ССБ опитва да пренапише закона, за да услужи на политическите амбиции на Методи Лалов

ССБ опитва да пренапише закона, за да услужи на политическите амбиции на Методи Лалов
Методи Лалов, снимка:Булфото/архив

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с поредна политическа провокация, под формата на "становище" до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което се поставя в услуга на амбициите на все още районния съдия Методи Лалов да участва в предстоящите местни избори.

Както "Правен свят" вече писа, в понеделник Съдийската колегия на ВСС отложи произнасянето си по оставката на Методи Лалов, тъй като вносителят й – председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – на три пъти е нарушил закона и не я е изпратил в ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), както повелява Законът за съдебната власт (ЗСВ), а директно я е депозирал в дневния ред на Колегията. Освен това, стана ясно, че още на 21 юли, близо месец преди да подаде оставката си, на Лалов е разпределено дело с подсъдим непълнолетен, чиято мярка за неотклонение той отказва да разгледа, под предлог, че "делото не го засяга" и, че се чувства "свободен от съдебната система". Законът обаче го задължава да я разгледа, при това веднага.

В своето обръщение към ВСС, съсловната организация дори се опитва да "пренапише" ЗСВ и да наложи своеобразно "вето" на чл. 38 ал. 1 от него, като нарича решението на Съдийската колегия да спази законовата процедура за освобождаване на магистратите от длъжност -  "незаконно".

"На  вчерашното си заседание СК, заседаваща редовно при кворум по ЗСВ, не е гласувала оставката на съдията Лалов, а вместо това е отложила гласуването. Мотивите за отлагане на решението за освобождаването на Лалов са два: Първият е, че оставката му не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), каквото било изискването на Закона за съдебната власт. Вторият – защото отказал да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение "задържане  под  стража" на непълнолетен подсъдим по дело, което му е било разпределено в края на юни. И двата мотива са незаконни", твърдят от ССБ, който отдавна е добре известен с политическите си изяви и пристрастия, в конкретния случай – в подкрепа на политическата формация - коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение - възнамеряваща да издигне Лалов за водач на листата си за общински съветници.

Като мотив да отрекат действащи разпоредби в закона от съсловната организация посочват "конституционното право" на оставка на районния съдия. "При подаването на оставка се запазва моралното и професионално достойнство на напускащия, а в определени случаи едновременно с това се подобрява и функционирането на съответния орган на съдебната власт. Основният закон не предвижда каквото и да е временно или постоянно, частично или пълно ограничаване на правото на подаване на оставка и не го поставя в зависимост от никакви условия или от упражняване на други правомощия от Висшия съдебен съвет, извън правомощието да приеме оставката", пишат от ССБ.

В политическата кампания на съсловната организация в подкрепа на Методи Лалов, която очевидно е стартирала преждевременно, обаче не се споменава нито дума за факта, че магистратите – съдии, прокурори и следователи – работят по различни трудови правоотношения със съдебната система от останалите граждани и преди да потърсят "конституционно установените си права" е необходимо да извършат законоустановените си задължения по силата на чл. 166 от ЗСВ.

Накрая, в класическия си тон от ССБ манифестират: "Противопоставяме се на всякакви опити под каквито и да било предлози да бъде потъпквано правото на българския магистрат на оставка, признато му от Конституцията на страната".

Още по темата

Данаил Кирилов одобри регламента за изпитите на бъдещите съдии по вписванията

Предишна новина

Искат забрана на ароматизираните електронни цигари в Ню Йорк

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Е " нема" такъв случай!!! | нерегистриран
  1
  0

  При тези изцепки и безпардонност на Лалов защо председателя на СРс не предложи на ВСС Лалов да бъде уволнен дисциплинарно.Всъщност не разбирам какво трябва да направи това човече и колко още правила и норми да наруши ,за да ъблде уволнен.Няма такъв прецедентдо сега,но все пак уважаеми членове ан ВСС ,Лалов не е Лозан Панов!!!

 2. 4
  льольо | нерегистриран
  14
  -8

  Аба, оти не цитирате и решението на КС, което е аргумент на ВСС - Конституционният съд (решение No 1 от 31.01.2017 г. по конст.д. No 6/2016 г., докл. Стефка Стоева)Нега оть не го коментирате?

 3. 3
  | нерегистриран
  31
  -6

  Искам да попитам, може ли все още действащ магистрат да агитира и да подкрепя дадена политическа партия в ефир. Дали това не е нарушение на етичния кодекс. Дали ВСС ще си затворят очите. Дали, М.Л.ще продължава така. Просто за един приятел питам не нещо друго, не ме разбирайте погрешно.

 4. 2
  до 1 | нерегистриран
  60
  -12

  Митоди, седни си напиши делото или го дай на дружината, дето ти изписа 111 дела за 15 дни докато ти пишеше във ФБ и престани да плещиш врели-некипели. Не те освободиха вчера заради опорочена от Лозан Панов процедура, а не заради това дело.

  А другарите ти от ССБ да попитам- що за съсловна организация сте като се активизирате само за определени, политически казуси?! Безсрамни грантаджии! Овладяхте системата за разпределение на делата и чрез НИП-а радикализирате младшите до степен на пълна зависимост. От вас, шепа Киряк Стефчовци, е овладяна системата, от вашето лоби, не от политическите партии...

 5. 1
  | нерегистриран
  26
  -30

  Лалов не го освобождават заради 1 дело, по което дори няма акт за изписване. Да си припомним обаче, че току преди 2 месеца същата Съдийска колегия освободи двама съдии от СРС поради оставки, но със стотици неизписани решения по дела, за които дори бяха с висящи дисциплинарки - Атанас Додов и Таня Плахойчева. Къде бяха тогава принципните и възмутени Кояджиков, Имова, Марчева, Мавров и Магдалинчев? Защо гузно си замълчаха? Не е ли това двоен стандарт - за наши хора може, а за чужди не.

  Явно другарите разчитат на къса народна памет, но грешно са си направили сметката.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.