Няма да има видеонаблюдение на изборите

Няма да има видеонаблюдение на изборите

Върховният административен съд (ВАС) не даде ход на делото за видеонаблюдението на изборите, тъй като не са спазени сроковете за призоваване на заинтересованите страни.

Делото бе образувано по жалба на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) против решението на Административен съд – София град (АССГ). С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба на "Демократична България".

Пред ВАС председателят на КЗЛД Венцислав Караджов посочи, че органът иска върховните магистрати да отправят преюдициално питане до Съда на ЕС за прякото приложение на Европейския регламент във връзка с видеонаблюдението. Съдиите обаче към момента не са дали заявка, че ще отправят подобно питане до Люксембург. Караджов допълни още, че принципно не е против да има видеонаблюдение на изборите, само че това трябва изрично да бъде записано в Изборния кодекс, за да бъде законно.

Казусът, който обаче бе поставен пред ВАС, бе дали ще спре или ще допусне изпълнението на указанията на ЦИК и КЗЛД, макар че делото е висящо пред тричленния състав, а отделно подлежи и на обжалване пред петчленен състав. Искането за недопускане на изпълнението указанията бе на адвоката на "Демократична България".

Върховните съдии обаче се произнесоха, че няма да разгледат искането за спиране изпълнението на указанията на двата органа. „Задължението на съда да се произнесе по претендираното спиране възниква след обосноваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват, поради което искането е недопустимо. В конкретния случай съдът не разполага със законови правомощия да се произнесе с определение по същество релевираното основание за спиране изпълнението на процесния административен акт в обжалваната му част. Такава е константната практика на ВАС по подобни случаи“, пишат от ВАС.

Всъщност магистратите обясняват, че дори да бяха спрели изпълнението на указанията, то нямаше определението им да влезе в сила, тъй като подлежи на обжалване пред петчленен състав. „Следва да вземе предвид и обстоятелството, че целения с искането правен резултат не може да бъде постигнат, тъй като е направено за първи път едва при провеждане на първото по настоящото дело заседание, изборите, както по-горе беше описано, са насрочени за 4 април 2021 г., а  произнасяне на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд,  т.е. не може да влезе в законна сила до провеждане на изборната процедура“, пишат съдиите.

Още по темата

Британски депутати започват кампания срещу ваксинационните паспорти

Предишна новина

1305 обвиняеми и подсъдими ще могат да упражнят правото си на глас на 4 април

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Хммм | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #6 от "До 5 | нерегистриран":
  Личи си, че понятие си нямате от избори и изборен процес! Грешките при миналите избори са били породени от това, че върху бюлетината масово са били отбелязвани преференции, без да има отбелязана партия.Друга причина е не добрата подготовка на някои от членовете на СИК.

  Грешките при изборния процес, неуважаеми, се състояха най-често в това, че от секцията тръгват едни резултати , двамата "пратеника" на СИК - най-често председател и секретар от управляващите присъдружници, занасят съвсем други резултати в ОИК и РИК. Коѝйто иска - да ги види и брои, ама първо трябва да го знае, а второ - те колко такива злоупотреби са, че да се хванат. Накратко - кукиш е Мутрата пак е отгоре...

 2. 6
  До 5 | нерегистриран
  1
  -3

  Личи си, че понятие си нямате от избори и изборен процес! Грешките при миналите избори са били породени от това, че върху бюлетината масово са били отбелязвани преференции, без да има отбелязана партия.Друга причина е не добрата подготовка на някои от членовете на СИК.

 3. 5
  Обективен | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Защо на тъмно? Секционните комисии са пълни с партийци и партийни наблюдатели и заступници. Чий ще го държат , ако не гледат как се брои? Никой не им пречи!

  Че е на тъмно , на тъмно е.Няма друга държава ,където да има толкова много невалидни бюлетини.Как става това ? Чрез последващо въздействие върху бюлетините от страна на неустантовени извършители /от член или членове на секцианни избирателни комисии или някадъ по пътя от СИК до ЦИК/.

 4. 4
  Обективен | нерегистриран
  6
  -1

  Грешката в подзаглавието е съществена.На предварително изпълнение би могло да подлежи решението на АССГ ,но не и някакви хвърчащи "указания" на онзи неконституционен орган КЗЛД.Отделен въпрос е какво търси изобщо тази нелегитимна Комисия/при изтеклия отдавна мандат на членовете й/ в това дело.Те нито знаят що е лични данни , нито що е да ги защитаваш.Както знаете ,те направиха и невъзможното ,за да оправдаят НАП при контролираното изтичане оттам на важни лични данни най-вече на представителите на съдебната власт.Освен това, от тази Комисия си пъхат гагите там където нямат място - в избирателния процес. Същевременно няма и гък да кажат /не са дали никакво становище досега, а трябваше/ за подготвяните "ваксинационни паспорти".За това чудовищно погазване на Регламента за личните данни КЗЛД ги няма никакви.По този въпрос са се скрили в миши дупки тези некадърници.Срам и позор за тези хора , които нямаха едната чест и достойнство след изтеклия им мандат да се оттеглят.Ама пусти ангажименти дето са ги поели да изпълняват всякакви поръчки и да слугуват на управляващите.Затова ще си носят позора , докато новия Парламент ги изхвърли.

 5. 3
  | нерегистриран
  4
  -3

  Защо на тъмно? Секционните комисии са пълни с партийци и партийни наблюдатели и заступници. Чий ще го държат , ако не гледат как се брои? Никой не им пречи!

 6. 2
  льольо | нерегистриран
  11
  0

  спънаха го по-скоро.

 7. 1
  max | нерегистриран
  14
  -5

  Значи ще гледаме видеоматериали със скандалите в СИК, където искат да "броят" на тъмно. По този начин, ВАС, всъщност, наля масло в огъня за оспорване на изборите, като фалшифицирани

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.