Столичната адвокатура даде своя вот за новото си ръководство

Столичната адвокатура даде своя вот за новото си ръководство

Столичните адвокати прекараха последните си два дни доста тежко. А причина за това стана процедурата за избор на ново ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК), която се провежда в събота и неделя. 

Столичните адвокати са над 6100, което прави САК най-голямата в страната. В настоящите избори гилдията трябва да определи освен преседател на самата колегия, но и новите 26 члена на Софийския авокатски съвет (САС), както и членове на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд.

Още първият ден – събота – в който столичните адвокати по традиция се събраха в аудитория 272 на Софийския университет "Св. Климент Охридски", премина под напрежение. Общотото събрание на адвокатите започна в 10 ч., макар че бе обявено за 8 ч., а основният проблем, който се създаде в самото му начало, бе – изборът за независими наблюдатели на предстоящите избори. След кратка суматоха, такива бяха избрани, а за председател на събранието бе определена адвокат Мария Вълканова.

Изненадващо и за първи път софийските адвокати не приеха отчета за изпълнението на бюджета на САК за 2019 година. Основните критики на Общото събрание бяха, че той не е достатъчно конкретен и не представя детайлна информация за приходите и разходите по пера. За разлика от това столичните адвокати приеха без възражения бюджета за настоящата 2020 година.

А докладът на настоящия председател на САК Ивайло Данов за изминалата година най-общо показа, че през 2019 г. САС е заседавал общо 34 пъти. И през тази година Съветът е продължил да разглежда на заседанията си важни за адвокатурата въпроси и да взема становища и организира събития по актуални за адвокатурата и обществото теми. Входящите и изходящи документи за 2019 г., прегледани от Председателя и Секретаря на САК, са: входящи – 8 536 броя и изходящи – 2 967 броя.Според доклада на Данов, през 2019 година са образувани 329 дисциплинарни дела срещу адвокати. 307 от тях са за неплатен членски внос, а общо 27 са временно лишените от права.

След приключването на Общото събрание на САК в късните часове на събота, рано сутринта в неделя започна и гласуването за новото ръководство. То приключи към 17:00ч. Както "Правен свят" писа, кандидатите за поста председател на САК са общо шестима. Това са досегашните членове на столичния адвокатски съвет Aлександър Машев, Стефан Марчев, бившият член на Дисциплинарния съд към САК Пламен Джуров, както и колегите им Райна Аврамова, Владислав Янев, Петър Антонов.

Предстои преброяване на гласовете на всички столични адвоакти, които са дали своя вот за председател на САК и за нейните органи, като се очаква конкретните резултати да станат ясни в първите дни на новата седмица.

Още по темата

До 20 минути чиновникът длъжен да ни свърши работа

Предишна новина

Писанчев: За първи път от 1989 г. имаме дело за шпионаж

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Янков | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Ще се впишете в някоя адвокатска колегия в страна от ЕС, ама друг път !

  Ще трябва да кандидатствате за училище за адвокати, като за прием успяват да се класират не повече от 10-12 % от кандидатите, защото изпитите са 3-4 на брой.

  Ако сте сред класираните, ще трябва да си платите таксата и да поучите още една година и половина.

  На финала полагате още 3-4 изпита, и тогава може и да се впишете.

  Няма такова нещо. Изискванията са: да имате регистриран адрес в съответния град и да владеете езика, както и призната диплома- легализирана. Има практика по въпроса от страна на съответните институции на ЕС.

 2. 10
  | нерегистриран
  0
  -2
  До коментар #4 от "Щастливеца | нерегистриран":
  Ръководството има интерес да има повече вписани адвокати, защото това са повече постъпления от членски внос. И той се увеличава всяка година. А на това "свободно " събрание не позволяваха на адвокати да гласуват, ако не са си внесли членския внос за януари още през декември ?! Вижте им акъла ! Дори някой да не си е внесъл вноската, то той пак има право на глас, а какво остава, ако си е платил през януари, а трябвало по някакво заповед това да станело през декември ! Бай Ганьо прави избори, а Дочоолу, Гочоолу и Данко Хаирсъзина му помагат да изберат Гуньо Адвокатина. Браво, другари, добре сте усвоили партийната работа още от времето на др. Велко Палин. Най-добре е: който иска да се впише като адвокат в някоя европейска държава- член на ЕС, тогава и вноските ще намалеят, а адвокатската номенклатура ще се издържа като развива "стопанска дейност".

  Ще се впишете в някоя адвокатска колегия в страна от ЕС, ама друг път !

  Ще трябва да кандидатствате за училище за адвокати, като за прием успяват да се класират не повече от 10-12 % от кандидатите, защото изпитите са 3-4 на брой.

  Ако сте сред класираните, ще трябва да си платите таксата и да поучите още една година и половина.

  На финала полагате още 3-4 изпита, и тогава може и да се впишете.

 3. 9
  адв. Началников | нерегистриран
  11
  -1
  До коментар #2 от "Иван | нерегистриран":
  6100 адвоката е ужасно голям брой! Свободна адвокатура не означава приемане на всеки, който си е направил фирма и сключил договор с нея, за да има стаж и са не държи изпит. На 6 хил адвокати съобразно жителите на Сф се падат по 150 клиента като се раздели на живущите в града. Е, как ще имат доходи достойни кат6са толкова мн6. С това темпо ще станат до 5 г 10 000. Е, как ще ви уважават съдиите като наброяват цял град:)

  Адвокатската номенклатура има интерес повече адвокати да бъдат вписани, защото така се увеличават постъпленията в бюджета на ръководството. Това означава по-високи заплати- защото началниците получавали заплати, говори се за 5000 лв на месец за шеф- повече пътувания в чужбина- тук няма значение говоренето на чужд език, повече "семинари", "конференции", "размяна на мнения", "обмяна на опит", банкети, другарски разпивки, коктейли, консумативи, разни екстри, създаване на нови органи, комисии и т. н. привилегии. А казват, че адвокатската професия била "свободна". Не може една свободна професия да бъде организирана, социализирана, администрирана, бюрократизирана, да съществуват касти в нея и "специални" лица или кантори- монополисти.

 4. 8
  закриване на съсловната, монополна, паразитна, организирана по съветски образец адвокатска организация! | нерегистриран
  8
  -2

  Странно е(или не е) ,че на ОС отиват лица, които са кандидати за дадени позиции в адвокатурата-до там,че трудно намериха двама независими наблюдатели, да не са кандидати за никакви позиции. Адвокатите на 99 процента са се дезинтересирали от работата на съсловната монополна организация-тя е външно и чуждо тяло. ИЗВОД-тя е излишна, ненужна, паразитна. Организацията на адвокатие съществува не заради адвокатите, а заради господар-началниците в рацзните началничесдки звена, които се САМОИЗБИРАТ. Кандидатите си самогласуват за себе си. Делегатите се самоизбират, от себе си, и от други кандидат -делегати. Вижте на миналите избори,, вижте и сега колко малко са адвокатите на ОС, и как за всеки присъствал може да му се намери позиция-като член на съвет, на дисцип съд, на контролен съвет, като делегат-в най-лошия случай.  Съсловната монополна адвокатска организация трябва да бъде ЗАКРИТА. Да се направи-с изменение в Конституцията(чл 134 ще трябва да има леко измемение, а освен това Конституцията така или иначе скоро ще бъде изменяна в други текстове) и нов ЗАдв-да се запише,че може да си да си адвокат, без да си задължително сдружен(например вписването като адвокат да става чрез вписване към регистър на адвокатите, воден към съда, а дисциплинарната отговорност да се носи пред НЕЗАВИСИМ орган ,извън адвокатурата). Който иска-да се сдружава ДОБРОВОЛНО. Никой не ви спира да се сдружавате, но да е доброволно.

  ПРЕДБЛАГАМ-НА ОС НА ДЕЛЕГАТИТЕ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ ОРГАНИЗАЦИЯТА ДА СЕ САМОЗАКРИЕ. А да-забравих-ОС на делегатите , висшия орган на адвокатурата няма правомощие дори да се самозакрие. Имат правомощие да слушат доклади, и да получат приятен кетъринг в почивките.

 5. 7
  Нещата са такива каквито са. Мръсната вода трябва да оттече и за това е нужно време. | нерегистриран
  19
  -1

  Удивително !Всяка некадърница,всеки некадърник,не знаещ ,не можещ да си изкарва хляба като адвокат ,неистово ,напористо, диво,безумно, с пяна на уста, с шушу мушу, с фъфлене и фокуси,готов на всякаква низост,със претенция за величие и слава, прави всичко по силите си да се домогне, да бъде избран за някакъв "уж началник", за някой лев да получи от колегите си.Безработни адвокати и адвокатки,неуспяли в професията,незнаещи и не разбиращи,не можещи на две магарета сеното да разделят но силно желаещи за изява , за ръководители и делегати в адвокатурата, бол.Колкото искаш умници едва добрали се поне до едно висшо.Много от подобни същества без личен психиатър . Диво напористо,без свян и капка морал, искат да се покажат каква голяма работа са, как "желаят" за благото на другите "ама срещу пари", да дадат всичко от себе си,та адвокатите да имали, авторитет.Точно в голямата си част такива , без авторитет, без дори домашно възпитание,никога не посетили личния си психиатър ,без срам и свян,заслепени,гладни, неуспяли в професията и живот , напират със ярост и злост за публична изява ,на сцена, за ръководители и ментори на останалите,защото имат много какво да кажат ,но неспособни на нищо реално. Обидно и срамно, за пари,поради негодност ,незнаене,безпаричие и безличие в огромната си част, да напъват за постове и работа през които да получат пари от колегите си,някоя екскурзия до Чад или Париж,някой служебна защита, особено представителство ,някой лев за заседание , ,30 лева консултация по телефона и т.н. . Обидно ,трагично, комично и малоумно,но с претенция за величие и самочувствие под което прозират скъсаните гащи. Но това са реалностите и те отблъскват и погнусяват.Срамният хляб е горчив и води до побесняване. И за това се роят паралелни структури, адвокати фейсбук,адвокати за истина и справедливост, обединение на свободата,адвокати за сполука на България,адвокати за промяна и замяна, адвокати за жените, за мъжете, за гейовете,адвокати съдебни и не съдебни, свободни и не свободни, наказателни и не наказателни, голямата работа и малката работа,адвокати франкофони и адвокати демократи, адвокати пуцаджии и адвокати аристократи,адвокати 33 то поколение и адвокати цървули, за какво ли не ! Господи, прости им , те не знаят какво правят.

 6. 6
  1 | нерегистриран
  13
  0

  Срам и резил.

 7. 5
  възмутен | нерегистриран
  23
  -3

  Пуцаджия до пуцаджия,майно льо,но с изпити!Закриване на всички ЮФ,извън СУ"Кл.Охридски",и с провинциалните ви дипломки-я шофьори на такси,я магазинерки.

 8. 4
  Щастливеца | нерегистриран
  14
  0

  Ръководството има интерес да има повече вписани адвокати, защото това са повече постъпления от членски внос. И той се увеличава всяка година. А на това "свободно " събрание не позволяваха на адвокати да гласуват, ако не са си внесли членския внос за януари още през декември ?! Вижте им акъла ! Дори някой да не си е внесъл вноската, то той пак има право на глас, а какво остава, ако си е платил през януари, а трябвало по някакво заповед това да станело през декември ! Бай Ганьо прави избори, а Дочоолу, Гочоолу и Данко Хаирсъзина му помагат да изберат Гуньо Адвокатина. Браво, другари, добре сте усвоили партийната работа още от времето на др. Велко Палин. Най-добре е: който иска да се впише като адвокат в някоя европейска държава- член на ЕС, тогава и вноските ще намалеят, а адвокатската номенклатура ще се издържа като развива "стопанска дейност".

 9. 3
  АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ АДВОКАТИ, ВПИСАНИ БЕЗ ИЗПИТ-НЕЗАБАВНО! | нерегистриран
  11
  -6
  До коментар #2 от "Иван | нерегистриран":
  6100 адвоката е ужасно голям брой! Свободна адвокатура не означава приемане на всеки, който си е направил фирма и сключил договор с нея, за да има стаж и са не държи изпит. На 6 хил адвокати съобразно жителите на Сф се падат по 150 клиента като се раздели на живущите в града. Е, как ще имат доходи достойни кат6са толкова мн6. С това темпо ще станат до 5 г 10 000. Е, как ще ви уважават съдиите като наброяват цял град:)  Необходимо е да бъде ПРИОРИТЕТНО проведен атестационен изпит за ВСИЧКИ вписани без изпит! И до днес има адвокати, което са вписани...преди 1989г и никога не ходили на изпит(но показали вярност към социалистическата законност-чл. 2 от Указ 1842, както и варност към социалистическия морал-чл. 27 т. 2 от Указа, изумително е,че те не са лустрирани, както се случи в цяло източна европа, а в Чехия лустрирани са и низходящите им). Пълно е с вписани при стария закон-без изпит-и най-голямата свинщина е че ВПИСАНИ БЕЗ ИЗПИТ СА ИЗПИТВАЩИ на кандидат адвокатите-алоооу, не ви ли е срам бе?!Същите безизпитно вписани(по свободията на стария, или привилегията на новия закон) МАСОВО жестоко се провалиха на изпита за съдии по вписванията-90 процента двойки. Двойка на такъв изпит по дефиниция значи тотална липса на знания ,пълна некомпетеност, какво си правил 5 години в университета?! Има и немалък брой адвокати, вписани при привилегията на действащия закон-да се впишат без изпит-те също трябва да бъдат изпитани, с цел атестация на знанията.

  Време е за изпит, по същия конспект като за младши адвокати, и ако питате за прогноза за резултатите-видно от изпита за съдии по вписванията-90 процента двойкаджии-на този изпит ще отпаднат поне половината адвокати, вписани без изпит.  При провеждане на атестационен изпит адвокатурата ще намали с поне 50 процента бройката си. Трябва да бъдат изпитани началници в адвокатурата, участници в изпитни комисии, кандидати за делегати, кандидати за позиции в адвокатските избори, всички вписани без изпит. Провалилите се на този изпит могат да отидат в магистралното строителство-я какви магистрали като слънцец се правят, няма срамна работа!  Изпитващи е редно да са лица извън адвокатурата-с цел независима обективна проверка на знанията-университетски преподаватели и магистрати. Практика магистрати да изпитват имеа-изпитът пред МП се провежда и с участието на изпитващи магистрати. 90-те процента двойки на изпита за кандидати за съдии по вписванията правят неизбежен атестационния изпит за действащи адвокати!

 10. 2
  Иван | нерегистриран
  8
  -3

  6100 адвоката е ужасно голям брой! Свободна адвокатура не означава приемане на всеки, който си е направил фирма и сключил договор с нея, за да има стаж и са не държи изпит. На 6 хил адвокати съобразно жителите на Сф се падат по 150 клиента като се раздели на живущите в града. Е, как ще имат доходи достойни кат6са толкова мн6. С това темпо ще станат до 5 г 10 000. Е, как ще ви уважават съдиите като наброяват цял град:)

 11. 1
  112 | нерегистриран
  15
  -2

  Хахахаахахахаха, отчет: колко входящи и колко изходящи документа има, както и колко дисциплинарки са образувани?!? Сериозно?!? На фона на това, конгресите на БКП звучат, като извор на демокрация!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.