Спортният тотализатор да разпределя делата

Спортният тотализатор да разпределя делата

Докато няма тиражи, спортният тотализатор да бъде използван за случайното разпределение на делата. Това предложи председателят на правната комисия Данаил Кирилов по време на обсъждането на докладите за 2013 г. на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

След като направи предложението си, Кирилов обеща повече да не се шегува със спортния тотализатор, но не обеща да не проявява чувството си за хумор по темата за разпределението на делата. И каза: "Скептичен съм, че проблемът може да се реши със софтуер, трябва в закона да се запише, че има административни ръководители-разпределители. Да има един човек, който да го виждат и да го знаят всички - и гражданите, и посланиците."

Извън закачките на председателя на комисията, обсъждането на докладите за свършеното от ВСС и Инспектората преди две години, мина при слаб интерес от страна на депутатите.

Главният инспектор Ана Караиванова опита да предизвика вниманието им като заяви, че, заради огромното забавяне на избора на неин наследник на поста, инспекторите са поставени в "трудни условия". Тя отправи призив към парламентаристите този път да изберат нов главен инспектор.

Преди това обаче Караиванова заяви, че инспекторите губят мотивация за работа, защото виждат, че често трудът им е напразен. "Ние пишем от години в докладите си по темата, станала актуална сега заради изчезналите веществени доказателства по едно много шумно дело (има се предвид изчезването на тефтерчетата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов – бел. ред.). Констатираме, че веществени доказателства не се съхраняват, не се описват и не се предават според правилата и това създава условия за извършване на престъпления - присвояване на ценни вещи. Но нищо не се променя, защото никой не понася отговорност за изчезналите доказателства", заяви Караиванова. Тя посочи, че наскоро при проверка в Софийския районен съд инспекторите са установили, че огнестрелни оръжия не са предадени за съхранение на МВР, а се пазят в хранилищата на съда.

За финал Караиванова отчете, че миналата година с решение на министъра на правосъдието и след проверка на инспектората са изплатени 413 300 лв. на жертви на бавно правосъдие. Това е близо два пъти повече от платеното през 2013 г., когато компенсациите бяха общо за 270 000 лв.

След няколко подканвания от страна на председателя за въпроси депутатът от Реформаторския блок Петър Славов попита представляващата ВСС Соня Найденова и главната инспекторка дали преди скандала с несъстоятелността на дружествата на френската компания "Белведере" е имало сигнали срещу Румяна Ченалова от Софийския градски съд. Славов зададе въпрос и за това какво става със софтуера за случайно разпределение на делата, който трябва временно да реши проблема, докато не бъде изработен изцяло нов продукт.

Караиванова съобщи, че след сигнал на родители на загиналите пред дискотека "Соло" младежи, че делото за убийството на децата им се води пристрастно от Ченалова, е отправена забележка на съдийката. "Да отмениш хода по същество, след като си обявил делото за присъда, не е добра атестация за един съдия и показва колко е подготвен", заяви главната инспекторка.

Соня Найденова и колегата ѝ от съвета Юлиана Колева докладваха за софтуера за случайното разпределение на делата. Те обясниха, че всъщност има готови доработки на наличните системи, но временната комисия от външни софтуерни специалисти не може да се събере, за да се произнесе за качеството и сигурността им. Идеята беше външни експерти да кажат дали всичко е сигурно и отначало те имаха голяма готовност да участват в работната група, но сега просто не можем да ги съберем, обясни Колева.

Четин Казак от ДПС не пропусна присъствието на Найденова и Колева, за да повдигне въпроса за "медийно раздухания скандал" със съпартийката си и бивша зам.-правосъдна министърка Сабрие Сапунджиева. "Предизвиква озадачение, че заради едно назначение на бивш зам.- министър на позиция много под квалификацията му, ВСС започна проверка за назначенията на съдебни служители в цяла София", заяви Казак.

Соня Найденова му отговори, че с решение на ВСС административните ръководители са задължени да искат съгласието на съвета, когато назначават служители по заместване. След като е станало ясно, че преди постъпването на Сапунджиева в Административния съд на София не е имало такова, е било взето решение да се направи проверка дали ръководителите в системата спазват това изискване. Тук Казак я репликира, че това задължение не е нормативно, а просто такава е била практиката. А Найденова му отговори: "Въпрос на тълкуване е, защото решението на съвета е, че следва да бъде искано съгласие за всички свободни бройки. Понякога заради болест и майчинство едно място може да стои незаето с години, не е ли то свободно? А и често не е нужно назначаването на служител по заместване и работата може да се възложи по съвместяване на друг".

След близо час дискусия правната комисия прие докладите на ВСС и Инспектората, като им отправи две препоръки. Те са да "продължат утвърждаването на аналитичния подход" в отчетите си и "да въведат гаранции за еднаквото и справедливо третиране на магистратите по дисциплинарните дела". 

ВСС представи Сравнително изследване и предложения за законодателни промени в областта на електронното призоваване

Предишна новина

Съдът в Бургас окончателно одобри спогодба за 600 хил. лв. за премазан от дърво

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  112 | нерегистриран
  5
  0

  Боги Желявска - шеф на Спортния тотализатор!

 2. 17
  ами сега | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#5] от "":  Напълно си прав! Тази ширеща са правна неграмотност във ВСС вече не се търпи. Чудат се как да се покажат принципни, а безпринципността при тях е пословична. Нова велика правна мисъл - щом си в отпуск поради заболяване или отпуск за гледане на малко дете, значи местото е свободно, а щом местото е свободно, значи щатната бройка е свободна. Честито на всички! Хайде сега разболявайте се и ходете да си гледате децата! Според г-жа Найденова вие сте освободили мястото! Така е, когато на конюктурни особи се даде власт!

 3. 16
  | нерегистриран
  5
  0

  Аааа, няма да се разберем така. Това ноу хау си е мое:))))Та значи имаме две сфери-в едната са номерата от 1 до 17-примерно/толкова са съдиите/, в втората сфера номера от 1 до 85 примерно/толкова са постъпилите дела/. Въртим сферите и вадим топка от сфера 1-срещу нея топка от сфера 2, като свършим топките от първата сфера-връщаме ги обратно и така до изчерпване броя на делата. Така всеки съдия получава по пет дела. За по голяма сигурност-назначаваме и по един нотариус към всеки съд-да присъства на тегленето:)))

  Може и други варианти да се предложат от типа на рулетка, блек джек и прочие, ама не знам тия от Комисията по хазарта как ще приемат нещата:)))

 4. 15
  Мама ме покани на ДАНСинга, | нерегистриран
  2
  0

  а преди това беше шефка на царското Тото!  Днес Пепи Еврото, моето аверче, свърши с кариерата!

 5. 14
  Мама ме покани на ДАНСинга, | нерегистриран
  2
  0

  а преди това беше шефка на царското Тото!  Днес Пепи Еврото, моето аверче, свърши с кариерата!

 6. 13
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 12
  тотализторът да правораздава | нерегистриран
  9
  0

  Аз предлагам спортния тотализаатор да издава решенията-пускат се две топки-номер 1-за ищеца, и номер 2 а ответника- и което излезе,той печели делото. То и днес решенията са на случаяе н тото принцип...

  Наказателните дела също-примерно -обвинение за кражба-пускат се 9 топки-с номер нула за невинен, и от 1 до 8 за годините затвор по НК-и каквото излезе-това е.

 8. 11
  Йордан | нерегистриран
  3
  0

  Разпределението на делата може да се реши трайно и ефективно, но няма воля да се направи това. Може да се ползва точно софтуер и то решението е сравнително елементарно, а колкото е по-елементарно нещо - толкова е по-сигурно. Нямаше смисъл да се харчат хиляди и хиляди, дадени на лица които не са в час, а по-скоро с умисъл да се докаже обратното.

 9. 10
  аналитичен подход | нерегистриран
  13
  0

  Между впрочем, точното пресъздаване на невероятните достижения в областта на юриспруденцията на правната комисия, е едно то малкото полезни начинания на Безправен свят! Поне да се види, какви хора ни коват ... законите ... и не само! Какво очаквате да се роди ... при това положение, освен ... Франкенщайн или може би ... ГОЛЕМ?  Кадрите решават всичко. Сталин може отдолу некакъв дебил да го изкарва всекакъв, но кога се приема такъв парад при това от Жуков на белия кон! И при това, че до сега във всички немски академии Жуков е №1, или както са казвали римляните - бий да те уважават! А от тия нищожества и никаквици в правната комисия какво очаквате да произтече?

 10. 9
  Казак | нерегистриран
  11
  -1

  Щом и тоя е взел ... отношение ... ясно. И баба Ана била там, и унуката, и Сончето Слончето и въобще ... спи ми се. След още 25 години ще сме 5 млн., не само по данни на ЦРУ.

 11. 8
  ************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 7
  1 | нерегистриран
  12
  0

  Не се шегувам - от физици знам откритите от тях няколко начина за манипулиране на тотото. Затова и не играя. Никога. А Данито толкова си може. Не убивайте пианиста! Това ни е проблемът в държавата, за жалост! Непрестанно се примиряваме с посредственици и отявлени неграмотници. Но ние сме държавата, в която се случи агент на ДС да й е президент. И когато се разкри тоя факт не последва нищо. Моля всички: ако някой се сети за друга държава, в която се е случило това, да сподели! Ако не - да се замислим! Явно повредата е в нашия екран

 13. 6
  ново предложение | нерегистриран
  17
  0

  Неусетно се върнах в спомените си около две-три десетилетия назад и се осмелих да се включа с предложение. И така... София... Пазара "Кирков" /Женския пазар/... Морско свинче тегли късметчета...

 14. 5
  | нерегистриран
  28
  -2

  Тъкмо реша, че герберастите най-после са стигнали максимума си на некомпетентност и простотия и те вземат, че покажат, че могат още мноооого.

 15. 4
  Кукуригу | нерегистриран
  15
  -1

  Ми няма лошо, кво... ама те и за тотализатора имаха едни съмнения по едно време, а и не само по едно време... ;)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.