Спецсъдът гледа делото срещу групата на Йоско Костинбродския


Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу групата на Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския. Той и още четирима души са подсъдими за организиране и ръководене на престъпна група, създадена с цел убийства, предаде репортер на БГНЕС.

На последното заседание по делото имаше емоции, искания за глоби и дори искане за отвод на съдебния състав. Показания пред съда даде и Венцислав Стефанов, който разказа за отвличането на сина си преди 11 години. Тогава, през 2004 г. му казали, че хора с полицейска униформа взели момчето му и го откарали в неизвестна посока. Стефанов отишъл в Първо РПУ, където не намерил сина си, а главният секретар тогава му казал: "Това нещо не е на добро". Стефанов получил обаждане да приготви 1 250 000 лв. (620 000 евро) и заръка да не се обажда на никого. Той изпълнява всички техни указания, занася парите лично. Похитителите му казали: "До 2 часа да чака да му кажат откъде да вземе сина си". И така до днес… синът му го няма.

Стефанов каза пред съда, че е изпълнил всичко, което похитителите поискали безпрекословно. Той получавал неофициална информация за случващото се. Една от тях била, че Богьовеца влязъл без маска при сина му. Той го видял и затова са го убили. Богьовеца е прякорът, с който се свързва един от подсъдимите - Ивайло Симеонов. На Стефанов му казвали и че зад отвличането на сина му стои групата на Йоско. Той дори лично говорил с него. "Питах го за детето си. Каза, че няма нищо общо", заяви пред съда преди седмица Стефанов. Той каза обаче, че не може да го приеме за достоверно, а на въпроса на съдията - защо, отвърна: "Защото го няма синът ми".

На предишното заседание пък в спецсъда с охрана дойде Кирил Киров – Киро Японеца. Охраната му бе назначена в края на месец януари, след като той заяви, че се страхува от покушение. В Спецсъда Японеца разказа, че две групи са искали да го убият през 2003 г. и щели да си поделят 300 000 – не стана ясно обаче лева ли, или евро. Японеца разказа тогава за опита за покушение срещу него и посочи именно Йоско като извършител. Като свидетел по това дело беше разпитан и Боян Петракиев – Барона. Той съобщи, че Младен Михалев - Маджо пратил в сак половин милиона евро на Йоско по него. Парите били предназначени да се плати откуп за сина на Венци Стефанов. Барона и Йоско се познавали от 90-те години, тъй като и двамата имали язовири и били от един край. Парите не носел лично Барона, а трима-четирима човека от охраната на Маджо. Когато отишли в дома на Йоско Костинбродски в село Безден, той ритнал сака с парите, отказал да ги приеме и казал, че няма нищо общо с отвличането на сина на Венци Стефанов. По делото бе разпитан още и братът на Кирил Киров - Японеца, Стефан Киров, който разказа, че срещу брат му са извършвани три покушения. /БГНЕС

Пишат ударно обвинение срещу Цар Киро, за да остане в ареста

Предишна новина

Съдът сложи край на разследването срещу президентката на Аржентина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.