Зинаида Златанова за проекта за НК пред "Дойче Веле"

Сред професионалистите сериозно надделява мнението за нуждата от нов кодекс *

Сред професионалистите сериозно надделява мнението за нуждата от нов кодекс *

ДВ: Какъв е Вашият коментар за дебата, възникнал покрай проекта за нов Наказателен кодекс?

Дебатът по проекта за Наказателен кодекс в голяма степен е иновация в развитието на гражданските процеси у нас. Защо смятам така? Първо, налице е проект, който е готвен в продължение на близо 4 години, който обхваща мандата на три правителства, а участие в разписването на отделните текстове са взели експерти от академичните среди, магистрати, специалисти от всички държавни институции, които имат отношение по наказателната политика на държавата, представители на неправителствения сектор. Чрез проекта българската държава, макар и със закъснение, изпълнява и критерии, изрично разписани в Доклада на Европейската комисия по правосъдие и вътрешен ред от юли 2012 г. Струва ми се, че тук има обществен и политически консенсус, че е добре да изпълняваме партньорските си задължения като държава-член на Европейския съюз. Второ, всички сме свидетели на една открита дискусия, която като министър на правосъдието исках да провокирам. Поправете ме, но не си спомням досега да са много примерите, в които по един законопроект, всеки да може да изрази своята позиция, независимо дали представлява определена институция или дори личното си мнение. Трето, мисля, че в рамките на дебата, не само на думи, а и на практика доказваме една от ключовите цели на мандата на този кабинет, а именно, да се вслушва в гласа на обществото. Четвърто, от съществено значение за мен като министър на правосъдието е, че в реакциите на професионалната общност – на юристи, на редовите магистрати и на адвокатурата, които следя с особен интерес, защото именно те са тези, които ще прилагат новите разпоредби, наблюдавам, че със сериозно мнозинство надделява мнението за необходимост от изцяло нов Наказателен кодекс. И последно, лично за мен абсолютно очаквано, макар и недотам коректно и дори крайно емоционално, се очертаха и няколко радикални критици, чийто подбуди, вярвам, са в интерес на обществото. Всеки текст на Наказателния кодекс е чувствителен, защото се отнася до основни човешки права. В зависимост от личния прочит един текст може да бъде, както много рестриктивен, така и много либерален. Ролята на държавата в тази ситуация е да намери баланса между правата на гражданите и защитата на интересите на обществото.

ДВ: Освен срещу чл. 146, ал. 1, свързан с фотографирането без съгласие, възражения има и срещу чл. 305, ал. 3, според който "...български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да ѝ служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години". Пред българските медии Вие казахте, че той се нуждае от прецизиране. В каква посока?

Проектът за нов Наказателен кодекс в голяма степен е съобразен с новите реалности. В този смисъл са разпоредбите, които преследват компютърните престъпления, както и тероризма. Що се отнася до конкретната дискусия по чл. 305, прочитът на специалистите, дори ще подчертая на юристите, нееднозначно сочи, че той се отнася до военно време. Както имах повод да отбележа, всеки, който чете проекта и отделни членове и алинеи от него, понякога вижда това, което му се иска или се припознава. Не ми се иска да коментирам, но най-лекото, което ми идва, е да определя за абсурдни твърденията, че чл. 305, ал.3 е разписан за конкретна неправителствена организация. Именно за да няма и място за съмнение, че това не отговаря на истината, разпоредих на експертите на Министерството на правосъдието, във варианта, който ще се гледа от Министерски съвет на 15 януари, изрично да се доразпише.

* Интервюто е публикувано в "Дойче Веле". Заглавието е на редакцията на "Правен свят"

Президентът атакува пред Конституционния съд ВЕИ-таксата

Предишна новина

Съдебната тема в медиите

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  Мале ,че си налезена и гиздава...., като че ли отива не на работа, а на първа среща......

 2. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Защо не е зададен основния въпрос: Какво конкретно е променено? Какви са целите на вносителя? Каква наказателна политика се провежда? Кои са промените: кои престъпления отпадат,какви нови се въвеждат, има ли промени във вида и срока на наказанията, какво става с тази перверзия "кумулирането на наказания" която стимулира престъпността, чрез която вместо за 5 престъпления да лежи 20г., го осъждат на 7, от които заради работа и добро поведение реално лежи 4, след което като го пуснат отново прави 5-6 престъпления, и всичко отново по същия идиотски начин....?!
  „...мислещите и разбиращи хора са потресени от духа и целите на разпоредби от проекта за нов Наказателен кодекс (НК). Някои дори прибързано провидяха в тях реставрация на тоталитарната наказателна политика. Всъщност при късния Тодор Живков такива наказателни норми нямаше. „........”.....случващото се не е реставрация, а законодателно дерогиране на Конституцията чрез отказ от демократични ценности и достижения като свободата на словото и правото на информация.”

 3. 1
  max | нерегистриран
  3
  0

  Като социолог мога да отбележа, че изведеното в заглавието твърдение остава напълно несъстоятелно без надлежна емпирична обосновка. Не е допустимо за министър да говори от името на професионална общност въз основа на лични наблюдения! И тъй като Златанова очевидно се аргументира посредством хипотези, то огледайте се също около Вас с колегите и опитайте да предположите какви биха били резултатите от едно достоверно представително проучване по темата -- в полза на нов НК или обратното

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.