Съюзът на съдиите в България (ССБ), в чиито политически пристрастия вече нито магистратите, нито обществото имат каквото и да било съмнение, все по-прогресивно върви по стъпките на анархо-комунизма. Последното проличава в поредната т.нар. „позиция“ на организацията, с която членовете на ръководството й настояват Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да укаже на съдиите в страната как и с какви изрази да пишат съдебните си актове, така че да не се окажат колегите им от по-долната инстанция с накърнени чувства и засегната личност.

Позицията на ССБ идва по повод вече придобилия популярност акт на съдийката от Специализирания наказателен съд (СНС) Христина Михайлова по делото срещу милионерското семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, с който се внесоха някои може би обосновани съмнения за опит от нейна страна за шиканиране на процеса. Нещо повече, както „Правен свят“ писа, на 15 октомври т.г. състав на АСНС за трети път отменя определение на съдията от СНС, с което на практика се блокира разпоредителното заседание по делото. Най-скандално в професионалното поведение на съдия Михайлова обаче се явява случилото се по време на второто по ред разпоредително заседание, по време на което тя реализира нещо по презумпция невъзможно - едновременно спира наказателното производство срещу един от подсъдимите и прекратява и връща на прокуратурата делото заради твърдени от нея „процесуални нарушения“. По-късно въззивният съд изяснява в своя акт, че голям процент от твърдените от съдия Михайлова „процесуални нарушения“ реално се явяват пропуски в познанията или в правилното приложение на закона, в това число и европейското право.

Именно определението на АСНС от 15 октомври, с което в обем от над 30 страници се изяснява защо актът на съдия Михайлова трябва да бъде отменен, става повод за поредното активиране на ССБ, който твърди, че въззивните съдии са накърнили достойнството и честта на колегата си от първата инстанция, набелязвайки пропуските й. Този път обаче, за разлика от предходните чисто избирателни опити на организацията да инициира институционална реакция спрямо определени по интересите й съдии, буди сериозно недоумение настояването кадровият орган да излезе с публична дискусия и да приеме нарочни правила за това как трябва да бъдат написани актовете на съдиите и какъв език да бъде използван в тях. „Наложително е да се даде отговор за допустимия етичен и професионален стандарт, приложим по отношение на използваните езикови средства и форми в съдебните актове и изразеното в тях отношение както към съдиите от контролираните инстанции, така и към участниците в съдебните процеси. Това ще допринесе не само за утвърждаване на високи професионални стандарти за оценката на качеството на съдебните актове, но и за изграждане на още един ефективен механизъм за неутрализиране на рисковете от вътрешноинституционален натиск върху индивидуалната независимост на съдиите“, пишат от ССБ.

Взимайки повод от последното изречение в цитата на организацията, е важно да се подчертае, че настояването кадровият орган да осъди акт на АСНС, с който се отменя определение на СНС, само защото първият им е прозвучал „надменно“, е не просто намеса и натиск върху индивидуалната независимост на съда, а и действие, което напълно би разрушило идеята за инстанционния контрол и би обезсмислило изобщо ролята на въззивния съд като контролиращ орган. Освен това ССБ не взима предвид обстоятелството, че актовете на съдия Михайлова по това дело са пример за некоректно отношение към въззивната инстанция и пълно незачитане на дадени указания в предходни определения на АСНС, касаещи констатирани от нея несъществуващи процесуални нарушения.   

Впечатление прави и друг любопитен факт в историята с „обидената“ от отмяната на определението й съдия Михайлова. А именно този, че позицията на съсловната организация, с която очевидно се цели единствено атака срещу АСНС и ръководителя му Георги Ушев, идва седмица след като бившият член на ръководството на самата ССБ и настоящ адвокат Стоян Мадин излезе с просторен „анализ“ в издание на подсъдимия олигарх Иво Прокопирев, съдържащ дословно същите опорки в защита на съдийката Михайлова. Не без основание подобен синхрон в мислите и действията между адвокатите на Арабаджиеви, пресъздадени в няколко поред отменени определения на съдията от СНС, както и последващите активни мероприятия от страна на подсъдимия вече пред АСНС Прокопиев, възбудиха съмнението дали зад цялата активност по случая не стоят някакви вътрешни договорки между олигархията и представители на съдебната власт. Доказването на последното е от компетенциите на конкретни държавни органи, но едно е сигурно, с поредните си изяви ССБ само затвърждава вече доказаното – че не се вълнува от реалните проблеми на съдебната система, а единствената му мисия е да създава разделение  и да работи в подкрепа на конкретни подсъдими, адвокатите им и съдиите, обслужващи интересите им.

От своя страна ние трябва просто да се научим да толерираме истината, дори когато тя наранява гордостта ни, без значение дали става въпрос за магистрати или не.

Още по темата

МП отлага конкурса за ДСИ, но изпитът за юридическа правоспособност остава в края на седмицата

Предишна новина

Промени в НПК: Максимум 5 месеца арест за непълнолетни обвиняеми за тежки престъпления

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  Владимир Атанасов.т.0876151844 | нерегистриран
  0
  0

  И така-ето как си представям-АНАРХОКОМУНИЗМА! Връщаме комунизма такъв какъвто беше и започваме поетапно до го реформираме! 1-во Съветите си остават организирани както и при комунизма-тоест имат повечето тогавашни права,но им се отнема правото да вземат решения-тоест промените от каквото и да било естество влизат в сила единствено и само чрез референдум! Конституциите са две АНАРХОКОНСТИТУЦИЯ и ГРАЖДАНСКА КОНСТИТУЦИЯ-тоест последната урежда специфичните особенности на законите в населените места,но без да влиза в противоречие с първата! Всяко населено място от 500 до 1500 граждани си има НАРОДНО СЪБРАНИЕ където това население решава всичките си проблеми и където няма забранени теми! Около 90 процента от икономиката е планова и то строго шаблонизирана-тоест произволните промени в нея се наказват! Около 10 процента от нея е свободна-тоест е територия на конкуренцията! Тя е територия на откривателите и рационализаторите-в смисъл когато гражданин забележи, че дадено производство услуга или управление може да стане с по малко разход на материали енергия и време, фиксира откритието си в специален за целта сайт, след което специална комисия го проверява и отхвърля или въвежда! Материалните и морални награди трябва да бъдат много големи за да стимулират у всеки гражданин постоянен стремеж за оползотворяването на резерви! Образованието също се материализира чрез преподаватели,но оценките на знания и дипломирането се решава от компютър! Работното време е разпределено по начин който изключва безработицата! Това е в общи линии останалото са подробности!!!

 2. 17
  Кропотко Бакунев | нерегистриран
  4
  -1

  Този разбира що е то анрхо-комунизъм ,колкото кюлотите на баба му от анархо либерализъм или от анархо феминизъм или от анархо синдикализим или от анархо идиотзъм. От къде на къде ще сравнява анархо-комунизма със ССБ. Навъдиха се тук там полуобразовани невежи и непрекъснато с бяс бълват глупости с клишета които самите те не разбират. Да си изучил възгледите на Кропоткин и на Бакунин трябва да си наясно с диалектиката и логиката на Хегел , поне. Да оставим настрана ,че следва да си наясно с Троцки ,Ленин и немската клисическа философия за да проумееш същността на анархокомунизма като сериозно философско течение с всичките му измерения .

 3. 16
  | нерегистриран
  6
  -2

  За двойните стандарти на ССБ и избирателните им политически позиции сме наясно всички. Какво направи Калпака с колегата си, осъдил убиеца на Никита? https://www.google.com/amp/s/www.168chasa.bg/amp/7606193
  В казуса с Калпака и “колегиалното” му поведение обаче няма проблем.Съдиите от ССБ са в тежки зависимости и обслужват лобистки интереси, несъвместими със справедливостта за българските граждани. Корупцията не е само в пари, но и кариерно израстване, протекции, екскурзии.

 4. 15
  Бря голям проблем съдийка една | нерегистриран
  8
  -2

  Ами докажете го бре че е корумпирана 50 вида милиций имате под ръка дето ги раните да дават интервюта кък съ борили С кво и срещу кого С демонстрантите Много яко С един съдия зор брей голям Да не стане така че тя е на първа линия на кеша и една върволица от незнайни ошфорки зад нея И после иди гони Михаля Абе ко стана с Ченалова С Кокинов А с Борето Велчев А ония Джуджетата малките А с чекмеджетата С къщите в Барселона Абе нещо голяма тишина Като във блато и тук таме нечий перчем се мерне и някоя гола тиква А на Сопола вървят ли му сополите И най ме кахър за Шиши да не е смъкнал некое килце За Корни ич не я мисля Тя има сланинка още от Техноимпекс може да искара в опозиция още 50 години и да вземе Оскар от еврейте за подържаща роля в екшъна Разсипана България Ония от масовката нъл знайте са на денгуба Кот им позхвърлят сборичкат се под погледа на режисьора и апнат от остатъците Гейшев що спи е екзициалния въпрос Но някой слънчев ден и това ще разберем

 5. 14
  | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #13 от "На колене пред парите | нерегистриран":
  Тези дето уж много защитават съдия Христина Михайлова да знаят /но сигурно знаят/, а и другите дето незнаят, да знаят, че това беше един от корумпираните съдии в ОС-Враца. Прекратяването на делото на Арабаджиеви е свързано с взети много пари. Този правораздаващ човек си обича финикийските знации . Идването му в София на този съдия не е от любов към професионалното предизвикателство да работи в СНС, а от комерсиални цели. Просто момичето е омъжено в София /вижте и за кого - дали мъжа и няма връзки с търговия на оръжие/ и не му е целта да правораздава по закон. За съжаление този човек отдавна търси да си намери топло местенце в съдебната система именно по този начин.

  Това че Христина Михайлова е корумпирана си личи много ясно от действията й по делото срещу Арабаджиеви.

 6. 13
  На колене пред парите | нерегистриран
  6
  -2

  Тези дето уж много защитават съдия Христина Михайлова да знаят /но сигурно знаят/, а и другите дето незнаят, да знаят, че това беше един от корумпираните съдии в ОС-Враца. Прекратяването на делото на Арабаджиеви е свързано с взети много пари. Този правораздаващ човек си обича финикийските знации . Идването му в София на този съдия не е от любов към професионалното предизвикателство да работи в СНС, а от комерсиални цели. Просто момичето е омъжено в София /вижте и за кого - дали мъжа и няма връзки с търговия на оръжие/ и не му е целта да правораздава по закон. За съжаление този човек отдавна търси да си намери топло местенце в съдебната система именно по този начин.

 7. 12
  ,"акад." Ирибаджаков | нерегистриран
  19
  -6

  Този сайт все повече прилича на сп. Ново време, орган на ЦК на БКП

 8. 11
  Десетоноемврийска | нерегистриран
  3
  -15

  Доволни ли сте сега господа демократи? Отядохте ли се на банани или още можете да ги тъпчете там, където и слънце не огрява? 31 години банани, а покрай тях приватизации, грабежи,глад и умирачка…Заменихте една работеща система за единият банан , който при голяма част от вас на размер е по-голям и от половите ви органи.. разбирам, защо бяхте така настървени и скачахте неуморно по площадите, получихте си го…Избрахте мизерията,беднотията и безработицата пред безплатното образование, медицинска помощ и подсигурената работа. А сега 31 години стигат ли ви или искате още банани?

 9. 10
  Сталкер | нерегистриран
  5
  -4

  Този път Николов или който е там е улучил термина, който е полит-исторически, за забравилите го. И за жалост не само ССБ, а и доста други го боледуват. Пътеводна звезда грее от Запада при либерал-демокраДите, а най-ярък исторически пример е Бандата на четиримата в Поднебесната империя (младите да щракнат в Google). Но днешните млади няма да си губят времето с дацзибао.

 10. 9
  Завет и памет | нерегистриран
  8
  -6

  Наш бащица татко Махно ни завеща следните слова Бий белите докато почервенеят Бий червените докато побелеят Защото и едните и другите като яхнат политиката искат от вашия гръб по десет кожи да смъкнат Който се познае сред тези думи на бащица Махно нека си разклати ушите и тлъстините Ази шъ гледам колко сте

 11. 8
  Фейспалм | нерегистриран
  17
  -12

  Правен свят в любимата си поредица - хейт на Съюза на съдиите. Сега пък било "анархокомунизъм".

 12. 7
  В кой нормативен акт е определено понятието "анархокомунизъм"? | нерегистриран
  17
  -4

  Или това е позиция на автора, или на редакционния екип. Не че има значение - и в двата случая това не е нито журналистика, нито право.

 13. 6
  | нерегистриран
  6
  -8
  До коментар #4 от "Милко Балев | нерегистриран":
  Какво е това понятие "анархокомунизъм" ?! Все едно да определите нещо като "дървеножелезен". Анархията и комунизмът са противоположни обществени строеве, това и децата го знаят. Анархокомунизъм звучи като монархофашизъм, явно си личи школата на АОНСУ и другите "висши партийни школи" по места. Браво , другари, не сте забравили заръките на Партията, нейните изрази и методи!

  Щях да ти отговарям, но този над теб го е описал много точно. Чукни в Гугъл да се просветиш!

 14. 5
  Балев | нерегистриран
  9
  -13

  Анархо-комунистите са баш такива - хем не признават държавата, хем не искат тя да им налага контрол, пък хем са си обединени в своята си комуна и си се поддържат вътре в нея, издигайки собствените си личности в култ. Опасното при тях е, че общото благо е общо за тях и мислещите като тях, но за другите не е. Ей такива - като ССБ, Прокопи, адвокатите на разни и разнообразни олигарси и цялата организирана структура по интереси срещу държавата.

 15. 4
  Милко Балев | нерегистриран
  22
  -8

  Какво е това понятие "анархокомунизъм" ?! Все едно да определите нещо като "дървеножелезен". Анархията и комунизмът са противоположни обществени строеве, това и децата го знаят. Анархокомунизъм звучи като монархофашизъм, явно си личи школата на АОНСУ и другите "висши партийни школи" по места. Браво , другари, не сте забравили заръките на Партията, нейните изрази и методи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.