Стартира конкурс за повишаване за 18 свободни места в апелативните съдилища

Стартира конкурс за повишаване за 18 свободни места в апелативните съдилища

Конкурс за повишаване и заемане на 18 свободни длъжности в апелативните съдилища в страната обяви съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

От данните, предоставени от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Колегията, местата са както следва - осем в Софийския апелативен съд, четири във Великотърновския апелативен съд и по две места в Пловдив, Бургас и Варна.

От информацията, предоставена на съдебните кадровици от Красимир Шекерджиев, стана ясно, че до края на годината предстои да се освободят и още две места в Пловдив и Велико Търново, поради пенсиониране на магистрати.

Казусът тук се заплете, след като възникна въпросът дали да бъдат обявени на конкурс и тези две допълнителни бройки.

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова бяха категорични, че на конкурс трябва да бъдат обявени всички свободни бройки, включително тези, които предстои да бъдат освободени, след пенсионирането на съответните магистрати.

"Нека обявим всички места, които ще се освободят до края на годината. Имаме такива данни", подкрепи тази теза Севдалин Мавров.

Драгомир Кояджиков от своя страна застъпи обратното становище.

"По целесъобразност разбирам тази теза, но това е едно бъдещо събитие, тук говорим за новите конкурси", заяви Кояджиков и уточни, че освен това предстоят анализи на натовареността за 2017 година, както и за предходните години, на базата на които ще се извърши оптимизация на щатната численост.  

В крайна сметка с 6 на 5 гласа кадровиците обявиха свободните места в апелативните съдилища без в това число да влязат онези щатове, които предстои да бъдат освободени.

Веднага след това възникна нов казус. Красимир Шекерджиев постави въпроса дали всички тези 18 свободни длъжности трябва да бъдат обявени на конурс за повишаване или да се даде възможност да бъдат попълнени и чрез конкурс за преместване.

Според закона конкурсът за преместване може да е само за 10% от свободните длъжности в дадения орган на съдебната власт, а доколкото, например, най-много совободни длъжности има в Гражданска колеги на Софийски апелативен съд – 5 бройки, а 10% не правят и 1 едно цяло свободно място, КАК предлага всичкте налични 18 бройки да бъдат обявени единствено на конкурс за повишаване, поясни Шекерджиев.

Драгомир Кояджиков отново опонира.

"Тезата на КАК не е вярна. Ние нямаме външен конкурс за това ниво. Не би следвало да приемем 100% от бройките да се заемат с конкурс за повишаване, тъй като така никога няма да дадем шанс за преместване. Предлагам да обявим за повишаване 80%, останалите за преместване", предложи Кояджиков.

След известно дебатиране в полза и на едната, и на другата теза, в крайна сметка бе взето решение да бъде подкрепено предложението на КАК и с това всички 18 свободни щата в апелативните съдилища в страната бяха обявени на конкурс за повишаване. 

Над 10 служители на ДАИ - Благоевград са задържани

Предишна новина

2 443 съдии правораздават в съдилищата в България

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  12
  -2

  На кой му пука за "вътрешния баланс". Важното е едни хора, кандидатствали, но некласирани в един апелативен съд, поради получените резултати, да отидат в желания. На това се вика конкурсно начало.

 2. 1
  | нерегистриран
  14
  -1

  Колко ли време ще трябва, за да се разбере, че пенсионирането /и то скорошно/ е бъдещо, но сигурно събитие. До края на годината остават още няколко работни месеца /извън съдебната ваканция/. Обявеният конкурс едва ли ще приключи и реалното заемане на местата ще стане през 2019 г. Каква е причината да не се гледа поне една крачка напред и да се вземат мерки за недопускане на кадрови сътресения. Нужно ли е да се чака нов конкурс, резултатите от който ще са ясни през 2020 г. Или за тези места има други идеи, да не кажа апетити. Добре е да се отчита, че в апелативните съдилища се правораздава в състави и липсата на една бройка нарушава вътрешния баланс.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.