ССБ е обсебил търговските и граждански дела в съдилищата в София

ССБ е обсебил търговските и граждански дела в съдилищата в София
Правосъдният министър Данаил Кирилов в Народното събрание, снимка:БГНЕС

Членовете на Съюза на съдиите в България (ССБ) буквално са обсебили софийските съдилища и по-конкретно – гражданските и търговските отделения, в които именно се разглеждат и делата с най-сериозни мащаби на материален интерес в страната. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, който присъства на заседанието на Правната комисия в Народното събрание, по време на което бе приет отчетът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за дейността на съдилищата през 2019 година.

Както “Правен свят” писа, в края на май, когато Панов представи отчета си пред кадровиците от Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдният министър поиска да разбере какъв е броят на командированите в столичните съдилища членове на ССБ, който в магистратските среди е добре известен с политическите си декларации и конкретните си идеологически възгледи в унисон с либерално настроените извънправителствени партии.

По време на заседанието на Правната комисия в парламента стана ясно, че Кирилов все пак е получил поисканата от него статистика, като определи наплива на членове на въпросната съсловна организация като “ново БПК в съдебната власт”.

„В дебата на Пленума попитах председателя Панов колко от командированите съдии в търговска колегия на ВКС, в търговско отделение на Апелативен съд София и в Софийски градски съд са членове на Съюза на съдиите в България. Той отговори, че това е публична информация, че макар да сме изменили Закона за съдебната власт и да сме премахнали задължението на магистратите да декларират членство, може да се провери от регистъра, който е все още публичен“, припомни в Народното събрание министър Kирилов, цитиран от Агенция “Фокус”.

Той посочи, че отговорът, който е получил от изпълняващия длъжостта секретар на ВСС, за ВКС от командированите в съда общо 14 съдии, 7 са декларирали членство в ССБ, за Апелативен съд – София от общо 23, 9 са декларирали такова членство, а за Софийски градски съд от командировани общо 6, 3-ма са декларирали, че принадлежат към организацията.

„Любопитна е вече поименната справка. Този доклад за разлика от предходните доклади съдържа една, бих казал, много богата персонална разработка за отделните колегии на ВКС. Не знам дали е правилна или неправилна практика. Всъщност този описателен подход ме провокира да задам този въпрос. Освен, че нормата на представителност на магистратите и членове на Съюза на съдиите в България е около половината от командированите съдии, в по-висока степен, се вижда и че предпочитанията са ясни. Най-първо в търговските колегии. От 4-ма колеги, които са били повишени, командировани в търговска колегия на ВКС, 3-ма са членове на Съюза на съдиите в България. Това все пак следва да съобразяваме, че са относителни данни, защото са базирани на декларациите на магистратите до миналата година, т.е. това не е на база действително удостоверение на членствен състав на тази профеисонална организация", каза Кирилов.

"Спрямо общото число, ако ги сметнем 14+23+6 са 43 командировани съдии през минаата година, само 1 единствен съдия от другата съдийска организация е в бройката на тези 43 съдии. По тази причина и в дискусиите, които бяха във видеоконференцията с колегите от двете главни дирекции на ЕК им казах, че за съжаление тази проверка установява, че в съдебната ни система има ново БКП. Ако не си член на тази съсловна организация, не можеш да станеш търговски или граждански съдия, т.е. да бъдеш повишен в този ред“, каза още министърът на правосъдието.

Главният прокурор в НС: Прокуратурата не се притеснява да обвини дори премиера или президента, ако има данни за извършено престъпление

Предишна новина

Близките на убития в Борисовата градина Георги търсят справедливост

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  хи-хи | нерегистриран
  3
  -1

  Е, явно човекът има богат опит като член на БСП и знае как са ставали нещата там!

 2. 9
  | нерегистриран
  7
  -6

  Направете проверка, колко от членовете на ССБ имат брак, фактическо съжителство, деца, майки, бащи и всякакъв вид сексуални отношения и роднински връзки с повишените и командировани магистрати и процентът ще бъде 100% от всички умни и красиви съдийчета в софийките съдилища, които се развиват кариерно. Някой трябва да се сети да направи единен регистър за деклариране в един документ на обстоятелствата сексуални отношения- членство в ССБ- кариерно развитие- ходене по обучения и командировки. За съжаление това е организация, в която (и по изискване на спонсорите ) е по- приемливо да те снимат гол, отколкото да си неподдържан.

 3. 8
  мъка | нерегистриран
  9
  -3

  Защо не си каже Дани кои негови хора да бъдат командировани/назначени в граданските и търговските отделения и да свършва тази мъка.

 4. 7
  Въпрос | нерегистриран
  8
  -6

  Знаят ли Дани К., Правен свят, ПИК и подобните им кой командирова съдии в САС и СГС? Май не знаят. А ако разберат, че това се прави не от Лозан Панов, а от избраните от мнозинството на сегашния и миналия ВСС председатели на тези две съдилища ще сменят ли плочата?

 5. 6
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  14
  -7

  А той какво очаква- от съюза на прокурорите ли?
  Или от библиотекарския институт на ДС?

 6. 5
  | нерегистриран
  15
  -9

  Ти пък си обсебил Държавния печат на Републиката, което е притеснителното.....

 7. 4
  Простотията | нерегистриран
  21
  -8

  Простотията понякога ходи в ръководството на някои министерства. Много голяма простотия

 8. 3
  Гешо. Иванов. Каскеткси. | нерегистриран
  24
  -8

  Дани, мълчи си, че ставаш за смях. Както отбелязаха определени неолиберални и затове мразени и от мен кръгове, не всяко сиво вещество има нещо ощо с мозъка, и не всеки заселил главата мозък има нещо общо с разума....

 9. 2
  Е това е | нерегистриран
  26
  -24

  ССБ се бори да овладее съдилищата. Това е целта.

 10. 1
  Старчока | нерегистриран
  34
  -11

  Да , ССБ го играе новото БКП. Но справедливостта изисква да се посочи , че има и БЗНС, и ОФ и прочие легални и нелегални структури .Големият губещ са нормалните и морални магистрати . Групичките се облажват , а те винаги губят .....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.