Старата сграда на специализираното правосъдие ще се сдобие с нови съдебни зали

Старата сграда на специализираното правосъдие ще се сдобие с нови съдебни зали
Сградата на ул. "Черковна" 90, в която се помещават специализираните органи на съдебната власт

Нови съдебни зали в старата сграда на ул. "Черковна" 90, в която се помещават специализираните органи на съдебната власт, ще строят от Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от дневния ред за заседанието на Пленума към кадровия орган, насрочено за четвъртък.

Кадровиците ще трябва да обсъдят какви действия да предприемат за обособяването на допълнителни помещения за съдебни зали в имота на ул. "Черковна" 90, колко на брой да бъдат те и как да бъдат разположени. Сградният проблем на специализираните органи на съдебната власт е отдавна известен, а стартът на преустройството на сградата, в която правоприлагат Специализираният съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, вече е възможен, след като държавата отпусна пари на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да си закупи имот на ул. "Козлодуй" 4 в столицата, където да се премести. Така помещенията, които ДКСИ заемаше, остават свободни и кадровият орган ще може да подпомогне специализираното правосъдие, тъй като към момента то разполага с едва 5 зали.

Това обаче е само временното решение на проблема. През октомври, след среща при премиера Бойко Борисов с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров, представляващия ВСС Боян Магдалинчев, както и с председателя на Комисията "Управление на собствеността" към кадровия орган Евгени Диков, правителството отпусна и нова сграда за нуждите на специализираното правосъдие, която се намира на бул. "Ал. Стамболийски" №82 – мястото, на което десетилетия наред се е помещавал Образцовият Механотехникум. Имотът обаче има нужда от основен ремонт до пълното му пригаждане за нуждите на съда и прокуратурата – изграждането на съдебни зали, деловодства, стаи за адвокати, архив и т.н.

Малко след това ВСС дори обяви обществена поръчка на стойност 6 666 666 лв. без ДДС, за да може ремонтът да стартира, но през януари т.г. стана ясно, че е отменена заради неточности, непълноти и дефицити на информация от страна на кандидатите за изпълнители. Поради това, предстои преустройството на имота на бул. "Ал. Стамболийски" да се забави, тъй като ВСС първо  ще извърши анализ на сградата, ще оформи ценоразпис за нужния ремонт и чак тогава повторно ще обяви обществена поръчка за изпълнението му.

Новата сграда на Специализирания съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура

Още по темата

Съпружеската имуществена общност по Семейния кодекс

Предишна новина

Административен съд-Варна домакинства на френски административен съдия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  1
  -6

  Чудно, защо са им, при файтон дела.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.