ССБ с поредна атака срещу неудобни медии

ССБ с поредна атака срещу неудобни медии
ССБ с кампания по налагане на цензура на неудобни медии

Финансираният с грантове от чужди организации Съюз на съдиите в България (ССБ) атакува за пореден път медии, което превръща поведението на малка група (предимно столични) съдии в организирана кампания по налагане на цензура върху свободата на словото. С поредната си позиция, изпратена до Съдийската колегия на ВСС, съсловната организация недоволства от информация, публикувана във в-к "24 часа", в която се цитират публични данни от имотните декларации на магистрати. Обект на критични коментари е публикация и в сайта "Блиц". Общото между двете статии е, че в тях се споменава името на съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов и това, че миналата седмица е "пуснал" под "домашен арест" уличените в корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

"В последните дни, за съжаление, наблюдаваме пореден пример за ожесточена персонална кампания срещу съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов по повод конкретен съдебен акт, постановен под негово председателство. Със серия медийни публикации се създават манипулативни внушения, неосновани на никакви факти, за съмнения в добрата му професионална и човешка репутация. Така например в статия, публикувана на 17.11.2018 г. във вестник "24 часа", със заглавие "Двама магистрати с нередовни имотни декларации", без конкретна връзка с темата на публикацията, се споменават имената на няколко съдии и се цитират данни от техните имуществени декларации, подадени пред ИВСС, сред които и съдията Хинов. Авторът на публикацията не твърди, че изброените поименно съдии притежават незаконно имущество или че не са изпълнили точно задължението си за деклариране, а използвайки като формален повод информацията на ИВСС за установени нередовности в две магистратски декларации, цитира конкретни факти от кредитните им задължения и влогове наред със селективно подбрани данни за разглеждани от тях дела, за които се внушава, че са срещнали обществено неодобрение. За съдията Хинов са отбелязани декларираните от него кредитни и заемни задължения, като е подчертано, че той е съдията, който "пусна в петък от ареста кметицата на "Младост". Съвсем ясно манипулативен фокус за дискредитация на съдия Хинов има и в публикацията от 20.11.2018 г. на сайта "Блиц" със заглавие "Съдията, пуснал Десислава Иванчева, изплува в центъра на афера за 200 милиона долара!", пишат финансираните от чужди организации съдии от ССБ

В писмото отново се изисква от Висшия съдебен съвет да предприеме действия по оказването на институционален натиск върху медии, явяващи се очевидно неудобни за ръководството на съдийската организация. И докато това се случва, един от членовете на УС на ССБ - съдия Емил Дечев, в телевизионно интервю за Люба Кулезич на 21 ноември 2018 г., си позволи да заключи, че ако подсъдимите за корупционни престъпления Десислава Иванчева и Биляна Петрова заведат дело срещу България пред Съда в Страсбург за условията по задържането им, то те несъмнено щели да го спечелят. В последните години името на Кулезич неотменно се свързва с фалита на КТБ – журналистката работеше във финансираната от банката на банкера-беглец Цветан Василев – ТВ7. По-късно тя направи и едно от интервютата с укриващия се от правосъдието подсъдим за източването на милиарди от КТБ.

Атаката на ССБ срещу в-к "24 часа" идва само ден след като изданието публикува интервю с главния прокурор Сотир Цацаров.

В същото време, финансираната с пари от чуждестранни организации, неправителствена организация, държаща в тайна броя на членския си състав, нито веднъж не е излязла с позиция срещу медии, собственост на подсъдими и обвиняеми издатели като Огнян Донев и Иво Прокопиев, въпреки множеството публикации в тях, в които обект на атака са ставали множество магистрати. 

ССБ няма позиция и по укриването от Антикорупционната комисия на председателя на ВКС Лозан Панов по повод установеното от Националната агенция за приходите (НАП) несъответствие между деклариран и реално притежаван доход в размер на повече от 100 000 лв. Преди десет дни Панов бе призован да се яви пред КПКОНПИ, но отказа да го направи, с мотива, че бил председател на Върховния касационен съд и не подлежал на контрол от независимия държавен орган.

ССБ няма позиция и по атаката на адвоката на Панов Александър Кашъмов, който пред издание на друг влиятелен бизнесмен – Сашо Дончев, отправя нападки по адрес на решението на районния съдия Ангел Павлов, който в понеделник потвърди глобата от 1000 лв. на Панов, заради отказа му да подаде декларация пред Сметната палата за 2016 г. В статия със заглавия "За назидание районният съд потвърди глобата на Лозан Панов"в-к "Сега" цитира Александър Кашъмов, който заявява: "Този казус е позорен за съдебната система - със съществуването си, с начина на развиването си. Почти съм убеден, че аналози на това дело не могат да се намерят в нито една държава от ЕС".  Адвокатът на Панов и изданието пропускат да уточнят, че самото дело пред СРС стартира по инициатива на председателя на ВКС, който обжалва наложената му глоба от 1000 лв. от Сметната палата. 

Липсата на реакция на ССБ по адрес на изявлението на Кашъмов и на публикации срещу магистрати в медии на издателите Донев и Прокопиев може да се обясни с факта, че всичките получават средства по грантове на Фондация "Америка за България". Тази порочна зависимост прави още по-актуална необходимостта от спешна промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която категорично да се преустанови финансирането на магистратски организации от други източници, освен от членски внос. 

“Правен свят” публикува статията на в-к “24 часа”, станала причина за поредната атака на ССБ срещу неудобни за организацията медии:

 

Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) обяви, че от всичките 4168 декларации на съдии, прокурори и следователи само в две има разминаване между декларирано и проверено. Става дума за разлика под 20000 лева. Имената на двамата магистрати не се съобщават, но те ще бъдат подложени на нова допълнителна проверка от съдебните ревизори.

 

От имотните декларации, публикувани през лятото става ясно, че 1594 лв. задължения по банков заем има например съдия Иво Хинов от спецсъда, който в петък пусна от ареста кметицата на “Младост” Десислава Иванчева.

 

Хинов дължал на банка 7272 лв. в началото на годината. При подаване на декларацията оставали 1594 лв. при предсрочно погасяване. По датата за крайното му издължаване става ясно, че съдията вече трябва да се е издължил на банката. Магистратът дължи и 20 хил. лв на свой роднина, има да връща и 10 000 лв. на брат си.

 

Близо 1 млн. лв. в цели 6 банкови депозита пък има неуспелият кандидат за шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов. 

 

Магистратът, който има мандат начело на съда в първото десетилетие на века, има и лични спестявания у дома си в размер на 16 000 лв.

 

31 030 лв. в три депозита пък има Ивиана Димчева от Софийския районен съд. Тя стана известна с това, че пусна на свобода срещу 3000 лв. гаранция автокрадецът Георги Воденичаров-Кико.

 

Прокурорката Теодора Златева, която отказа да иска арест за другаря на Кико - Светослав Петков-Лъвицата, пък има налични 17 450 лв. Още толкова има и в банка.

 

Колегата на Димчева Николай Василев, оправдал суданец за нападението над жената на Волен Сидеров Деница, пък има 6 влога заедно със съпругата си. Заедно с допълнителното осигуряване семейството има 117 967 лв.

 

Лозан Панов декларира 2 влога за 66 521 лева

 

В декларацията на шефа на ВКС Лозан Панов пише, че има 2 влога - за 66 521 лв. Той има и налични 22 хил. лв.

 

Миналата година Панов даде празна декларация пред Сметната палата, където се отчиташе като член на ВСС.

 

Бе глобен с 1000 лв. за отказа, но заведе дело, което тече.

НАП пък му направи проверка, откри неплатени данъци и ги препрати към антикорупционната комисия, но Панов отказа да се яви.

 

Точкова: Декларациите са само формални

 

От заключенията на инспекторите се разбира, че статистическа информация показа формалността на подаваните от магистратите ежегодни декларации за имущество и интереси. ИВСС информира, че е приключила проверката на декларираното от 4168 съдии, прокурори и следователи. Двама имали несъответствие от между 5000 и 20 000 лв. дори след срока за поправка, информират от оглавявания от Теодора Точкова инспекторат.

 

Още по темата

До 5 000 лв. обезщетение за болки и страдания на далечни роднини на загинал в ПТП

Предишна новина

ВАС отмени правилата, с които бившият председател на СГС ограничи достъпа на адвокати до дела

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 10
  Наминаващ | нерегистриран
  15
  -8

  Ако трябва да бъда честен- и Правен свят, и Съюза на съдиите са ми еднакво противни, Като съдия смятам’ че би накърнило достойнството ми да ме зщитават който и да е от тези два флагмана на съмнителни интереси,

 2. 8
  втори въпрос - защо номерът на предния коментар е 7, пък първите 6 ги няма? | нерегистриран
  19
  -1

  втори въпрос - защо номерът на предния коментар е 7, пък първите 6 ги няма?

 3. 7
  въпрос | нерегистриран
  17
  -3

  и каква е връзката на Иво Хинов със заглавието в 24 часа? и защо не публикувате и творението в Блиц, където излизат едни и същи неща с тези, публикувани тук и в труп?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.