Срив на акциите на Facebook след скандал с неправомерно използване на личните данни на 50 млн. потребители


Акциите на Facebook се обезценяват с близо 7% след старта на търговията на Уолстрийт с оглед на набиращ скорост скандал за неправомерното използване на личните данни на 50 милиона потребителите на водещата социална интернет медия.

Повод за скандала даде признание на Facebook, че личните данни на десетки нейни потребители вероятно са били използвани неправомерно от компанията Cambridge Analytica, която се свързва с предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016-а година. "Бурята" около водещата социална медия се разрази през уикенда, след като американски и британски законодатели я обвиниха, че не е предоставила повече информация за това как фирмата за данни - Cambridge Analytica е получи достъп до информация за десетки милиони членове на социалната мрежа без тяхното изрично разрешение.

Притесненията около способността на компанията Facebook да защитава личните данни на своите потребители допринасят за агресивен спад на нейните акции с 6,9%. Това вероятно ще се окаже най-драматичното понижение на акциите на социалната интернет медия в рамките на една сесия на търговия от около четири години насам. Днешното понижение с близо 7% означава, че водещата социална медия изтри близо 34 млрд. от пазарната си стойност от петък насам.

Скандалът с Facebook се отразяват негативно и на акциите на останалите социални медии, като тези на Twitter Inc. се понижават с 1,15%, а на Snap Inc. - с 3,9%. Това води до спад и на индексът Nasdaq Composite с 1,7%, докато индексът на сините чипове DJIA и широкият индекс S&P500 се понижават с около и малко над 1%.

Притесненията за световна търговска война след наложените от Тръмп тарифи за вноса на стомана и на алуминий и инвеститорското напрежение преди стартиращото утре двудневно заседание на Фед се отразяват негативно и на други значими компании, като акциите на Caterpillar Inc.се понижават с над 3%, а на 3M Co. - с 1,76%.

Пуснаха под домашен арест шефа на Здравната каса в Ловеч

Предишна новина

Телефонните измамници действат от територията на Румъния

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.