Спортен мениджър сменя Мирослав Боршош начело на НДК


Министърът по европредседателството Лиляна Павлова освободи Мирослав Боршош от длъжността изпълнителен директор и член на борда на НДК. Причините са системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

На мястото на Боршош в директорския борд влиза Таня Милева, която е началник на кабинета на министър Павлова, а изпълнителен директор става спортният мениджър Борислав Велков.

Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала ( "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД), както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството.

"Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона", заяви Мирослав Боршош в своята Фейсбук страница по повод отстраняването му.

Той допълни, че е недопустимо тези процедури да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу НДК.

"Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички. Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС, заплашва да го провали", допълва още Боршош.

Таня Милева е началник на кабинета на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Тя е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", хоноруван преподавател по гражданско, търговско, трудово и осигурително право в СУ, автор на учебната дисциплина "Законодателни основи на консултантската и посредническата дейност". Има специализации по инструменти за финансов инженеринг и европейска интеграция и европейско право. В периода 2002 – 2013 г. е била държавен служител в дирекции "Държавно юристконсулство" и "Национален фонд" в Министерство на финансите. В периодите 2011 – 2013 г. и 2014 – 2017 г. е била началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Новият изпълнителен директор на НДК Борислав Велков от 2011 г. професионално участва в изграждането, развитието, оперативното и стратегическото управление на водещите спортни, развлекателни и културни инфраструктури в България. През 2011 г. след откриването на "Арена Армеец София" се присъединява към управленския екип на залата като заместник-ръководител, отговорен за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития. През 2012 г. специализира в EVMI (European venue management institute, базиран в Лондон и Франкфурт) изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, стадиони, конгресни и интегрирани инфраструктури. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на "Арена Русе", а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България. Борислав Велков е оказвал експертна помощ при изграждането на "Арена Бургас" (в строеж), "Арена Колодрум" - Пловдив, Софийската филхармония и др. От 2011 г. досега е участвал пряко в организацията на повече от 200 събития от различен характер, много от които от висок международен ранг – международни конгресни, културни и фестивални прояви, световни и европейски спортни първенства.

Провеждал е обучения и специализации в Ню Йорк, Мадрид, Дъблин, Лондон по различни процеси от управлението на конгресни, културни, развлекателни и спортни инфраструктури.

От 26.05.2017 г. Борислав Велков е председател на експертно-консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден със заповед на Министъра за Българското председателство на ЕС през 2018 г.

Съд постанови ексхумация на тялото Салвадор Дали заради тест за бащинство

Предишна новина

Разследват Марешки и за бос на банда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.