Становището на Правната дирекция за Лазаров и Писанчев е юридически неиздържано

Становището на Правната дирекция за Лазаров и Писанчев е юридически неиздържано

Становището на Правната дирекция към Министерския съвет, според което не се налага отстраняването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, е юридически неиздържано. Това коментира пред "Фокус" бившият вътрешен министър и председател на 38-то Народно събрание Йордан Соколов.

"Не може да остане назначен човек от правителството, когато новият закон на МВР предвижда, че назначението се извършва с указ на президента. Затова и новият закон премахна мандатността. В момента, когато няма мандат, когато се предвижда друг начин на назначение, има и други изисквания, е необходима смяна", обясни Соколов. Той добави, че законът за МВР казва кой избира определена фигура, за какъв срок и на какви условия трябва да отговаря. "Трябва и трите условия да се изпълнят от момента, в който законът влиза в сила", добави бившият вътрешен министър.

Веселин Вучков подаде оставка от шефския пост в МВР, защото споделяше същата позиция и бе готов с предложения за местата на Лазаров и Писанчев, но становището на правната дирекция бе различно и Бойко Борисов каза, че ще се довери на него. Не е тайна, че Вучков не желаеше да работи с главния секрета, но премиерът прие неговата оставка, а днес се очаква да иска също оставките на Лазаров и Писанчев.

Според Йордан Соколов в случай, че вицепремиерът Румяна Бъчварова стане вътрешен министър, тя може да проведе реформите в МВР по-добре от работещ в системата, защото няма да е обвързана с вътрешни зависимости.

Пред "Нова телевизия" днес съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев каза обаче, че той не би си подал оставката, ако не е съгласен със становището на правната дирекция. "Ще го скъсам и ще кажа на този, който го е написал да си изяде дипломата", каза Кънев.

Още по темата

Разследващите не са представили данни за престъпление на Тодор Костадинов по "Червей"

Предишна новина

Лазаров и Писанчев подадоха оставки

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  крайно време е | нерегистриран
  1
  0

  Рамадан Пънев да си изхруска дипломата. И без това правото не го практикува, ами само политическия PR и олужването на евроатлантическите ценности!

 2. 8
  | нерегистриран
  1
  0

  Който плаща на музикантите той поръчва и музиката!

 3. 7
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  Жана | нерегистриран
  3
  0

  Няма нужда от правни аргументи,както настояват някои.Соколов отдавна не говори като юрист,а като политпропагандатор.За заслуги го окичиха с орден "Кирил и Методи",който иначе се дава на заслужили и изтъкнати творци на науката,изкуството и културата.А този човек не попада в тази категория,той по-скоро е пример за политическата и духовната нищета.

 5. 5
  А земята продължава да се върти | нерегистриран
  1
  0

  За кой ли път, за кой ли път... както се пееше в една естрадна песен.

  Идват на власт хората Х и изменят уредбата, за да може да се изчистят хората У, след което отново идват хората У и променят уредбата, за да може да изчистят хората Х. И така до края на света.

 6. 3
  dolf | нерегистриран
  6
  -3

  Аман от слагачи.Соколов е на сто години,отдавна не се занимава с право,то оставаше да питаме и Димитър Попов напр.Соколов просто иска да му пишат името тук там,пък и Иво Прокопиев да даде някой лев.

 7. 2
  Soldier of Fortune | нерегистриран
  4
  0

  Абсолютно точно...

 8. 1
  bludniq_sin | нерегистриран
  14
  -4

  Правни аргументи представи ли или само - "щото аз така мисля и аз така казвам". Има ли практика по въпроса? И първокурсниците учат, че когато даваш мнение по даден казус мнението ти не струва пукната пара ако не приложиш правните аргументи, които го подрекепят.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.