Спекулирането с резултатите от доклада говори, че той се ползва за вътрешнополитически борби

Спекулирането с резултатите от доклада говори, че той се ползва за вътрешнополитически борби
Главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание

"Ако всичко в страната продължи да се прави по този начин, до края на тази комисия България ще съумее да излезе от механизма за сътрудничество  и проверка". Това посочи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след изслушването му в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Мандатът на тази Европейската комисия изтича през 2019 г., какъвто срок за приключване на мониторинговия механизъм даде и самият председател Жан-Клод Юнкер.

По думите на Цацаров, фокусът в работата на прокуратурата, както и на всички останали органи на съдебната власт, трябва да падне върху изпълнението на препоръките. Главният прокурор оцени като положително, че за първи път в доклада не са дадени нови препоръки.

"Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език, в крайна сметка тези изказвания показват само едно – механизмът и докладите продължават да бъдат инструмент за вътрешно политически борби и един инструмент, по силата на който се дава терен за противодействие и борба между управляващи и опозиция и обратно", коментира Цацаров. 

Според главния прокурор, има ясни перспективи за приключване на механизма. 

По отношение на твърденията, че главният прокурор е оказвал натиск над ръководството на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) за налагането на запор над фирми на бизнесмена и издател Иво Прокопиев, Цацаров повтори, че "няма да коментира нито изявленията на Прокопиев, нито публикациите на собствените му медии". Същата позиция обвинител № 1 зае и преди два дни, цитиран от пресцентъра на прокуратура.  

Цацаров не се ангажира с коментар по повод предложенията на управляващите за изменение на Конституцията и възможността за отпадане на давността за разследване на "приватизационни престъпления". С мотива, че такъв законопроект все още не е представен, Цацаров посочи: "Коментарът, който аз мога да си позволя, е от правно-техническа гледна точка".

Главният прокурор участва в заседание на Комисията за борба с контрабандата, посветено на паралелния износ на лекарства и злоупотребата с акцизни стоки, в конкретната ситуация с горива. По отношение на изнесени от председателя на комисията Емил Димитров данни за паралелен износ на медикаменти, Цацаров обясни, че те са нови за него, но ще бъдат проверени. По време на дискусията депутати поискаха по-сериозно ангажиране на прокуратурата при търговията с лекарства, на което обвинител № 1 обясни, че подобни правомощия са възложени на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. По точката за контрабандата на горива, заседанието на комисията бе закрито.

Градският прокурор на София Емилия Русинова, която дойде с Цацаров в Народното събрание, съобщи, че скоро срещу лидера на партия "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки ще бъде внесен обвинителен акт. Делото срещу Марешки, обаче, ще бъде обект на разглеждане от Специализирания наказателен съд след влизането в сила на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Бившият кмет на Хасково получи двегодишна условна присъда

Предишна новина

Новите разпоредби в НПК трябва да се отменят възможно най-бързо

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Чунчо | нерегистриран
  3
  -1

  Много точно и смислено изказване, което пряко отразява спекулативния медиен отзвук за мястото на прокуратурата. В интерес на истината простият сравнителен анализ на периода на Борис Велчев начело на обвинението и този на Цацаров показват най малкото две неща: 1. Прокуратурата не е летаргична и това че на някой не му се харесват нейните действия не означава, че не работи и 2. Прокуратурата координира и стимулира множество от разследващите органи да започнат да събират факти, а не да ги проспиват, а не места и да се срастват с престъпността.

 2. 8
  до 2 | нерегистриран
  5
  -1

  Като приключат с докладите 2018г,редно е и да ни изхвърлят от ЕС където очевидно не ни е мястото.-)

 3. 7
  | нерегистриран
  10
  -1

  Считам 2 да е изложил и моето мнение. ЕС, ако има инстинкт за самосъхранение, бива да е отчел, че съставляваме ЗАРАЗА. Ни доклади, ни проверки, могат да спрат шайката гладни !

 4. 6
  *************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  *******************************************************************************************************-** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 4
  Отстраняване и разследване за ЦУМ | нерегистриран
  24
  -6

  Престъпниците в затвора

 7. 3
  Как така... | нерегистриран
  4
  -14

  Професорът по европейско право да разпръсква познанията си сред студентите. Той не представлява кой и да е от компетентните да изразават позиция органи на ЕС. Мерките за предотвратяване на тоталният крах на прокласираните принципи на правовата държава, изискват всеки да прави това, за което е овластен. Да, разбирам, че тук това е трудно приложимо /понеже всеки разбира от всичко/, за което може само да ви съжалява човек. Такъв е материала, кво да праиш.

 8. 2
  | нерегистриран
  25
  -3

  Днес по една национална медия известен български професор по европейско право заяви,че последния доклад ще е през 2018г. Защото от ЕС вдигат ръце, предават се от безпомощност, поради това,че корупционната ситуация в България е неспасяема, и нищо не може да се направи. И от ЕС, догодина ще напишат последния доклад, и приключват.

  Докладите ще спрат, именно , защото "всичко в страната продължава да се прави по този начин", и от ЕС се отказват да се занимават, признават своят провал и победата на престъпността и в частност.на корупцията в съдебната власт, и че октоподът по тези ширини не може да бъде преборен.

 9. 1
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.