Стартира делото срещу Саркози по обвинения в корупция

Стартира делото срещу Саркози по обвинения в корупция
Бившият френски президент Никола Саркози, Снимка: БГНЕС, архив

В понеделник започна официално делото срещу бившия френски президент Никола Саркози по обвинения в корупция и разпространение на влияние. Обвинени са и неговият адвокат Тиери Херцог и Жилбер Азибер, бивш магистрат от Касационния съд, пише агенция ''Монитор''. 

Това е първият път, в който френски президент се явява в съда по толкова сериозни обвинения, като при доказване на вината му, Саркози е изправен пред затвор до десет години и глоба от милион евро. Затова и процесът в Париж, който трябва да продължи до 10 декември, се счита за безпрецедентен в съвременната френска история. Френската прокуратура обяви през октомври, че е повдигнала обвинения в заговор срещу Саркози заради твърденията, че той и неговите сътрудници са получили десетки милиони евро от режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, за финансирането на предизборната си кампания през 2007 г. Последното обвинение, което може да бъде обжалвано съгласно френското законодателство, беше повдигнато след като прокурори разпитваха десния консерватор в продължение на повече от 40 часа в рамките на четири дни.

Съдиите разследват и твърдения на френско-ливанския бизнесмен Зиад Такиедин, който твърди, че е доставил куфари, в които е имало общо 5 млн. евро от либийския режим на шефа на кабинета на Саркози през 2006 и 2007 г. Делото обхваща и събития от 2014 г.  Смята се, че Саркози се е опитал подкупи и в замяна да получи тайни за разследване от старши адвокат в Касационния съд чрез своя адвокат - Тиери Херцог, в резултат на което в момента и той бива съден. Жилбер Азибер, бивш генерален адвокат в Касационния съд, най-висшият съд в страната, също е обвинен заедно със Саркози и Херцог.

В своя защита Саркози, който сам е адвокат, предяви президентския имунитет и заяви, че във Франция няма правно основание за преследване на някого за злоупотреба със средства от чужда държава. Това обаче добавя и към обвиненията, повдигнати през 2018 г. за "пасивна корупция", "облагодетелстване от присвоени публични средства" и "незаконно финансиране на предизборна кампания", за които Саркози вече е изправен пред съд.  Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 г., отрече да е извършил неправомерни действия, като настоя в профила си във "Фейсбук" и днес, че "невинността му е опетнена" от обвинения, лишени "дори и от най-малкото доказателство".

Момче с пушка простреля друго дете при игра в севлиевско село

Предишна новина

Превозвачи излизат на протест заради закона за „споделеното пътуване“ и срещу ветото на президента

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.