Рокади в редиците на водещите ожесточена война с прокуратурата в България и в частност с настоящия главен прокурор Иван Гешев се реализират на фронта. Съюзът на съдиите в България (ССБ), който неприкрито поддържа политиката на спонсорираната и промотирана от кръга на т.нар. „Агнешки главички“, начело с ментора им Иво Прокопиев, партия „Да, България“, пое щафетата и вече е на първа линия в най-новата битка срещу държавното обвинение.

След като минала седмица именно сайтът на Прокопиев „Дневник“ детронира Христо Иванов от поста „началник на армията срещу Гешев и правителството“, излизайки с гръмкото заглавие, че лидерът на „Да, България“ обмисля коалиция с управляващата партия ГЕРБ, някой трябваше да поеме неговата роля. Оказвайки се, че острието на олигархичния кръг всъщност доста се е позатъпило във времето, политически зависимият ССБ, ръководен от не кой да е, а от любителя на помилванията и правата на затворниците Калин Калпакчиев, не се забави да поеме наследството му.

В следобедните часове на сряда съсловната организация на част от съдиите в България, изповядващи недвусмислено либералната идеология, излезе с поименен призив до 23-ма от 24-мата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) (бел. ред. без Иван Гешев ) за стартиране на процедура по отстраняване на главния прокурор. Последното, макар и нахално и директно навлизащо в полето на независимостта на прокруатурата, е логично следствие от явния провал на назначения за тази мисия Христо Иванов. В този контекст е любопитно да се разбере как биха реагирали съдиите от ССБ, ако Асоциацията на прокурорите или Камарата на следователите призове ВСС да отсрани председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, например.

В писмото си до кадровиците от ССБ изтъкват няколко „аргумента“ в подкрепа на искането си за отстраняване на Гешев от поста, част от които обаче подкрепени с невярна фактология. Например – един такъв „аргумент“ касае негово изказване отпреди няколко месеца по повод констатациите в одитен доклад относно сигурността на системата за случайно разпределение на дела, при което Гешев заяви, че: „ако се окаже, че системата е била манипулирана, това означава, че пет години в държавата не е имало правосъдие“. Ето как звучи според ССБ изречението казано от Гешев: „в нея имало корона вирус (в системата, бел. ред.) и че всъщност през последните пет години в България не е имало правосъдие“.

Опитите за представяне на собствена интерпретация на нечии думи или действия, извадени от контекст или преиначени през призмата на други удобни факти, за истина са напълно характерни за реториката и политиките на кръга около Прокопиев, както в лицето на собствените му медии, така и в лицето на унищожения политически именно от тях Христо Иванов. Недоумение обаче буди фактът защо действащи съдии, каквито безспорно членуват в управителния съвет на ССБ, при това с претенции на морални стожери и личностна и професионална извисеност, си позволяват действия, който нарушават  чл. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който:  „при  осъществяване на дейността си съдиите, прокурорите и следователите са политически  неутрални“.

За да затвърдят в публичното пространство (бел. ред., подпомогнати горещо от медиите близки или собственост на Прокопиев, които моментално разпространиха писмото на ССБ секунди след публикуването му), убеждението, че Гешев е „маскара“, в писмото си до ВСС, от съсловната организация дори стигат до там, че да му припишат индивидуалното решение на всеки наблюдаващ прокурор по разгласяване на определени материали от обществен интерес по досъдебни производства, обвинявайки го в „нарушаване на презумпцията за невинност“?!

Накрая, от съсловната организация елегантно предпоставят, че, ако членовете на ВСС не изпълнят поръчката им да отстранят главния прокурор от поста му, то това неминуемо ще ги превърне „в  самостоятелен  фактор за произвол и подриване на върховенството на правото“.

„За да не допуснем съмнението, че ВСС не изпълнява конституционната си задача да бъде единствен институционален коректив на главния прокурор и така се превръща в самостоятелен фактор за произвол и подриване на върховенството на правото, предлагаме да извършите задълбочена проверка на изложените по-горе факти, след което публично да обсъдите и да дадете отговор на обществото дали са налице основанията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България и съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ“, заплашват от ССБ на финала.

МП осигурява допълнителни дати за кандидати за българско гражданство

Предишна новина

ВКС ще тълкува разпоредба на НК свързана с лихварството

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  ДО ССБ | нерегистриран
  1
  0

  КАЗВАТ, ЧЕ СТЕ ФИНАНСИРАНИ ОТ "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ". НЯМА ЛОШО И В ТАЗИ ВРЪЗКА ПИТАМ: "СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ КАКТО В ЩАТСКИТЕ СИСТЕМИ ТАКА И В БЪЛГАРИЯ СЪДИИТЕ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ СЪД ДА СЕ ИЗБИРАТ С МАНДАТ ЗА 6 Г., А ВСИКИ ДРУГИ С МАНДАТ ОТ 4 Г. ?

 2. 14
  Миро | нерегистриран
  0
  -2

  Не да го изместват, ами да го разкарат изобщо от политическата сцена тоя

 3. 13
  Ангелов | нерегистриран
  2
  -2

  Христо Иванов е марионетка пряко зависим от олигарха Иво Прокопиев.

 4. 12
  пр свят | нерегистриран
  3
  -1

  правен свят пишете глупости

 5. 11
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 10
  Иванку, убиецът на Асеня | нерегистриран
  7
  0

  А казионната Асоциация на прокурорите е полезна, така ли? Управлението и контролът в съдебната власт са изпуснати много, ама много отдавна и при това умишлено и церенасочено. Още с приемането на настоящата Луканова Конституция. Срещу приемането на която имаше палатков лагер и гладна стачка. В съдебната власт никога не е имало лустрация. В ДС и по-точно за кадрите на ДС остана най-важната власт и последната дума по време на прехода. Ето го резултатът. Крайният. А с тези казионни организации вече положението е като във филм на червена светлина. Единственият изход от така създалата се ситуация и тупик, в който 90% от онези в името на които се постановява правосъдието е - нова Конституция. Всички съдии и прокурори да са изборни, мандатни и отзоваеми след първата година. И лустрация на всички отпреди 10-ти и след 10-ти до настоящото време на "сериозни демократични дефицити", т.е. липса на правосъдие или такова в полза и интерес на олигарси, чужди разузнавания и политически партии.

 7. 9
  Асен | нерегистриран
  4
  -4

  И Агнешките главички, и Христо Иванов са вредни за България!

 8. 8
  Деси | нерегистриран
  6
  -12

  Ами Прокопиев най-накрая е осъзнал, че си дава парите напразно с Христо Иванов и го е разкарал, това обяснява и защо вече не е толкова активен в медийното пространство и слава богу.

 9. 7
  Даниел | нерегистриран
  5
  -4

  Хаха, сигурно Дневник е отнесал сериозна критика от Прокопиев, защото по принцип Ицко е послушното му и изпълнително момче.

 10. 6
  | нерегистриран
  15
  -3

  Шекерджиев най-точно и правилно се мотивира при отказа си за подкрепа на Гешев и опасенията му, които изрази тогава се оказаха напълно действителни сега. Вижте му ставновището при гласуването колко пророческо се оказа сега!

 11. 5
  #Коя | нерегистриран
  12
  -9

  ССБ иска оставка на Гл. прокурор. Що и Асоциацията на прокурорите не поиска оставката на Лозовата пръчка? Освен неглижиране на проблемите в съд.система, пълната незаинтересованост за ЕИСС, нарушения на закона с какво е толкова добър и незаменим! Първо да си огледат тяхната непочистена кочина и тогава да надничат в прокуроската!

 12. 4
  Война не срещу Гешев, а за нормалност | нерегистриран
  17
  -9

  Браво на ССБ. Подробно и аргументирано писмо.
  За съжаление, адресатите от ВВС ще започнат да говорят всичко друго, освен да отговорят с действията си по същество.

 13. 3
  Tribus Verbis | нерегистриран
  34
  -19

  Браво на ССБ! Искането е навременно и добре обосновано. Естествено, няма нищо общо с Иванов, Прокопиев или който и да е друг, както твърди настоящото електронно вестниче. Доколкото си спомням при самия избор на Гешев изразиха мнение, че той не притежава необходимите професионални и нравствени качества. Щеше да бъде странно, ако сега не бяха отбелязали, че създадените съмнения за тези качества се потвърдиха. Правен свят, все по-бледо и клиширано атакувате вече. Ще ви се скарат за тази безидейност и пасивност :-)

 14. 2
  1 | нерегистриран
  4
  -13

  Гнус ги е

 15. 1
  Ха, ха | нерегистриран
  27
  -18

  Явно много време ви е отнело да съчините това "творение". Сигурно защото бяхте заети със замазването на обективния и "положителен" доклад на ЕК, както и с триенето на коментари под съответните ви напъни. А защо не вземе да ппубликувате текста на писмото на ССБ, което коментирате?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.