ССБ и заместник-председателите на СГС притискат съдии за бунт срещу ВСС

ССБ и заместник-председателите на СГС притискат съдии за бунт срещу ВСС
снимка: БГНЕС, архив

Втори ден в най-големия окръжен съд в страната – Софийски градски съд (СГС) върви подмолна акция по подготовката на грозна атака срещу безапелационното решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което с девет гласа за административен ръководител бе избран апелативният магистрат Алексей Трифонов. За втори път в надпреварата се включи и градският съдия Евгени Георгиев, който получи само четири гласа.

"Правен свят" научи от три независими един от друг източника от Съдебната палата, че група съдии от политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) и част от досегашните заместник-председатели на Градския съд буквално притискали колегите си да се подпишат под искане за свикване на извънредно Общо събрание на съда, на което проведеното във вторник гласуване във ВСС да се обяви за незаконосъобразно, с мотив, че не било съобразено с вота на магистратите от СГС. Факт е, че при две гласувания на Общото събрание на Градския съд, мнозинството от присъствалите съдии са подкрепили Георгиев, но това по никакъв начин не обвързва членовете на ВСС при тяхното гласуване. Противното би обезмислило съществуването на кадровия орган и би противоречало на Закона за съдебната власт и на Конституцията.

Изборът на Алексей Трифонов от ВСС дойде след повече от една година безвластие в съда. Бившият председател Калоян Топалов напусна през есента на 2017 г., след като в продължение на две години управляваше в условията на непрекъснати скандали и под опеката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Топалов напусна съдебната система малко след като се разбра, че е закупил етаж от къща, за което беше теглил кредит от половин милион лева. А от края на 2017 г. бившият председател на СГС се вписа като адвокат.

Източниците на "Правен свят" коментираха, че до последно в СГС са очаквали гласуването на Съдийската колегия да е в полза на съдия Георгиев, което можело да гарантира запазването на постовете на заместник-председателките, останали още от времето на Топалов. ССБ също са се надявали, че ще запазят влиянието си в СГС, което им бе подсигурено в последните три години. Категоричният вот на Съдийската колегия обаче объркал плановете и бил посрещнат с открито недоволство. Така, още в сряда и в четвъртък по обяд, с формални поводи, незабавно били свикани събрания на Търговското и Гражданското отделения на СГС, на което съдии били агитирани да се включат в атака срещу решението на ВСС. В ранния следобед в четвъртък дори започнала и подписка, като активисти на ССБ и приближени до временното ръководство на СГС обикаляли съдийските кабинети, за да събират подписи за свикване на Общо събрание на целия съд. За началото на следващата седмица било насрочено заседание и на Наказателното отделение. Информацията за момента е, че мнозинството от градските съдии не са склонни да се включат в организирането на бунт, съзнавайки, че биха създали опасен прецедент, ако не приемат легитимното решение на Съдийската колегия.

Мнозина от тях дори се възмутили, когато разбрали, че от ръководството на ССБ искали градските съдии да привикват част от членовете на Съдийската колегия – Севдалин Мавров, Боряна Димитрова и Даниела Марчева, за да им търсят сметка – защо са гласували за Алексей Трифонов, а не за Евгени Георгиев. Мавров и Димитрова, защото били избрани във ВСС при прекия вот на съдиите, а Марчева заради подозрението, че е говорила с Алексей Трифонов да се кандидатира за председател на СГС, непосредствено след като Калоян Топалов подал оставка и преди тя да стане член на ВСС.

И тъй като единственият легитимен начин, по който решението може да бъде атакувано, би било обжалването му от изгубилия кандидат, Евгени Георгиев бил увещаван да обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд (ВАС). Особено активни в агитирането били съдийката Вергиния Мичева-Русева, която бе заместник на провалилия се като правосъден министър и неуспял политик Христо Иванов, новоизбраният член на Управителния съвет на ССБ Красимир Мазгалов и бившият кадровик Соня Найденова. Като мотив на Георгиев да обжалва бил посочен отказът на кадровика Боян Новански да се отведе при гласуването. Георгиев поиска отвод, тъй като, според него, Новански демонстрирал предубеждение при процедурата по избор на председател на СГС през пролетта на тази година. Тогава Георгиев отново не бе подкрепен. Съдията обаче не дал категоричен отговор дали ще обжалва решението на кадровия орган, защото не искал да става заложник на лобито на ССБ и на предишното ръководство на Градския съд. Евгени Георгиев предпочитал да запази добри отношения с опонента си Алексей Трифонов, с когото да работят заедно по развитието на медиацията. 

Опитът за предизвикване на скандал около избора на нов председател на СГС, освен съхраняване на интереса на статуквото, има и друга цел – удар срещу авторитета на Съдийската колегия на ВСС, в момент, в който десет от 14-сет от членовете й излязоха с 14 въпроса до държащия се повече като политик и все по-малко като магистрат председател на ВКС. Политико-икономически кръгове, чиито интереси в съдебната власт защитава Лозан Панов, изглежда са силно притеснени от възможността за скорошен старт на процедурата по предсрочно прекратяване на мандата му. За целта спешно трябвало да се фабрикуват серия от скандали, подобни на този, които да саботират работата на кадровия орган и да се попречи на евентуалното отстраняване на председателя на ВКС, коментираха работещи в Съдебната палата.

"Правен свят" отправи писмени въпроси по темата до пресслужбата на СГС. При получаването на отговори, те ще бъдат публикувани.

В 18.19 часа на електронната поща на "Правен свят" бе получено писмо от съдия Евгени Георгиев, който иска "право на отговор" по повод публикацията. От писмото се разбира, че магистратът ще обжалва решението на ВСС за избор на председател на СГС. 

 

"Правен свят" публикува цялото писмо на съдия Евгени Георгиев:

 

На 28.11.2018 г. сам реших да обжалвам решението на ВСС за избор на председател на СГС. Твърдя, че изборът беше опорочен поради участието в него на двама членове на ВСС, за които имаше основания за отвод. Нещо повече, с решението си ВСС немотивирано не се съобрази с решение на Общото събрание на съда, което е явно игнориране на принципа на съдийско самоуправление. Искрено вярвам в съдийското самоуправление и ще се боря за него независимо какво би ми коствало в личен и професионален план. Жалбата ще подам в понеделник, 03.12.2018 г. 

 

Днес уведомих всички колеги от съда за решението си чрез писмено обръщение от мен, което им връчих лично. Инициирах и подписка за свикване на Общо събрание на съдиите от съда, под която 59 съдии вече се подписаха. На него ще поканим и членовете на Съдийската колегия на ВСС, за да обсъдим гласуването при избора на председател на СГС. 

 

В начинанието ми ще търся подкрепата на всички съдии и членове на правната общност, чието усещане за правов ред и справедливост беше накърнено с избора на председател на СГС.

Още по темата

Какво превърна Лозан Панов от съдията визионер в политика, обиден на всички и вторачил се в болтове*

Предишна новина

Мая Манолова показа банята на Десислава Иванчева

Следваща новина

Коментари

86 Коментара

 1. 87
  | нерегистриран
  14
  -4

  Ама ССБ сами си го нач.....ха, а сега гледат как да си оправят имиджа като яхват Евгени и вита на ВСС Обаче той беше кандидатура на съдии от СГС, а не ваша господа от селски тип

 2. 86
  "Басните на Езоп" | нерегистриран
  6
  -7

  Не е важно само какво решение е взето, а по-важно е точно кои са го взели! Най-добрите професионалисти са това!

 3. 85
  Езоп | нерегистриран
  30
  -7

  Значи, като не са го избрали, решението е несправедливо. Като не се е съобразил с решение на така нареченото общо събрание, ВСС е издал немотивирано решение. Според автора на горните умозаключения, съдийското самоуправление включва в себе си и диктат върху решенията на ВСС. Пропуснал е само да каже, че е избран за председател от самото общо събрание на СГС и не е необходимо нарочно решение на ВСС. Даже и избор не е необходим.Да живее самоуправлението /безотговорността и интригантството/!

 4. 84
  Brrrr | нерегистриран
  23
  -7

  "Аз сам реших" - сам, сам, колко да е сам, ако не е препоръката на народната милиция?

 5. 83
  Друг съдия | нерегистриран
  29
  -4
  До коментар #35 от "Съдия от СГС | нерегистриран":
  Написаното в статията е самата истина. На мен лично Мазгалов половин час ми обясняваше колко незаконосъобразно е решението на ВСС и как трябва да се включвам в някаква подписка. До вчера беше в Косово, докато аз пиша дела по цял ден, а днес ми обяснява кой трябва да е председател на съда. Малко срам нямат ли тези хора?!

  Човек, и на мен Мазгалов ми обясняваше същите неща. Гледм го и му се чудя на ъкъла, повярвал ли си е, че е някакъв фактор; не осъзнава ли, че освен за промитите мозъци от ССБ, за нормалните хора изглежда смешен. Не разбира ли, че са му намазали ските и със страшна сила ще се срещне с товарния влак.

 6. 82
  ВКС | нерегистриран
  26
  -6

  Кинжалите от ССБ тъпо си карат по тертипа. Все едно вчера ходеха по коридорите с подписка до Плевнелиев да не подписва указа на Лозан, че ВСС бил сбъркал.

 7. 81
  Наблюдател | нерегистриран
  34
  -11

  Тези самозабравили се ССБ-ейци направиха за резил съдебната система и по-точно съдийското съсловие. СРАМ за системата !!!

 8. 80
  | нерегистриран
  22
  -7
  До коментар #78 от "Минувач | нерегистриран":
  Повръща ми се от псевдопроблемите в сгс, насаждани от ССБ. А най-лошото е, че обществото отъждествява цялата съдебна система с тези политически действия, интриги и проблеми в СГС. Освен това ССб е т. нар. мнозинство в СГС ,поради методите , които прилага - страх в хората и набеждаване на всички които не са с тях, че са лоши. Писна ни от вас в цялата страна. Съдебната система не е нито СГС, нито СРС, нито ССБ, които се опитват да се отъждествяват с "независимите" съдии. Вие колеги магистрати от ССБ създавате зависимости! Това, което правите е натиск в най гадната му форма

  СГС има много и ОГРОМНИ проблеми , като най-малкият РЕАЛЕН проблем е кой ще му бъде председател . Е , имахме 2-3 години председатели , които гравитираха към ССБ /Топалов/ или бяха остриета на ССБ /Попколева/ . Нито цъфнахме , нито вързахме ,както и при демонизираните Янева , Михайлов и пр. Прав е колегата по-долу , че на базата на напрежението от проблемите в СГС вирее измисленото ССБ и си разиграва коня , даже и в цяла България . ВСС да реши проблемите в съда и да изберат за председател на СГС ако щат и някой от Северна Корея . Все ми е тая .

 9. 79
  Катерач | нерегистриран
  29
  -4

  СГС е отражение на цялото. По места е още по-зле. Всичко е мимикрия. И огледално отражение на публичното управление. Правосъдието е последното нещо което ги интересува тези егоцентрици. С поглед в пъпа си.

 10. 78
  Минувач | нерегистриран
  36
  -12

  Повръща ми се от псевдопроблемите в сгс, насаждани от ССБ. А най-лошото е, че обществото отъждествява цялата съдебна система с тези политически действия, интриги и проблеми в СГС. Освен това ССб е т. нар. мнозинство в СГС ,поради методите , които прилага - страх в хората и набеждаване на всички които не са с тях, че са лоши. Писна ни от вас в цялата страна. Съдебната система не е нито СГС, нито СРС, нито ССБ, които се опитват да се отъждествяват с "независимите" съдии. Вие колеги магистрати от ССБ създавате зависимости! Това, което правите е натиск в най гадната му форма

 11. 77
  | нерегистриран
  32
  -13

  Този цирк се разиграваше и в СРС след оставката на Методи. Главните действащи лица бяха същите, след което бяха наградени с повишение чрез конкурс, на който един от тях организира класирането. Сега въртят същите интриги в СГС.

 12. 76
  Спокойно | нерегистриран
  16
  -24

  Общото събрание е свикано по съответния за това ред. Който има нещо да каже - да заповяда и да го каже на събранието. В този форум може всеки да плюе анонимно - ясно е пределно, че повечето писали не са никакви съдии

 13. 75
  | нерегистриран
  17
  -5

  Гледам бая минусчета по коментарите в полза на съгражданката си Вергиния Мичева са нацъкали,тези от Лудогорието!Родените там и чийто съзнателен живот е минал в студеното Лудогорие!Та,точно тези първи години явно са формирали характерчето и манталитета не само на Мичева,но и на нейните лудогорски съграждани!Те затова са цъкали в нейна полза!Вместо това да вземат да променят характерите си,ама дълбоко се съмнявам!Защото първите 7години са най-важни!После на каквато и да е персона да се правиш,гадния ти злобен манталитет и характер си остават абсолютно същите!

 14. 74
  taka e pravilno | нерегистриран
  14
  -5

  Statukvoto trqbva da bade razchupeno ,malko po malko ili totalno navednaj ,inache opraviya nqma !

 15. 73
  всс | нерегистриран
  23
  -3
  До коментар #70 от "Карпов | нерегистриран":
  Според мен ВСС беше в класическата ситуация цунг-цванг /всеки възможен ход е грешен/. Недоразумението Евгени Георгиев срещу издигнат от подозрителни кръгове Алексей Трифонов . При положение , че Георгиев вече беше отхвърлен и кой знае защо се кандидатира втори път , а СГС е без постоянно ръководство вече една година - какъв да е вотът ? Прави ми впечатление , че за Трифонов са гласували хора с противоположни политически нагласи . Значи не са имали избор .  Обаче този цунг-цванг е заложен от самия ВСС. Ако през годините бяха решени огромните проблеми на този съд , тогава щеше да има по-добри кандидатури . И двете кандидатури бяха слаби. Никой нормален няма да се кандидатира в това бедствено положение на СГС...

  Много сте прав, колега! СГС е толкова проблемен съд, че идеален кандидат никога няма да се яви. Прав сте, че досега нищо не е правено за този съд и проблемите му са хронични, трудно и бавно поправими. Обстоятелството, че повече от година няма председател, в същото време и.ф.ръководството е повече от нефелно в момента, а и половината си подадоха оставки, доведе до компромисното решение. Евгени не е подходящ поради липсата на управленски качества. Той би бил идеален за един малък съд, където може да прилага способите от медаиацията, но в съд от 150 човека, в който повечето са велики, а на останалите им предстои да станат велики съвсем скоро, взимането на управленски решения - бързо и волево, е много важно. Неслучайно Калоян се държеше като сатрап, макар да мина съвсем в другата крайност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.