Стартира нова платформа за доброволци в подкрепа на кризисния щаб

Стартира нова платформа за доброволци в подкрепа на кризисния щаб
Снимка:БГНЕС

От неделя стартира нова платформа – DOBROVOLETS.BG за набиране на доброволци. Тя е в подкрепа на националния кризисен щаб. Разработена е безвъзмездно.

Проектът е разработен от компанията "Телелинк Бизнес Сървисис Груп". Сред служителите е направено проучване за добрите световни практики, които биха могли да се използват, разказа в интервю за БГНЕС Радослав Ризов, мениджър "Иновативни проекти" в компанията.

Фокусът е паднал върху държави, които се справят добре в борбата с коронавируса – като Япония, Южна Корея. Това, което е установено е, че има добре изградена и работеща структура от доброволци. "Оказа се, че в България няма такава платформа, единно място, което да управлява доброволците".

По структурата на платформата е работено в ударен режим за два дни. "По своята същност тя не е нещо особено. Това е централизирано място, където всеки един желаещ може да влезе и да се регистрира. Защото се оказа, че хората, които са на първа линия, изнемогват с 24-часови смени, наистина са на ръба", каза Ризов.

Платформата ще даде възможност на медицински и немедицински лица да се регистрират. "Ние не можем да произвеждаме маски и облекла, но можем технологични решения и това е едно от тях", обясни мениджърът философията на компанията.

При зареждането на платформата кандидатите ще трябва да отговорят на 11 въпроса, 11, от които задължителни. След като завърши регистрацията заявката е приета с имейл за потвърждение. От този момент кандидатът е на разположение на кризисния щаб. Селекцията ще се извършва от щаба, който единствен има достъп до платформата. По този начин са защитени и личните данни.

Ризов заяви, че при търсенето на идеи по света са се натъкнали и на друг работещ проект в Сингапур. Едно приложение на мобилния телефон, което следи с кои хора сте се виждали и сте били в близък контакт на ниво Bluetooth-технология. Информацията е достъпна само за човека, който е инсталирал приложението. Ако се потвърди, че лицето е с коронавирус, тогава вече със специален криптиран код се дава достъп до Министерството на здравеопазването да се свържат с други лица, които потенциално да бъдат поставени под карантина.

За финал Ризов призова всеки да се регистрира и да бъде доброволец. "Останете си вкъщи и помагайте с всички, което можете на държавата, за да се справим".

Още по темата

Сицилия на бунт срещу карантината, готви се масова кражба на храни

Предишна новина

Стоте дни на Иван Гешев - от криза до криза

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ...... | нерегистриран
    3
    0

    И НИКОЙ НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА, КОЛКО БВП ОТИВА ЗА ОТБРАНА И КОЛКО ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ? ЗНАЧИ ЦЯЛ МЕСЕЦ СТРЕС И ПЪЛНО ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРАВА САМО ЗАЩОТО НЕ ИСКА НИКОЙ ДА ИЗГРАДИ РАБОТЕЩА ЗДРАВНА СИСТЕМА, А НЕ ТОВА УРОДЛИВО ИЗЛИВАНЕ НА ПАРИ В ЕДНА ШЕПА КРАДЛИВИ ДОКТОРЧЕТА ТУРИСТЧЕТА?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.