно разположение/ е била адекватна за първоначалното свое предназначение, но това положение отдавна е отминало. В момента тя е напълно несъответна на обема на работа на специализираните съдилища и прокуратури", уточняват в писмото си обвинителите.

Преди 3 дни преди влизането в сила на последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция по високите етажи на властта и срещу магистрати  преминаха от Софийски градски съд (СГС) в СпНС, председателят на спецсъда Георги Ушев депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за своевременно увеличаване на съдиите с 15 бройки, с оглед разширената компетентност на съд и поради очакването му съдът да бъде залят от над 2000 дела в следващите месеци.

С оглед на това правосъдният министър Цецка Цачева поиска от главния прокурор и председателя на ВКС да изнесат необходимите данни и да излязат с предложения за решаването на кризата в спецправосъдието.

Трета седмица обаче председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и председателстващ съдийската колегия към ВСС Лозан Панов не се поинтересува от конкретните нужди на съдите в спецсъдилищата и не предприема необходимите действия по обезпечаването им, въпреки че колегите му от съдийската колегия към ВСС го информират на всяко заседание, че са в неведение за конкретните данни и е необходимо да се снабдят с тях, за да вземат обосновано и информирано решение.

Миналата седмица колегията отказа да подкрепи искането на председателя на СпНС Георги Ушев за увеличаване на щатната численост на съда с 15 бройки с мотива, че съдиите се справят с делата, които са постъпили там през последната 1 година. На същото заседание бе решено съдийската колегия тепърва да иска справка от прокуратурата, от всички районни и окръжни съдилища за висящите и разгледани корупционни дела, за да реши дали да увеличи броя на спецсъдиите.

"Очевидно не се очаква скорошно решение по отношение на щатната численост. Мнението ни е, че подобен подход не държи сметка за негативния ефект, който би имал не само върху дейността на СпНС, но и върху цялостната дейност на специализираните органи  и обществените очаквания към работата им", се казва още в писмото на спецпрокурорите.

"Настоящото обръщение към Вас, цели да изрази призив ЗА СЪДЕЙСТВИЕ  на подписалите го магистрати и изпитваната несигурност към бъдещата дейност на специализираните органи на съдебната власт. Макар и осъществяващи различна дейност: прокуратурата – по повдигане и поддържане на обвинение и надзор за законност, а съдът – по правораздаване, и двата органа като част от единната съдебна власт преследват едни и същи цели, а именно защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Разгледани пред призмата на наказателните дела, тези основни цели се изразяват в стремежа към разкриване на обективната истина, към предоставяне на бързо, качествено, ефективно и справедливо правосъдие. С оглед гореизложено, Ви апелираме за съдействие от Ваша страна, от страна на ВСС и министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева, за обсъждане и решаване в рамките на законовите възможности по поставените нетърпящи отлагане проблеми", апелират в обръщението си специализираните прокурори.

Още по темата

ВСС прие правила за обучение на кандидатите за младши съдии и младши прокурори

Предишна новина

Лозан Панов не присъства на ВСС, за да се срещне с посланиците от ЕС

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  00 | нерегистриран
  11
  -3

  Лозан Панов не става за нищо!

 2. 3
  Прокуратурата да се настани в Партийния дом | нерегистриран
  9
  -4

  Парламентът няма работа там, а и той не работи. Всички сгради на Централния комитет на БКП и окръжните и общинските комитети на БКП в страната да преминат в ръцете на прокуратурата. Ако сградите се окажат недостатъчни, да се завземат помещенията на общинските съвети и кметства.

 3. 2
  | нерегистриран
  15
  -1

  А съда защо мълчи?

 4. 1
  | нерегистриран
  13
  -6

  Да ме прощавате, ама аз мога само да нося папки. Няма и кой да питам, защото в работата си говоря само с чистачката, защото само тя ми е на нивото. Не мога да се занимавам с такъв сложен интелектуален труд, като да изготвя справка какво е необходимо на съда. Аз даже смятам, че делата в съда намаляват заради българите дето отиват в чужбина, а пък не знам, че те понякога се връщат, както и че тук идат и чужденци да си купуват имоти и да живеят, както и бежанци. Тъй че не ме карайте да мисля! Ако трябва да занеса някоя папка, примерно от офиса на някой икономически кръг до някой евродокладчик - тогава цена нямам.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.