ССБ откри процедура за номиниране на кандидати за главен инспектор

ССБ откри процедура за номиниране на кандидати за главен инспектор

Съюзът на съдиите в България (ССБ) днес официално откри процедура за номиниране на кандидати за главен съдебен инспектор от средите на професионалната общност. Целта  на процедурата е чрез нея да се даде възможност на самата гилдия да излъчи от средите си най-подходящите кандидати за длъжността главен инспектор - хора, които са "образец на висок професионализъм и почтеност". След приключване на процедурата Управителният съвет на ССБ ще обяви пред обществеността кандидатите, на които е гласувал доверие, че в най-пълна степен отговарят на критериите на професионалната общност за заемане на длъжността главен инспектор, пише в правилата, публикувани днес на сайта на ССБ. От политиците зависи да припознаят тези кандидатури и ценностите, които те олицетворяват, не само на думи, а с реалното им включване в избора и последователна подкрепа.

Номинациите могат да се правят от днес – 10 февруари до 21 февруари т.г. Предложенията трябва да са мотивирани съобразно профила на бъдещия главен инспектор, изготвен от ССБ и също публикуван на сайта на организацията. Според него, кандидатът за главен инспектор трябва да е съдия, с авторитет в съсловието и уважаван в обществото, с ясна визия за бъдещата дейност на ИВСС, да е доказал пред колегите си своите организационни умения и способност да отстоява позиции, почтен, инициативен, делови и т.н.

Предложенията могат да се подават на електронния адрес на ССБ -  office@judgesbg.org или на адрес: гр. София 1000, ул. Пиротска No 7, ет. 5. Оставени са и телефони за контакт: 02/ 980 58 89; 0879 686841.

Имената на кандидатите няма да бъдат обявявани преди изтичане на срока за номинации, за да има равнопоставеност между тях, предвиждат правилата за номинациите. След изтичане на срока за номинации, на 24 февруари на интернет страницата на ССБ ще бъдат публикувани имената само на тези кандидати, които са дали съгласие да участват в обсъждането на номинациите им от професионалната общност.

От 24.02.2014 г. до 09.03.2014 г. всеки ще може да задава въпроси към кандидатите, да прави коментари и да подкрепи номинацията им в специална рубрика "Въпроси и отговори на кандидатите за главен инспектор" на електронната страница на ССБ www.judgesbg.org>. През този период ССБ ще направи и своя вътрешна проверка на кандидатите.

На 11.03.2014 г. ССБ ще покани представители на останалите професионални организации и водещи НПО, доказали активната си позиция по проблемите на съдебната система, за съвместно обсъждане на предложените кандидатури. Едва след приключване на всички тези етапи ще бъдат обявени имената на кандидатите, зад които застава организацията.

ССБ предприема тази стъпка не само в отговор на конкретни призиви на политици след последната неуспешна парламентарна процедура за избор на главен инспектор, но и като продължение на възприета вече практика по номинация на авторитетни и уважавани представите на съсловието за важни длъжности в съдебната система. Първата такава инициатива беше през ноември 2009 г., когато съюзът номинира Румен Янков за член на ВСС от парламентарната квота в контекста на овакантените две места в съвета на мястото на подалите оставка Иван Димов и Стойко Стоев. Парламентът предпочете да замълчи и да остави ВСС повече от близо година с непопълнена квота – без обяснения.

ССБ участва заедно с други неправителствени организации в номинациите за членове на настоящия ВСС от парламентарната квота и през есента на 2012 г.

Още по темата

Основният свидетел срещу ексдепутата Димитър Аврамов си поиска парите от подкупа

Предишна новина

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета в началото на заседанието си в сряда, 12 февруари. Това зам.председателят на Народното събрание Мая Манолова след края на днешната дискусия по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ за провал на политиката

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  ФАРС | нерегистриран
  4
  -3

  Събрали се дяволите да си изберат - ангел и... номинирали - Сатаната!

 2. 18
  Колега | нерегистриран
  6
  -2

  Колеги, кой почтен професионалист ще приеме да влезе в блатото на ИВСС и ВСС? От друга страна ще си позволя да Ви припомня, "притчата" за хан Телериг. Ако направените от ССБ номинации са на достойни колеги, то същите ще претърпят "неочакван" застой в кариерата си, тъй като на членовете на ВСС ще им стане ясно кои са техните достойни противници. Това е така, защото няма почтен магистрат, който да не е отвратен от този състав на ВСС, изцяло доминиран от Цацаров и масоните-олигарси от пловдивската ложа.

 3. 17
  Magistratus | нерегистриран
  5
  -4

  До коментар [#16] от "Магистрат":
  Не разбраха ли че "Магистрат" в България е мръсна дума.

 4. 16
  Магистрат | нерегистриран
  5
  -6

  ССБ-то пак показаха нефелност и се вързаха на елементарните Бокови и Цвъкови игри - "предложете а ние ще го вкараме като кандидатура".

  И какво ще стане?! Предлага се лицето Х.....за да се избере кандидатът, лансиран от БСП, ДПС, Пеевски и сие /формално кушията да не е с един кон, както беше с Тенева/.

  Просто да им се чудиш на акъла, че се хващат на политически въдички като малки деца.
  Няма как да подкрепя тази наивност! Извинявам се....

 5. 15
  max | нерегистриран
  6
  -5

  Само на мен ли ми се струва, четейки профила, че авторът на този профил знае точно името на човека, който се има предвид? И разбира се, за пореден път от документа не става ясно кой всъщност е неговия автор, кой го е одобрил

 6. 14
  Как е възможно да има толкова прости и неуки? | нерегистриран
  2
  -5

  До коментар [#12] от задника писал "До предния с 3-та идентични ника":
  Безсилен си срещу волята на колегите и неизбежността на реформата!? Безсилен съм пред простотията която няма граници. Тоталната ти правна неграмотност явно не е само правна.

 7. 13
  само минавам | нерегистриран
  10
  -5

  Не знаех, че на кадруването ССБ "му" "вика" номинации. И да, четейки устава им, нямат правно основание!!!

 8. 12
  До предния с 3-та идентични ника | нерегистриран
  7
  -6

  Колкото и да се пениш и злобееш,гилдията ще покаже на политиците кои са нейните достойни кандидатури,без страх и срам нито за имотите им,нито за сделките,нито за декларациите им,нито за етиката им!Пък ти си повтаряй като развалена плоча лъжата,че Конституцията забранявала това на гилдията!!!Безсилен си срещу волята на колегите и неизбежността на реформата!

 9. 11
  Интересна цел си поставя ССБ | нерегистриран
  8
  -5

  До коментар [#7] от "До търсещия правното основание":
  Съюзът на съдиите в България (ССБ) не може да задава въпроси и да изисква отговори на кандидатите за главен инспектор, а още по-малко да прави и своя вътрешна проверка на кандидатите. Съюзът на съдиите в България е САМО една българска неправителствена организация, представляваща професионално сдружение на български съдии, съдействаща за защита на техните професионални, интелектуални, социални и материални интереси, и за укрепване на престижа на съдилищата в България. Доброволна, професионална организация на българските съдии. Учредена е като юридическо лице с нестопанска цел. Почти 1000 души е членската маса на Съюза на съдиите в България (ССБ), а общият брой на съдиите в България е около 2300.

 10. 10
  В частното право е в сила обратния принцип – „разрешено е всичко, което не е изрично забранено от закона”. | нерегистриран
  11
  -6

  До коментар [#7] от "До търсещия правното основание":
  Съюзът на съдиите в България (ССБ) не може нито официално, нито нелегално да открива или да закрива процедура за номиниране на кандидати за главен съдебен инспектор от средите на професионалната общност. Публичното право се основава на принципа „разрешено е само това, което е изрично предвидено в закона”.

 11. 9
  До нетърсещия правното основание | нерегистриран
  5
  -7

  До коментар [#7] от "До търсещия правното основание":
  А в кой закон пише, че съдиите не могат да излъчат от гилдията си достоен кандидат за една или друга позиция?!
  Селски неук "умник", пише го в Конституция - основният закон на държавата, както и в Закона за съдебната власт, на основание чл. 132а, ал. 10 от КРБ - Условията и редът за избиране и освобождаване на главния инспектор и на инспекторите, както и организацията и дейността на Инспектората се уреждат със закон. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва:"Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".

 12. 8
  ББ подаде кокълче и кой го хапна | нерегистриран
  9
  -6

  ССБ, да не сте решили, че някой ще ви се върже?
  ББ се майтапи, бе.
  Толкова сте жадни за власт и цялото ви дърдорене е само за това.
  Цялата палата знае, че най-достойната е Капка Костова. А тя представете си е паднала от небето - колко години ръководи РС и каква реформа направи?

 13. 7
  До търсещия правното основание | нерегистриран
  12
  -3

  А в кой закон пише, че съдиите не могат да излъчат от гилдията си достоен кандидат за една или друга позиция?!С това право, че ни дойде до гуша да ни натрисат сульо и пульо, пеевки, гугушки, макровки, теневки и т.н., с които само да компрометират съдебната система и работещите и почтени магистрати, които да ги слагат под общ знаменатал с тези нарицателни за магистрат в БГ!Какво лошо има в това ако някой колега го подкрепят вътре в гилдията и той наистина не е като нарицателните, а честен, свестен, работещ и почтен, какво лошо има в това да бъде припознат от политиците като профил на достойния за даден пост магистрат?Кой губи от това , политиците ли, магистратите ли, държавата ли, кой?Защо и ние да не изненадаме веднъж ЕК със свястна кандидатура за важен пост?!

 14. 6
  чудесна идея, която може да бъде доразвита и при избора на председатели на САС и ВКС! | нерегистриран
  13
  -5

  Колеги, предложението е добро, нека не си кривим душата. постоянно се оплакваме /с право!/, че ни натътрузват разни корумпета за началници и проверяващи, защо сега да не бъде подкрепена тази новаторска инициатива.Освен това предложението дава възможност и за отрицателни становища, ако има такива по отношение на номиниран кандидат. На практика преминаването през тази импровизирана процедура ще бъде своеобразен филтър. Все пак ние помежду си се познаваме по-добре, отколкото ни познават депутатите. Не съм член на ССБ, но идеята е много добра. Нещо повече предлагам същото нещо, да се приложи и преди други два ключови избора, тези за председатели на ВКС и САС. Самата възможност в двата случая да се приложат силни и независими кандидатури /не е задължително, дори е желателно да не са нактивни членове на ССБ/, които в максимална степен да бъдат обществено сравнени с казионните кандидатури. Например кандидатурата на Пеевски и сие за САС е толкова жалка и окаляна, че е би поставила ВСС в също толкова жалката ситуация да я предпочете и да докаже, че е бутафорен и свръх зависим от тъмни структури орган.

 15. 5
  липсва правно основание и компетентност | нерегистриран
  5
  -7

  До коментар [#4] от "липсва правно основание и компетентност ":Република България би трябвало да е правова държава и да се управлява според Конституцията и законите на страната. Главният инспектор се избира от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители за срок от пет години. Условията и редът за избиране и освобождаване на главния инспектор и на инспекторите, както и организацията и дейността на Инспектората се уреждат със закон. Предложенията за кандидати за главен инспектор и за инспектори се правят не от Сульо и Пульо от Съюза на съдиите в България или от Марульо от форумите, а от народните представители не по-късно от два месеца преди провеждането на избора пред специализираната постоянна комисия на Народното събрание. Предложенията се придружават от подробни писмени мотиви и се правят, при условие че е налице предварително писмено съгласие на кандидата. Към предложенията се прилагат и документи, определени от комисията, свързани с изискванията за несъвместимост, юридически стаж, кариерното израстване на кандидата и завършено висше образование по специалността "Право".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.