СРП разследва присвояване на 1 млн. евро от европрограми

СРП разследва присвояване на 1 млн. евро от европрограми
Районният прокурор на София Александър Налбантов

Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала 23 досъдебни производства за присвояване на средства по европейската програма "Леонардо да Винчи" за над 1 млн. евро. Това съобщи районният прокурор на София Александър Налбантов.
Три от тях са приключили. По две е сключено споразумение и длъжностните лица, източили средствата са възстановили сумите. Така са възстановени над 120 000 евро. По третото производство е внесен обвинителен акт.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу ръководителя на Центъра за развитие на човешките ресурси за слабости в работата му. Центърът оценява и сключва договорите по европейската програма за обучение и квалификация "Леонардо да Винчи".

Дефицит на административен капацитет в Центъра, който оценява представените проекти е една от причините за нарушенията. Втора причина е конфликт на интереси от страна на оценителите по даден проект. Друга слабост е, че след сключване на договора центъра не е следял стриктно деловодната документация, оправдаваща разходването на средства, поясни Налбантов.
 

 


 

 


 

 


 

 


Съдът е бавен заради законите

Предишна новина

ВАС отправи преюдициално запитване до СЕО

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.